Accions

La Comunificadora documentada

De teixidora

Fotografia: Mogams 2016 CC-by-sa, Wikimedia Commons
enllaç drecera:LaCoDoc

La Comunificadora documentada


La Comunificadora és el nom del programa d'impuls de projectes d'economia col·laborativa de Barcelona Activa que es va dur a terme entre octubre de 2016 i gener de 2017 amb la col·laboració del Free Knowledge Institute, Platoniq i Fundació Goteo. Aquesta pàgina documenta el que ha estat La Comunificadora a partir de la informació recollida i estructurada. Part dels continguts d'aquesta pàgina s'obtenen automàticament a partir de consultes semàntiques sobre informació incorporada a Teixidora.


You need to have JavaScript enabled to view the interactive timeline. Més resultats d'aquesta consulta.
Loading map...

Programa[ ]

La Comunificadora ha acompanyat projectes d’economia col·laborativa situant-los en el marc de l’economia del procomú sota paràmetres socials i equitatius. Les participants en la seva primera edició han explorat la viabilitat i sostenibilitat de diversos projectes oberts buscant fórmules de generar ingressos i formes d’organització de la producció basades en relacions justes entre els diferents agents implicats. Metodològicament el programa ha combinat:

  • tutoria dels projectes
  • mòduls de formació
  • sessions de co-creació i trobades obertes per rebre feedback
  • mentories d’assessorament i orientació

100%

Sessions formatives i trobades obertes Calendar Noun project 1194.svg

_____Mòdul 0: Presentació La Comunificadora (1a Sessió oberta al públic) + info/edita
25 octubre 2016 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____Mòdul 1: Models de sostenibilitat i negoci; gestió del coneixement, llicències lliures i obertes + info/edita
des de 8 novembre 2016 fins a 8 novembre 2016 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____Mòdul 2: La Comunificadora sobre eines i comunitats + info/edita
des de 15 novembre 2016 fins a 16 novembre 2016 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____Mòdul 3: La Comunificadora taller de co-creació + info/edita
des de 22 novembre 2016 fins a 23 novembre 2016 a Fabra i Coats
· apunts

_____Sessió oberta de La Comunificadora d'1 de desembre + info/edita
1 desembre 2016 a Incubadora Glòries Barcelona Activa Sala "Emprèn"

_____Mòdul 4: La Comunificadora sobre forma jurídica, obligacions legals i models d’organització + info/edita
13 desembre 2016 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____Sessió oberta de La Comunificadora de 15 de desembre + info/edita
15 desembre 2016 a Incubadora Glòries Barcelona Activa Sala "Emprèn"

_____Mòdul 5: La Comunificadora sobre Finançament + info/edita
10 gener 2017 a Fabra i Coats
· apunts

_____Cloenda de La Comunificadora. Punt i seguit. + info/edita
27 gener 2017 a MediaTIC

Projectes participants[ ]

_____Aquapioneers + info/edita
· web · @aquapioneers

_____Un projecte per impulsar l’agricultura urbana sostenible a través del disseny en codi obert i la fabricació digital d’equips de cultiu aquapònics per conrear hortalisses amb un consum del 90% menys d’aigua i sense fertilitzants químics ni pesticides. Aquest projecte combina els conceptes d’economia circular, innovació en codi obert i dimensió local.

_____Paraules clauː fabricació, smart cities, aquapònics

_____Arts i Mànigues + info/edita

_____Projecte per crear una plataforma web col·laborativa que permeti generar una comunitat i un ecosistema cultural de creació i gaudi d’espectacles de petit format i a domicili articulada mitjançant una cooperativa de treball i consum. Es proposa implicar els i les artistes creadors/es proporcionant recursos i serveis compartits, suport fiscal i un laboratori de creació. Alhora que fusiona els rols de públic i productor implicant-lo en el procés de creació, en la promoció local i proporcionant un catàleg d’espectacles a mida.

_____Paraules clauː cultura lliure

_____CCWorld + info/edita
· web

_____Projecte per dotar d’una plataforma online horitzontal i descentralitzada a la xarxa CCWorld de festivals que promouen les obres audiovisuals produïdes sota criteris de digitalització i cultura lliure. Actualment cada festival, actuant com un node autònom i autogestionat, ja posa a disposició de la resta de la xarxa els materials generats en la realització del certamen per fomentar-ne la reapropiació. S’ha detectat, però, la necessitat de reforçar les eines de co-creació garantint la sostenibilitat i visibilitat dels recursos comuns.

_____Paraules clauː cultura lliure, audiovisual

_____Cooplabora + info/edita

_____Projecte per crear una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre que, mitjançant l’associació de persones físiques que realitzin l’activitat de compartir la llar, millorin la seva situació econòmica, alhora que contribueixen al benestar de la seva comunitat local mitjançant prestacions socials col·laboratives

_____Paraules clauː cooperativa, habitatge

_____Crowd-acting + info/edita

_____Projecte per crear una plataforma tàctica online que faciliti proposar accions de transformació social i acumular acords de participació per dur-les a terme quan es traspassa un llindar de persones. Pren metodologies del micromecenatge per anar més enllà dels aspectes econòmics ajudant als grups a dissenyar la campanya, afinar la psicologia per buscar massa crítica, proporcionant una eina que permeti diferents llindars i tipus de participació.

_____Paraules clauː participació, crowdsourcing, acció col·lectiva

_____Footprint + info/edita

_____Projecte per crear una plataforma web i aplicació mòbil que faciliti la implicació socialment responsable de les persones turistes al lloc que visiten. Un exemple seria una borsa d’activitats voluntàries de curta durada que ajudin a resoldre un problema de la ciutat d’una forma col·lectiva i col·laborativa, deixant una bona “petjada”. Es proposa fer de pont, d’una banda entre els i les visitants interessades a participar i conèixer més de prop la realitat del lloc i de l’altra les empreses socials, les entitats veïnals, no governamentals i que treballen en qüestions socials.

_____Paraules clauː turisme, responsabilitat social

_____ITH Crowdfunding + info/edita
· web · @IthCrowdfunding

_____Plataforma ja operativa de micromecenatge per a projectes literaris en llengua gallega que combina la metodologia de finançament col·lectiu, el treball en línia, la formació, l’assessorament i el seguiment personalitzat. Se centra en 1 o 2 projectes per semestre que poden ser editorials, però també de patrimoni, creació o turisme literari.

_____Paraules clauː micromecenatge, finançament col·lectiu

_____Katuma + info/edita
· web · @katuma_org

_____Aplicació online de software lliure que s’està desenvolupant des de l’associació Coopdevs per facilitar l’autogestió de grups de consum ecològic i de proximitat i la compra directa als productors establint una relació comercial justa

_____Paraules clauː programari lliure, consum agroalimentari, plataforma digital

_____Lendi + info/edita
· web · @Lendiapp

_____Projecte per desenvolupar amb programari lliure una aplicació mòbil i una plataforma cooperativa com a eines per una comunitat ja en formació que facilita el prèstec d’eines i altres objectes entre el veinat d’un mateix barri, donant importància a l’accés per sobre de la propietat. Es proposa generar un sistema confiable amb comptes públics i on es posa en valor tant les hores de feina com els objectes prestats, computant tot allò relatiu al funcionament del projecte de forma equitativa.

_____Paraules clauː programari lliure, cooperativa, compartir

_____LibreBanco + info/edita
· @radarqnet

_____Projecte basat en el disseny lliure de bancs per a l’espai públic urbà que busca redirigir la inversió municipal en mobiliari urbà cap als propis barris utilitzant per la seva producció i manteniment les cases d’oficis, espais de fabricació digital i tallers de fusteria o ferreteria ja existents

_____Paraules clauː mobiliari urbà, fabricació digital

_____Replicant. Mitjà digital sobre tecnologia i societat + info/edita

_____Projecte per crear un mitjà d’àmbit internacional trilingüe (català, castellà, anglès) i multimèdia, orientat al públic general amb inquietuds que ofereixi continguts periodístics sobre la implicació de la tecnologia en l’accés als recursos i la preservació dels drets fonamentals.

_____Paraules clauː comunicació, mitjans

_____Sentido Común + info/edita

_____Projecte per facilitar processos de co-creació que duguin a solucions col·laboratives per resoldre els reptes d’un ecosistema local, identificant-ne les causes, enfortint l’intel·ligència col·lectiva i el sentit comú, generant entorns de confiança i transparència per exercir una democràcia real. Es proposa incubar i impulsar projectes valent-se d’eines tant digitals com tangibles que empoderin individual i col·lectivament i que siguin replicables en altres entorns locals

_____Paraules clauː codisseny, democràcia

_____Som Mobilitat + info/edita
· iniciatː 2016· web · @SomMobilitat

_____Una cooperativa de consum sense ànim de lucre ja constituïda que treballa per una mobilitat més sostenible. Està posant en marxa a Catalunya una plataforma on poder compartir cotxes, motos i bicis elèctriques entre els veïns i les veïnes. Es proposen accelerar la transició cap a la mobilitat elèctrica donant eines, recursos i serveis a les persones associades, creant comunitat i aplicant tecnologia.

_____Paraules clauː mobilitat, smart cities

_____Upcycling de Barri + info/edita
· web · @TallerEsferica

_____Un projecte per posar a disposició de la població de Barcelona un servei de barri amb màquines de reciclatge i re-utilització senzilles per a poder transformar els residus plàstics que generen a casa seva en productes que es poden tornar a emportar. Es busca obrir la possibilitat de gestionar certs residus dins de cercles de producció i consum locals més petits i tancats, aconseguint a petita escala una economía circular que, reproduïda a diversos barris de la ciutat de Barcelona, pot ser molt significativa quant a impacte ambiental, social i econòmic.

_____Paraules clauː reutilització, economia circular, reciclatge

_____Wikifunding + info/edita

_____És un projecte de plataforma colaborativa creat per ITH Crowdfunding amb altres participants del programa d'impuls La Comunificadora on diferents rols d'innovadors, comunicadors, desenvolupadors i cofinançadors es disgreguen per obrir-los a la participació de diferents persones. És doncs una borsa de feina, unafont d'inversió, un centre de difusió de projectes d'innovació, un banc d'idees i un gestor de tasqeus personal i col·lectiu

_____Paraules clauː micromecenatge, finançament col·lectiu

_____Xerebere + info/edita

_____Projecte per crear una plataforma d’intercanvi de productes i serveis sense involucrar diners orientada a persones amb pocs recursos o que no volen participar del mercat capitalista/consumista. Es proposa obrir la oportunitat de gaudir de coses o experiències a les que no hem tingut accés a partir del fet de compartir en la vida real.

_____Paraules clauː intercanvi, moneyless, experiència, compartir


Context[ ]

Continguts Noun project 253.svg

Paraules clau extretes dels esdeveniments vinculats a La Comunificadora.

5 criteris de comerç just · 6è criteri de comerç just · abundància · acció social cooperativa · administració pública · agroecologia · ajuntaments · aliments · app · assessorament · associació · auditoria social · autoavaluació · autogestió · autonomia tecnològica · balanç social · banc comú de recursos · barcelona · Barcelona · bateria acotada d'indicadors · bicicletes · bicycles · Big Data · biodiversitat · bitcoin · blockchain · bones pràctiques · cadena de distribució · carsharing · cartografia · co-aprenentatge · co-creació · co-creation · comercialització · comerciants · comerç just · comerç local · Commons Based Peer Production · comunitat · comunitats online · concurrència · coneixement · coneixement obert · conflicte · consum · contractació pública · cooperativa · cooperativa de consumidors i usuaris · cooperativa de serveis · cooperativa de treball associat · cooperativa integral · cooperatives · cooperativisme de plataforma · cooperativismeprograma d'incubació · cooperativisme urbà · cost marginal zero · crisi del capitalisme democràtic · crowdfunding · dades · data sovereignty · despesa pública · disrupció · disseny cívic · distribució · economia · economia circular · economia col·laborativa · economia de plataforma · economia oberta · economia oligàrquica · economia social · economia social i solidària · Economia Social i Solidària (ESS) · economia verda · economies col·laboratives · eines lliures · electric scooters · emprenedoria · environmental sustainability · escassetat · estat · estratègia digital · ethical funding · fablab · fabricació digital · finançament · FLOSS · formació · franquícies · fruites autòctones · fundació · fàbriques · gender · governança · governança distribuïda · grups de consum · gènere · hackerspace · horitzontalitat · impuls · inclusion · inclusió · industrial livestock · instruments de lluita · intel·ligència col·lectiva · IoT · La Comunificadora · llicències lliures · mapatge · matchfunding · metodologies àgils · micro-ingressos · micro-revenue · microfinançament · mobilitat · mobility · model dels cinc pilars del comú · model econòmic · moneda ciutadana · motivació econòmica · motivació social · motivació tecnològica · neoliberalisme · nutrició · Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) · ocupació · organització · patinets elèctrics · plataforma digital · plataformes · plataformes col·laboratives · plataformes digitals · poder · polítiques de coneixement · polítiques públiquesmobilitat · processos col·lectiusmulti-pertanença · procomú · procomú cívic · producció · producció P2P · productes locals · programari lliure · projectes · prosumer · públic-comú · ramaderia industrial · recursos · regulacions · regulació · regulation · relacions humanes · renda mínima garantitzada · replicar · resiliència permeable · responsabilitat ambiental · responsabilitat social · responsabilitat ètica · riders · robotització · salt d'escala platform economy · Saragossa · scalability · SDG · sobirania de dades · sobirania tecnològica · software lliure · sostenibilitat ambiental · taxi · technology sovereignty · territori · tourism · transició · transició econòmica · treball digne · turisme · valor social · vehicles compartits · wiki ·   economia de plataforma ·   finançament ètic ·

Organitzacions Noun project 288.svg

Organitzacions que han participat o estat mencionades als esdeveniments vinculats a La Comunificadora.
Clica els enllaços blaus per descobrir amb què es relaciona una organització. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines de les organitzacions que encara no tenen.

Projectes Noun project 465.svg

Projectes que han participat o han estat mencionats als esdeveniments vinculats a La Comunificadora.
Clica els enllaços blaus per descobrir amb què es relaciona un projecte. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines dels projectes que encara no en tenen.

Esdeveniments Calendar Noun project 1194.svg

Esdeveniments relacionats amb els continguts del programa La Comunificadora.

You need to have JavaScript enabled to view the interactive timeline. Més resultats d'aquesta consulta.