FESC 2019 Fira d'Economia Solidària de Catalunya
De teixidora
(S'ha redirigit des de: FESC2019)
FESC 2019 Fira d'Economia Solidària de Catalunya
Col·lectivitzem la documentació de la fira prenent apunts, recollint fotos i enregistraments
Contingut
Què s'ha dit?
Allò que s'ha dit i que s'ha destacat als apunts col·laboratius en els 3 eixos del programa de la Fira.
Eix 1: Resistint
- Quins valors i efectes voldries que emanessin de les tecnologies en un món ideal, serien com les que tenim?
- Una alternativa a Amazon seria anar a comprar a una botiga al carrer.
- L'epistemologia hegemònica actual és aquesta forma d'estructurar el pensament que té tres trets distintius: és binària, jeràrquica i té una pretensió d'universalitat (Amaia Orozco)
- Per afrontar el model actual caldria un teixit internacional que obligués a seure els poders i fer una agenda que incidís en el model de producció, però això no sembla possible de moment, ens tocarà fer front amb polítiques que tendeixin a mirar de construir o intervenir en els nostres entorns més immediats, posant al centre la vida, sobirania reproductiva que avança envers la transformació del sistema productiu, i de les relacions socials que el produeixen i se'n deriven, envers una forma de societat que tingui com a objectiu el desenvolupament amb plenitud de les persones. (Josep Manel Busqueta)
- El comerç internacional, regles que com diu Eduardo Galeano "hay países que se especializan en ganar y países que se especializan en perder", com s'ha creat les potencies dominants: militars i colonització, i proteccionisme. (Josep Manel Busqueta)
- Hi ha senyals de crisis fa mesos, les informacions arreu ho diuen i hi ha gran consens, mai he vist tant acord, si hi ha una nova crisi i cal rescatar estem fatal, amb els nivells actuals de deute públic, no hi ha res preparat per tallar aquest cordó umbilical amb la banca. (Susana Martín)
- El diari "El País" s'ha dedicat a vendre la transició i les empreses que l'han configurat.
- El capitalisme ha expulsat els mitjans de comunicació perquè ja no els necessita. La crisi del periodisme no està lligada a la tecnologia, sinó a raons econòmiques.
- El desplegament d'Uber està finançat per un fons d'inversió asiàtic que cerca que hi hagi més tràfic de vehicles a les ciutats.
- L'economia hauria de ser la manera en que cobrim les necessitats de les persones, però el model econòmic capitalista mai les ha cobert, ni la més elemental necessitat, que és l'alimentació no està coberta, la gent segueix patint fam. (Arcadi Oliveras)
- El darrer infome Oxfam de febrer 2019 xifra en 26 persones al planeta que tenen la mateixa riquesa que la meitat de l'humanitat (Arcadi Oliveras)
- Els elements clau d'una economia alternativa al capitalisme haurien de ser: repartir el treball, salari just (repartir-lo si convé, internacionalitzar les lluites laborals), finances justes (que no dominin l'economia), economia de les cures. (Arcadi Oliveras)
Eix 2: Creant
- El repte actual és la consolidació, reestructurar les polítiques públiques amb la xarxa d'ateneus i la xarxa de municipis, fer una política basada en els Ateneus i Projectes Singulars i alhora consolidar la part normativa amb la llei de contractació (les bases de la qual estan previstes per a final d'any 2019), que obrirà la porta a l'ESS de forma brutal ja que està pensada específicament per al servei a les persones (Josep Vidal)
- Els ajuntaments han treballat en projectes d'ESS sempre, però fins ara mai s'havia pensat com una estratègia municipal. Ara 39 municipis de diferents colors polítics, petits i grans, estan enxarxats per coordinar-se. (Betlem Parés)
- Per poder fer polítiques públiques sobre habitatge cooperatiu en cessió d'ús, cal que es visualitzi la demanda (Arnau Andrés, La Dinamo)
- La col·laboració público-cooperativa en habitatge cooperatiu ha de ser tant en l'accessibilitat al sòl com al finançament, en aquest últim és important l'accés a avals i que no depenguin de la divisió horitzontal del sòl, perquè si s'individualitza el risc s'introdueix un risc de privatització, cal que es preservi la propietat col·lectiva. (David Guàrcia, Lali Daví, Arnau Andrés)
- Llargavista.coop és una cartografia dels projectes d'habitatge cooperatiu que serveix per sistematitzar el coneixement de manera que sigui comparable, delimitar què és i què no és, i tenir dades per divulgar. (David Guàrdia)
- Cal apostar per polítiques de suport a la gent gran perquè quan una persona va a una residència de gent gran no només ella perd el seu barri, també el seu barri la perd a ella. Perdem el que aquesta persona ens pot aportar.
- No visualitzem la gent gran com a subjecte sinó com a objecte. Despersonalitzem, convertim persones en objectes de cures, la tractem des de la seva dependència enlloc de fer-ho des de la seva autodeterminació.
Eix 3: Avançant
- Necessitem protocols perquè les violències impregnen el nostre dia a dia. No veure-ho és no veure la realitat que tenim.
- En un cas d’assetjament, la mediació no té sentit perquè no hi ha dos iguals havent de mediar i implica una revictimització per les persones que s'han atrevit a fer pas de denunciar.
- L'amor és un tema ple de normes i judicis, i és quelcom que no es tracta des de l'entorn públic. (Fil a l'Agulla)
- L' autoconeixement del propi poder implica conèixer el nostre poder social (estatus, ètnia, classe...) perquè afecta les nostres relacions i "poder psicològics", personals, espirituals que ens permeten també impactar el món. (Fil a l'Agulla)
- Com a suma de moviments el més important es fer pressió fora, al mercat i administració per augmentar l'habitatge desmercantilitzat, blindar l'habitatge com un bé públic, més enllà o a pesar del govern de torn.
- Els moviments sindical tenen coneixement i experiència en promoure i gestionar el conflicte, és una oportunitat per no només aconseguir un sostre i suport en situacions d'emergència sinó per acompanyar en l’apoderament de persones en comunitat. El moviment cooperativista pot ser un estadi més en aquesta auto-gestió comunitària amb un grau major de seguretat respecte l'habitatge.
- Cal que les persones que estem als moviments cooperativistes, o com a sectorial de habitatge ens co-responsabilizem, de la participació a desnonaments o altres accions de suport a l'emergència habitacional.
- A la FESC hi ha moltes entitats però en el dia a dia passen desapercebudes. Les empreses ESS estan vinculades a empreses capitalistes, els fluxos són capitalistes. El màxim valor econòmic se l'enduen les empreses capitalistes (Jordi Garcia)
- Com podem crear un model social que serveixi per ajudar que els fluxos no s'escapin a l'economia capitalista? (Jordi Garcia)
- Descuidem la intercooperació informal deguda a la proximitat i que després potser es formalitza com a cooperativa de 2n grau (Jordi Garcia)
- Estem fent un consum extremadament irresponsable en temes tecnològics (Alba Hierro)
- Hi ha 3 indicis de debilitat econòmica: joventut de les iniciatives (les fa vulnerables), dependència de subvencions i temporalitat en la contractació (+40% identificat al Balanç Social). Les subvencions incentiven la temporalitat. (Ruben Suriñach)
- L'objectiu és desconnectar del sistema capitalista. Cal ser embrió d'una economia diferent, fer viables els projectes de ESS, fer d'aparador que mostri que és factible fer una altra economia i fer-nos resilients davant la nova crisi econòmica, energètica i ecològica. (Jordi Garcia)
- Si no volem que el mercat sigui lliure (la llei del més fort) necessitem regulació (Jordi Garcia)
- La infertilitat és un dels grans tabús de la maternitat, juntament amb la pèrdua gestacional i la depressió post part (Esther Vivas)
- El problema de la infertilitat és un problema d'arrel política i social relacionat amb la precarietat econòmica i amb la crisi mediambiental. En canvi, es abordat exclusivament des de l'àmbit, mèdic, tècnic i privat. Cal donar solucions polítiques a problemes polítics (Esther Vivas)
- La maternidad es un deseo legítimo que no está al alcance de tod@s (Gracia Trujillo)
- Las múltiples formas de organizarse aportan muchas opciones y riqueza al marco amplio de las maternidades, no sólo a las no heteronormativas (Gracia Trujillo)
- No todas las personas que gestan son madres y no todas las que son madres gestan (Gracia Trujillo)
- El 60% de la infertilitat en parelles heterosexuals és causa masculina, en canvi el focus dels tractaments sovint recau en la dona (Pilar Roca)
- El procés per arribar a tenir una criatura ha estat llarg, dur i molt dolorós (Paula Arce)
- Hi ha opcions de fecundació in vitro natural sense medicalització que jo desconeixia (Paula Arce)
- El "balanç social" recull tota una sèrie d'elements que cal avaluar.
- És més important arribar als valors, les emocions, i forçar canvis de manera ràpida, ens podríem morir avaluant l'impacte social i mediambiental.
- Calen polítiques agràries i cal conscienciar la gent en el seu consum i la incidència del poble en aquestes polítiques.
- Un proyecto por si solo difícilmente será transformador, pero muchos pequeños proyectos trabajando juntos si son transformadores a nivel social
- Únicamente trabajando en red podemos ser rupturistas, consolidar redes es la única vía para lograr la transformación
- En la economía solidaria andaluza tenemos un debate interno sobre si debemos sostenernos con subvenciones o no, y lo mismo ocurre con las esponsorizaciones.
- La gente ha empezado a hablar del cambio climático y nosotros estamos ahí para decir que se puede producir/consumir de otra manera, debemos visibilizarnos y ofrecernos como una alternativa de consumo real.
- ESS i acció comunitària han d'anar de la mà. Han d'anar lligats.
- ESS segueix sent de persones amb privilegis, i l'acció comunitària ha de contibuir a trencar amb això.
- Projectes d'acció comunitària faciliten l'empoderament de la ciutadania.
- S'ha creat una cooperativa, Taula de canvi sccl, que gestionarà la mondeda ciutadana REC en un futur, utilitzant una app mòbil.
- El cooperativisme de plataforma cerca espais de treball i influència que no havien estat rellevants en l'àmbit del cooperativisme tradicional
- Les plataformes de facturació són un risc, sobretot si les usuàries no poden partcipar en la governaça i l'estructura democràtica de l'organització.
- En trobades online de la confluència procomú del FSMET vam posar en pràctica la conversa multilingue, cada persona parla amb l’idioma que se sent més còmode, i altres apuntaires/traductors ho recullen en pads (espanyol, francès, italià, portuguès, anglès,...)
- Hi ha moltes experiències que són procomú però no es reconeixen com a procomú; podem treballar amb elles sense necessitat d'etiquetar-les
- Som un equip que hem anat treballant en la confluència procomú del FSMET des de fa una mica més d’un any i amb un equip internacional que també ha mantingut continuïtat des de la trobada d’abril.
Cartografia temàtica
Panoràmica dels temes que s'estan tractant a la FESC a partir de les paraules clau que s'estan recollint als apunts col·laboratius.
· Clica els enllaços blaus i veuràs a quins altres esdeveniments s'ha recollit la mateixa paraula clau. Això et permet navegar per la documentació d'esdeveniments que han tractat temàtiques similars.
Cartografia d'actors
Projectes, organitzacions i persones mencionades a la FESC. Una cartografia de context.
Persones intervinents
Persones intervinents a les activitats de la FESC.
· Clica els enllaços blaus per descobrir la pàgina de la persona. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines d'aquestes persones a Teixidora i descobreix-ne les relacions amb altres esdeveniments. Teixidora només recull informació pública sobre les persones.
Organitzacions
Organitzacions que han estat mencionades a la FESC.
· Clica els enllaços blaus per descobrir amb què es relaciona una organització. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines d'aquestes organitzacions a Teixidora i descobreix-ne les relacions amb altres esdeveniments.
Projectes
Projectes mencionats a les activitats de la FESC.
· Clica els enllaços blaus per descobrir amb què es relaciona un projecte. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines d'aquests projectes a Teixidora i descobreix-ne les relacions amb altres esdeveniments.
Persones mencionades
Persones mencionades a les activitats de la FESC.
· Clica els enllaços blaus per descobrir la pàgina de la persona. Clica els enllaços vermells per crear les pàgines d'aquestes persones a Teixidora i descobreix-ne les relacions amb altres esdeveniments. Teixidora només recull informació pública sobre les persones.
Sessions del programa amb relatoria col·laborativa
Dissabte 26
___Novament la FESC. Més que mai.apunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:00:00 a Fabra i Coats. Sala: Santos Hernández
· web · @xes_cat · + info___Habitatge cooperatiu: situació actual i mecanismes d'impulsapunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta
· web · @xes_cat · + info___L'economia solidària a Andalusia: actualitat i reptesapunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Honora Enfield
· web · @xes_cat · + info___Balanç històric i crític del cooperativisme català (1868-1936)apunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:30:00 a Fabra i Coats. Sala:
· web · @xes_cat · + info___Desigualtat, insostenibilitat... Alternatives als grans reptes socioeconòmics d'avuiapunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Santos Hernández
· web · @xes_cat · + info___Alternatives al "tecnopatriarcapitalisme"apunts col·laboratius
26 octubre 2019 10:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Pep Manté
· web · @xes_cat · + info___El cooperativisme en la lluita pel dret a l'habitatge a Catalunyaapunts col·laboratius
26 octubre 2019 12:00:00 a Fabra i Coats. Sala:
· web · @xes_cat · + info___Economia solidària i amor: avançant en la creació de formes d'estimar no capitalistesapunts col·laboratius
26 octubre 2019 12:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Honora Enfield
· web · @xes_cat · + info___Balanç dels 4 darrers anys de Polítiques Públiques d'ESS a Catalunyaapunts col·laboratius
26 octubre 2019 13:00:00 a Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta
· web · @xes_cat · + info___Mercantilització o economia de les cures... com vols envellir?apunts col·laboratius
26 octubre 2019 14:00:00
· web · @xes_cat · + info___Emergència climàtica: passem a l'acció?apunts col·laboratius
26 octubre 2019 15:00:00 a Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta
· web · @xes_cat · + infoDiumenge
___El mercat social catalàapunts col·laboratius
27 octubre 2019 11:00:00 a Fabra i Coats. Sala: Santos Hernández
· web · @xes_cat · + info___Embaràs a qualsevol preu? Una aposta des de l'economia solidàriaapunts col·laboratius
27 octubre 2019 11:00:00 a Fabra i Coats. Sala: Àngela Graupera
· web · @xes_cat · + info___Trobada Procomuns en el marc de l’Economia Solidàriaapunts col·laboratius
27 octubre 2019 11:00:00 a Fabra i Coats. Sala: David Santacana
· web · @xes_cat · + info___Despertar del sueño tecnológicoapunts col·laboratius
27 octubre 2019 12:00:00 a Fabra i Coats. Sala:
· web · @xes_cat · + info___Com afavorim la transició feminista a les nostres entitats?apunts col·laboratius
27 octubre 2019 12:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Àngela Graupera
· web · @xes_cat · + info___Intercooperació: una visió pràctica, èxits i dificultatsapunts col·laboratius
27 octubre 2019 12:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Santos Hernández
· web · @xes_cat · + info___Llums i ombres de la mirada comunitària en l'economia social i solidària.apunts col·laboratius
27 octubre 2019 12:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Regina de Lamo
· web · @xes_cat · + info___Cap al Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores 2020apunts col·laboratius
27 octubre 2019 12:30:00 a Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta
· web · @xes_cat · + info___Reptes i oportunitats de les plataformes digitals per a les ciutatsapunts col·laboratius
27 octubre 2019 13:00:00 a Fabra i Coats. Sala:
· web · @xes_cat · + info
Imatges de la FESC
Tens fotos de la Fira? Afegeix-les a Wikimedia Commons i allibera'n els drets perquè puguin ser reutilitzades reconeixent-te l'autoria (posa-les dins la Categoria:Fira d'economia social de Catalunya 2019)
Com s'ha documentat
La comissió de continguts de la FESC ha fet l'encàrrec a l'Equip de Teixidora (grup dins la cooperativa femProcomuns, SCCL) d'organitzar i coordinar la presa d'apunts i recollida de documentació. La Comissió ha prioritzat unes sessions a cobrir però s'ha facilitat que persones voluntàries poguèssin cobrir-ne d'altres. Teixidora ha preparat els pads d'apunts, les pàgines de cada sessió i aquesta pàgina que les agrupa, a més d'una carpeta per recollir les presentacions de diapositives. Des de l'equip organitzat per Teixidora s'han pres apunts de 13 sessions, 5 de les quals amb 2 persones de l’equip per garantir més qualitat. 7 sessions més s'han cobert gràcies a persones voluntàries que hi han pres apunts. En total doncs s'han recollit apunts de 20 sessions. Les persones participants podien seguir i editar els pads des del mòbil, tablet o ordinador, i contribuir-hi. El programa web tenia enllaços per accedir directament als apunts de cada sessió i, com a novetat, l’app de la FESC també permetia accedir a la relatoria des d’un botó. Després la comissió de continguts ha fet de pont amb l'equip de Teixidora per vehicular contactes amb les persones intervinents que han revisat els apunts presos a les seves sessions o han aportat el material projectat.
Crida prèvia a voluntaris/es per prendre apunts
Voluntaris/es per prendre apunts!
- Si vols prendre apunts en una sessió on hi ha ja algú de l'equip de Teixidora simplement connecta't el pad i col·labora-hi.
- Però no a totes les sessions hi ha gent de l'equip, t'expliquem com fer-ho en aquest cas.
- Per qualsevol cosa busca'ns o escriu-nos i demana'ns ajuda.
Vols prendre apunts en una altra sessió del programa que no està aquí?
- Crea el pad d'apunts
- Crea la pàgina de la sessió a Teixidora
- Posa l'enllaç al pad dins la secció "documentació" de la pàgina
- Avisa'ns <teixidora@femprocomuns.cat> o @seguimfils
- Pren apunts (mira't la guia)
O, simplement, diga'ns a quina sessió vols prendre apunts i demana'ns que t'ho preparem.
-
(enganxa els continguts copiats del pad model)
Informació sobre com documentar col·laborativament
Com s'hi pot participar?
Per prendre apunts col·laboratius
- Es fan servir pads d'escriptura col·laborativa
- S'hi pot accedir des d'un telèfon mòbil o un ordinador portàtil
- A la llista de sessions hi haurà un enllaç després de cada títol que et porta als apunts col·laboratius d'aquella sessió
- Només connectar-se ja es pot escriure, cada editor té un color, es pot fer anònimament o posant un nom o pseudònim
Suma't-hi. Col·labora. Col·lectivitzem el relat!
Per compartir les fotos que facis
- Dona't d'alta a Wikimedia Commons
- Carrega les fotos a través de la opció "carrega un fitxer"
- Segueix els passos i allibera els drets d'autor amb una llicència lliure
- Posa les fotos dins la Categoria:Fira d'economia social de Catalunya 2019
I en la FESC anterior...
Consulteu els apunts i documentació de la FESC 2018
Temes
Alguns temes tractats a les xerrades de la FESC 2018.
Organitzacions
Organitzacions mencionades a la FESC 2018.
Projectes
Projectes mencionats a la FESC 2018.
I en altres trobades de l'Economia solidària...
Consulteu els apunts i documentació de la trobada COMUNESS 2019 i l'Escola d'Estiu de la XES 2019