Emergència climàtica: passem a l'acció? 2019/10/26
De teixidora
Quan: des de 26-octubre-2019 fins a 26-octubre-2019 · Hora: 15:00 - 16:30· On: Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona. (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)
Hashtag:#FESC2019_Xarxes socials: @xes_cat
La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), va començar l'any 2012 i és un aparador de productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la nostra vida quotidiana a través de l‘Economia Social i Solidària (ESS): habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, formació i educació i tecnologia, entre altres. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català. Cada any la fira té un programa d'activitats amb reunions, xerrades i debats, part de les quals es .
“… Aquesta sessió tracta sobre:
Diàleg obert dels moviments pel clima i l'economia social i solidària.
- Comissió d'Ecologia de la XES (Xarxa d'Economia Solidària)
- Ponents: (Comissió Ecologia XES), (Xarxa per l'Acció Climàtica: Moviment per la Justícia Climàtica), (Fridays For Future), (Rebel·lió o Extinció BCN),
- Eix: 3. Avançant
- Taula rodona
Documentació d'aquesta sessió
· apunts ·
Apunts i cròniques
Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.
Apunts
Apunts copiats al wiki:
https://pad.femprocomuns.cat/fesc19emergenciaclimatica
Emergència climàtica: passem a l'acció?
-Membres comissió ecologia Xarxa d’Economia Solidària (XES), debat obert, participants i experts
NY> Aquesta xerrada surt de la comissió d'emergència climàtica de la XES. Hi ha moltes entitats que treballen el tema, ens plantegem que hem de tenir més visibilitat (divulgatiu) i hi ha entitats de l'ESS que no estan tenint en compte temes ambientals i cal treballar.
Hem estat treballant en omplir les dades de balanç social en ambiental, una col·laboració amb la revista "El Salto" de REAS i a donar veu a diferents grups.
ML> Explicar breument l'objectiu d'avui: hem convidat gent de moviments d'emergència climàtica (Rebel·lió o Extinció i XAC, FFF no ha pogut venir) i 3 representants de l'ESS.
La idea és fer un debat obert amb el públic. Els ponents tindran l'oportunitat de presentar-se però és interessant un debat entre tots.
JC> XAC des de 2015, experta en l'impacte de contaminants ambientals en salut, concretament en càncer. La XAC és una agrupació de 50 entitats nascuda amb motiu de la conferència de Paris. L'objectiu és que diferents entitats que lluitaven cadascú en lo seu, van decidir agrupar-se per donar suport a les diferents accions que es fan, els uns als altres. És un moviment transversal i assembleari. l'objectiu després de la mobilització va ser tenir incidència política. Llei de canvi climàtic (bloquejada pel TC), plantejant el canvi climàtic com eix vertebrador de tot. Ens diferenciam de EoR i F4F en el fet de que moltes entitats són gent que porten molts anys que fa que porten lluita ecologista amb molta experiència. Ara estem en fase de revisió dels estatus. Esteu tots convidats a participar.
LL> Representant moviments nous, mobilitzacions com EoRBCN. Hem nascut a partir de la constatació que els moviments existents no estaven sent suficient. La política es fa a 4 anys i sembla que tinguin una ceguera perquè tot el que estem vivint és real. Portem molts anys fent emissions amb unes conseqüències difícils d'acceptar. Les primeres accions són de desobediència civil no violenta. EoR a UK va ser fundat per un gal·lès que va veure que els canvis en el clima afectaven les seves collites i la gent que treballava al camp. Tres demandes: dir la veritat (perquè la gent pugui respondre), fer les polítiques adequades i establir assemblees ciutadanes. Les assemblees serien 100 persones triades a diferents territoris, formades per experts. Estem disposades a anar a presó per rebel·lió no violenta. Des del principi connectem a diferents entitats (Greenpeace,...). Tenim una xarxa d'acció climàtica i és imparable. Hi ha una possibilitat enorme que les entitats es mobilitzin al carrer i hi ha opcions aquí molt maques però algunes cal que es posin les piles.
RS> de la comissió de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), xarxa d'entitats d'ESS, articulació i potenciació de les pràctiques, és on ens movem més: la fira, mercat social, balanç social per avaluar el comportament de les organitzacions per aparèixer al Pam a Pam fent valoració de criteris. Els criteris ambientals també hi són, intentem cobrir tots els valors que calen per alternatives econòmiques reals al capitalisme: sostenibilitat ambiental, perspectiva feminista, condicionis laborals i altres. El perfil mitjà son cooperatives de treball, qualitat de treball i democràcia organitzativa, d'aquí va sortir al comissió d'ecologia, també una comissió de procomuns per economia digital i plataformes econòmiques, també plataforma feminista,som permeables, vinc de l'ecologisme social i el decreixement es va anar fent equilibri amb la comissió d'ecologia, i empenyem perquè el tema estigui més present.
A les jornades estatals de REAS, va haver-hi un eix per introduir la preocupació en l'agenda de l'ESS i les pràctiques.
LS> Coop Opcions: sense ànim de lucre, consum conscient, ens dirigim a les consumidores que volen fer canvis en els seu consum, perquè es pot transformar el sistema, des de la justícia social i ambiental. Dues vies: aportar continguts a les consumidores: revista i quadern, en fem dos a l'any, per les sòcies, i també un butlletí i la web.
Oferim també alternatives de consum en àmbits de subministraments, posar-ho fàcil mostrant les alternatives que ja hi son, i també facilitar la gestió, fer el pas al canvi d'alternatives.
Ecologisme és eix transversal de la feina que fem, les persones estan cada vegada més sensibilitzades, volem facilitar la transició ecològica portant contingut.
Consum conscient volem revertir la visió consumista, replantejar les necessitats, veure si podem consumir sense haver de comprar, reparar intercanviar... finalment si hem de comprar en l'ESS i consum conscient, els tres passos importants.
INTERVENCIÓ: Què feu amb l'acció climàtica?
LS> Acció climàtica? mireu la web, articles per àrees de consum per revertir això, anar en bicicleta i canvis col·lectius: fer soci cooperativa de consum i altres. Es un eix transversal.
PS> Pere- Biciclot és una petita cooperativa amb molts anys, clar exemple de lluita reivindicativa de més de 30 anys, amb missatge i empenta, pedagogia amb un estri simple, la bicicleta. Una motivació més, perquè ens interessa apropar-nos a persones que la descobreixin, convèncer i fer pedagogia a qui s'apropi primer per la bici.
La transformació de BCN per ser ciutat no ens ha agradat, els canvis s'haurien d'haver fet més ràpids, porto l'experiència, símptoma de les empreses de ESS, tenim expertesa, podem adoptar mesures d'emergència a la cooperativa i a l'entorn, som activistes treballadors,
A les ciutats sempre falten mitjans, tot eren una mica excuses perquè ens quedéssim tranquils, però hem fet un esforç molt gros, ara hi ha voluntat i més esforços, Declhaton ven més bicis per culpa nostra segurament, però reciclem i arreglem bicis, també per fer transport, hi ha elements que fan possible el canvi, dintre del mercat social està ben representant. El punt pessimista és que els consumidors encara no ho saben, es compren poques bicicletes dintre del mercat social.
INTERVENCIÓ: Feu algo específicament sobre el clima (per el ponent de Biciclot)?
PS> Volem evitar els contaminants a la nostra ciutat, els cotxes primer, la bicicleta és un element que fa pressió perquè això pugui ser viable, la ciutat quedarà lliure de cotxes.
NY> La idea era estructurar el debat en un seguit de preguntes. Algunes potser ja s'han contestat. Quin paper pot tenir la ESS en la lluita contra el canvi climàtic?
LS> Per una banda hi ha la pluridimensionalitat de l'ESS, la dimensió social i l'ambiental són potes fonamentals. El moment actual fan que apareguin alternatives a les pràctiques actuals, també per exemple el greenwashing o capitalisme verd. Jo vinc del món tèxtil, igual que a d'altres sectors, grans empreses com H&M o Inditex treballen amb cotó ecològic. Com per exemple comprant grans extensions a l'índia. I així podran posar l'etiqueta de ECO. Moltes persones conscienciades es quedaran tranquil·les comprant això. Ens hauríem de plantejar també el tema del transport i el fet que la dimensió social no s'està complint perquè hi ha persones cobrant preus molt baixos per poder vendre als preus que venen.
Cal assegurar la transició també com alternativa a l'ecofeixisme, de quina manera ens organitzem per fer-ho col·lectivament amb uns altres valors a sobre la taula.
JC> El sistema actual no porta enlloc. La ESS és una eina de transformació que ens pot ajudar al canvi climàtic. La majoria de les empreses no tenen en compte els recursos. Mercabarna es planteja fer una nau ECO però nosaltres ens estem oposant perquè és importació de productes i volem fomentar la producció local i no té sentit portar un kiwi ecològic de NZ. Tots estem en la mateixa línia. Una cosa sense l'altra no passarà.
RS> Subscric les coses, un article a la Directa, la tesis principal: cooperativisme o barbàrie, l'adaptació serà complicada, conflictes grans, desigualtats, l'ESS com a vector democratitzador, que sigui inclusiu i no conflictiu el procés, un ESS forta i activa en tots els sectors de la vida, sigui un coixí fort per situacions d'escassetat i conflicte.
LL> D'acord amb vosaltres, però és situació de molta emergència, el teixit es meravellós i necessari per fer transició no dramàtica, hi ha gent molt pessimista, certament el CO2 ja el tenim a l'aire, però podem parar les emissions. Es radical, però la realitat viu una situació molt greu, no podem seguir en la realitat com si res. Ens hem de commoure i continuar adaptant-nos, residència i tal, però convido a sortir al carrer i fer mobilització massiva, tot més gran que el procés i els presos, perquè ens juguen la vida de l'espècie humana, risc real, la situació és molt greu. Una pregunta: qui ha llegit l'informe IPCC de l'ONU de 2019? [potser 10 persones aixequen la mà] és molt important llegir i compartir a la Xarxa d’Economia Solidària (XES), ja entenc que hi ha obstacles molt forts, però cal que siguin totes les entitats, que les mecànics de cotxes deixin de treballar, abans que el desastre estigui a sobre, amb els valors aquests, ecofeminisme, cultura regenerativa, de cor a cor, hem fet impacte, els 11 dies de setmana santa a Londres, però es va explicar als mitjans, a Barcelona s'està demanant opinió a la ciutadania.
https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2019/08/2019-PRESS-IPCC-50th-IPCC-Session_es.pdf
Intervencions del públic
Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents
INTERVENCIÓ: El llenguatge és molt important. L'alimentació ECO o BIO generen problemes. Els grans camps de cultiu no són ECO, si de cas BIO.
INTERVENCIÓ: Jo crec que si això ens ho creiem, no entenc perquè no teniu plans d'acció. Us convidaria a que cadascuna de les entitats l'any que ve en una taula rodona expliqueu que heu fet. Igual que l'administració. Això hauria de començar per casa. Us convido a predicar amb l'exemple.
JC> Sobre la trobada d'aquí un any, abans de les eleccions vam fer un debat demanant als polític que expliquessin el què, sobre els impactes, basta del no tenim competències, que siguin mesures barates i que es poguessin mesurar en els quatre anys de mandat, de les propostes que vam fer, ara la Colau ha subscrit, en 4 anys els demanarem comptes, son 7 punts, es podran mesurar. Em sembla bona idea posar fites més curtes per valorar que s'està fent.
RS> La XES molt centrada en les pràctiques i incidència en les institucions, per les eleccions municipals tenim un doc amb 15 mesures per promoure l'ESS, abans no hi havia la comissió ecologia, i hem intentat introduir tots els elements que calen sobre l'emergència climàtica.
Introduir aquests elements en el missatge polític. Estem oberts i disposats a empènyer això amb la nostra base social.
Les pràctiques, el balanç social, es demana si hi ha pla d'acció ambiental, es demana tot sobre els consums i emissions de co2, hem fet coses interessant com l'espai de cotreball on calculem el consum i emissions per cadascú, però és un treball que anem fent, i sí cal que totes les entitats tinguin un pla d'acció ambiental.
PS> Em interessant lo de la informació científica testada i comprovada, ja fa anys aliança científica i moviment social a Barcelona, hem trobat unió de moltes entitats que lluitem amb dades científiques i gent, sobre efectes de contaminació
LL> Genial, convidem a tothom, ens volem recolzar mútuament, que els moviment siguin conscients d'això, que es mirin a si mateixos, la seva petjada i el que han de fer. Però, per exemple, fins que l'estat no va posar prohibició de fumar, això no va parar, però els fums que estem emetent mataran espècies i persones. mireu l'informe de l'ONU us demano i altres informacions, per commoure'ns i remoure, ja fa bastant temps que estic al moviment i lluita social, però l'any passat vaig llegir això, els glaciars als Pirineus també s'estan desfent, això afecta tot, cultius, animals, tot... les necessitats més bàsiques poden ser difícils de trobar, cal fer quelcom abans que passi. Fer lleis per exemple per prohibir comprar res mes barat que el que es produeix aquí.
INTERVENCIÓ: Jo volia afegir 2 coses vinc de l'àmbit rural, un espai que es necessita recuperar també en termes climàtics, les petites iniciatives costa molt sobreviure, hi ha molts reptes, també espai molt controvertit, amb l'èxode va marxar molta gent, es va quedar al gent que té terres. Vam fer una taula l'any passat per posar en contacte la ESS i l'espai rural, està fent paper importantíssim en articulació d'aquestes alternatives, debats sobre emergència climàtica i ruralitat que sortiran reflexions molt interessant.
Veig dues coses. ESS que vol articular respostes, i els moviments que reivindicquen. En aquest moment cal intentar pensar com articulem aquestes respostes, veig difícil ara un pla d'acció, però veure com anar pensant aquestes alternatives.
NY> Comissió ecologia: us convidem a participar a les rurals
JC> interessant que la comissió de la XES participi activament en la xarxa d'acció climàtica, des de ja, esteu convidades
NY> Per anar tancant, el tema clima l'esteu defensant amb els moviments reivindicatius, i amb dades científiques, i no es dona prou resposta, l'ESS fa anys que treballa amb pràctiques que són resposta ja a l'emergència. la pregunta és quin reptes te l'ESS davant l'emergència, per donar resposta de manera més ferma?
INTERVENCIÓ: pla d'acció, no teories, això cal, és el que teniu que explicar, on parlar més del sexe dels àngels, plans concrets, objectius concrets, sinó la ESS no està a l'alçaada de les respostes
RS> Tenim bastant treballat la democràcia, cal tenir aquesta empatia amb la gent i no monopolitzar la paraula. el que podem aprendre: hi ha problemàtiques que han estat històricament poc tangibles, el clima, l'economia digital, la interculturalitat, són temes que hi ha bretxa entre el discurs i la pràctica, les emissions co2 son percentatges baixos i altres també. el grau d'interiorització és baix, quan estava a Opcions això ja ho vivíem, element de interiorització, de relació discurs personal i col·lectiu ens falla, no hem interioritzat prou, cal treballar més, com fer que hi hagi més consciencia?
LS> L'eina del balanç social que fem per avaluar cada any impacte ambiental de la pròpia activitat en el nostre dia a dia. Dos reptes que se m'acudeixen és el model educatiu pel que fa a consum conscient i emergència climàtica. Arribar a més capes de la població. Que les iniciatives de l'ESS pugui escalar el model per donar resposta a tota aquesta gent. La visió ecològica ha de ser molt més important.
INTERVENCIÓ: Una dieta omnívora gasta 13 vegades més aigua que una vegana. No se si també es té en compte l'adopció de dietes amb productes d'origen no animal.
INTERVENCIÓ: Primer volia dir que espais com aquest està molt bé. Potser cal fomentar més debat. Jo treballo en temes de macrogranges, altament contaminades. A la Segarra tota l'aigua està contaminada. Les granges vacunes tenen un excés de metà. Tot aquest model ha d'anar fora. A més del tema ètic pel maltracte animal. Calen polítiques agràries i cal conscienciar la gent en el seu consum i la incidència del poble en aquestes polítiques. Són terratinents que tenen comprats els ajuntaments i els fan les polítiques.
INTERVENCIÓ: Un dels temes que hem de tenir en compte quan parlem d'agricultura i ramaderia industrial és preguntar si aquest model seria possible sense petroli barat. També és important arribar a molta gent que no s'està arribant. Persones en exclusió social per temes de crisi del treball.
INTERVENCIÓ: el tema de la gestió ramadera. Els boscos de CAT capten menys CO2 del que podrien, és més complexe però cal reduir el consum de carn i la dependència del petroli. Hi ha un cert biaix positiu en els moviments de ESS, que és treballar en positiu, no contagiar-nos. Però estem en una altra època, difícil construir majories sobre la realitat a no ser que sentin la por. No té sentit demanar exemplaritat a l'ESS. El tema és que ha de servir com a exemple quan sigui obligat fer una transició. Com a ciutadans hem de força, en negatiu, a que es facin polítiques. La gran negativa que ens costa assumir és l'autolimitació.
INTERVENCIÓ: A part consum responsable, quines propostes d'acció convidarieu a prendre a gent que no fem acció a cap grup?
INTERVENCIÓ: Retomando algunas intervenciones de antes, contabilizar lo que se está haciendo está muy bien pero me pregunto si todas las entidades tienen la capacidad para dedicarse a esto o és más importante llegar a los valores, a las emociones y forzar cambios de manera rápida, porque podríamos morirnos evaluando estas cosas. Creo que para llegar a las emociones y a las personas hay que encontrar un equilibrio entre la oferta de propuestas positivas que pueden venir de la ESS pero también que se diga en qué punto estamos del problema. Muy pocas personas son realmente conscientes del punto en que estams ahora ni lo que nos espera en 5-10-20 años.
INTERVENCIÓ: Desde EoRUK es posa molta força en el naturalisme, David Atteborough. Fer-ho des de l'amor, tot el que volem cuidar. El reverdiment de la ciutat.
LL> Extintion tenim una paradeta dels moviments pel clima, fridays no ha pogut venir, sí Teachers i altres, cadascú fa la seva funció. Entenc que hi ha maneres propositives, nosaltres fem disrupció de la quotidianitat. Necessitem cultiu exterior més gran i un interior de valors que ens permetrà fer els canvis que necessitem. Hi ha molt coneixement, cal una visió interdependent
RS> Bé el que ha sortit, visió des de la cura i estima per els coses, demanar emissions de co2 en fred no es tan efectiu com interpel·lar des de l'amor i la urgència, cal que les organitzacions connectin amb aquesta emoció. Les organització de ESS treballem moltes vegades des de la precarietat, i és difícil ser exemplar en tot, tenim problemes econòmics, també passa amb el consum conscient. Equilibri entre incidència política, que ens emplaça a la Xarxa d’Economia Solidària (XES), i mobilitzar a nostra base social, i en les pràctiques a veure de quina manera podem commoure, sense culpabilitzar en excés, però fer més consciència d'espècie.
LS> Les dues parts sumem molt, moviments socials, i la feina ESS construir comunitats més resilients, hi ha les dues parts, cal arribar a més gent, i anar caminant, des de l'autocrítica i des de la cura.
PS> Les oportunitats que tenim d'ara en endavant. Tots aquests reptes són oportunitats de canvi i creixement. A l'ESS som petits però ens relacionem i generem empatia. Sovint se'ns convida a estar en fòrums, debats, conglomerats per posar línies vermelles. No tinguem por en incidir des de la política en a part empresarial. Aquest tipus d'entorn accepten les teves solucions.
ML> Moltes gràcies a tothom, ponents i públic per participar. Convidar-vos a participar, ens trobem 1 cop al més. A la comissió ecologia som 8 entitats que fem nucli, Propera trobada el 13 de novembre a l'Ateneu Harmonia. Esteu convidats a participar.
-
el taller
Col·labora completant o afegint la documentació que falta.
Hi ha: > apunts o cròniques
No s'ha incorporat documentació de:
- Presentacions o material projectat
- Imatges
- Vídeo
- Àudio
Teixim connexions
Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.
Metadades
Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.
Paraules clau: balanç Social, ecofeixisme, capitalisme verd, greenwashing, dieta omnívora, dieta vegana, canvi climàtic, emergència climàtica
Mostra paraules més freqüents al text
Intervinents:
Persones mencionades: David Atteborough
Projectes mencionats: Ideari de REAS, Llei de canvi climàtic
Organitzacions mencionades: Greenpeace, Opcions, Xarxa d’Economia Solidària (XES), RoE (Rebelion or Extinction), REAS, Som Energia, Som Mobilitat, Som Connexió, Teachers for Future, Tribunal Constitucional, Decathlon, BiciClot, Mercabarna, Xarxa d'Acció Climàtica
Llibres i publicacions citades:
Diagnòstic
Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.
Riscos / debilitats / mancances
Oportunitats / fortaleses
Propostes
S'hi ha dit
Coses significatives que s'han dit.
- El "balanç social" recull tota una sèrie d'elements que cal avaluar.,
- És més important arribar als valors, les emocions, i forçar canvis de manera ràpida, ens podríem morir avaluant l'impacte social i mediambiental.,
- Calen polítiques agràries i cal conscienciar la gent en el seu consum i la incidència del poble en aquestes polítiques.
el taller
Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent
Lloc
Mapa d'ubicació
Localització: Fabra i Coats. Sala: Micaela Chalmeta · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona.
el taller
Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest
(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)
Afegir esdeveniment que sigui... amb mateixos organitzadors i lloc al mateix lloc
Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.
sindicació Atom d'aquesta pàgina sindicació RSS d'aquesta pàgina Afegir a un calendari amb iCal