Accions

Alternatives al "tecnopatriarcapitalisme" 2019/10/26

De teixidora

Esdeveniment ¬ sessió • Forma part de: FESC 2019 Fira d'Economia Solidària de Catalunya • Resistint ■

Calendar Noun project 1194.svg

Alternatives al "tecnopatriarcapitalisme"

Quan: 26-octubre-2019 · Hora: 10:30 - 12:00· On: Fabra i Coats. Sala: Pep Manté · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona. (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)

Hashtag:#FESC2019_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @xes_catLa Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), va començar l'any 2012 i és un aparador de productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la nostra vida quotidiana a través de l‘Economia Social i Solidària (ESS): habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, formació i educació i tecnologia, entre altres. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català. Cada any la fira té un programa d'activitats amb reunions, xerrades i debats, part de les quals es .


“… Aquesta sessió tracta sobre:

De quina manera el patriarcat es manifesta i reforça a través del cyber-govern del capitalisme digital? Xerrada sobre el Capitalisme Digital i qüestions de gènere: de quina manera el patriarcat es manifesta i reforça a través del ciber-govern? Per què, com a dones, ens hauríem de prendre seriosament l'ús que fem de les eines digitals? Coneixem la important aportació que moltes dones han fet al món de la informàtica? Per què, com associacions que busquem l'ètica en el nostre dia a dia, hauríem de reflexionar sobre les tecnologies, també des d'una perspectiva feminista?


Pangea.org Ponents: Magdalena (Pangea.org), Eix: 1. Resistint
Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/tecnopatriarcapitalisme

Alternatives al "tecnopatriarcapitalisme

Magdalena de Pangea.org: 

Quins valors i efectes voldries que emanessin de les tecnologies en un món ideal?

Acceptaries una beguda d'un desconegut i perquè a vegades ho fem? (diapositiva amb la cara de Zuckerberg)

Perquè ... Això passa perquè el capitalisme i "Érase una vez" .... vam anar país a país i anem colonitzant terra a terra, i quan ja no quedi espai per colonitzar, anirem al "Ciberespai"

Les grans plataformes oferíem serveis gratuïts a la gent, pretenen ser espai públic comú, i cada vegada que passem, deixem petjades i no és en n'adonem.

Les tecnologies no són neutres, i reflectien els valors de les persones que les creen dels desenvolupadors. El tipus de desenvolupador, home blanc, gringo, masculí, etc.

Slide de Tecnocapitalisme:

 • Mite de la neutralitat de Facebook i internet
 • Free Labour &Economia de l'Atenció - T. Terrannova
 • Capitalisme de Vigilància - S. Zuboff
 • Social Sorting - D. Lyon
 • Amenaça a la Llibertat, seguretat i exclusió
 • Imperi - Hardt & Negri, 2000
 • The New diigtal Age" - Schmidt & Cohen → llibre que parla de la "nova era digital" que predican els technoentusiastes.

Les nostres dades que deixem, estem sotmeses a "social sorting", o entrenem a les diferents IA (el captxa, d'entrada a lloc, com si fóssim no robots).

Capitalisme de vigilància i la teoria de Shoshana Zuboff

Recomana piratejar el llibre de "The new Digital Age" d'Eric Schmidt i Jared Cohen ....

Tot això té una repercussió en la societat d'"Abusos, censura, guerra ..."

I deixa enllaç de diferents casos d'assajament de dones i una en concret d'Uber ... Deixa enllaç

Cuando acceptem els termes de condicions els diferents llocs web, donem a la nostra anima a aquestes corporacions.

Parla de diferents casos de vetos de diferents llibres publicats en Facebook (Luna Miguel, "El dedo") o per algoritmes (ex. protestes en Romania) que no et deixen entrar perquè estan programades per humans.

Slide de diferents empreses de món internet que ens fan rics i els seus diners en fortunes, la nº 1 seria Amazon "GAFAM" = google, amazon, facebook, apple, microsoft


I com és que no ens adonem?

Per culpa del patriarcat ... "La espistemologia hegmonica actual: Esta forma de estructurar el pensamiento tiene tres rasgos distintivos es binaria, jerarquia y tiene una pretension de universalidad" -- Amaia Orozco

Parlem ara d'Ecofeminisme - Yayo Herrero - 3 emancipacions falses del patriarcat:

- Ment/Raó - Cos - Humà - Altres persones - Humanitat es pot emancipar de la naturalesa


La invisibilització de les dones: - Ada Lovelace la primera programadora - Hedy Lamarr - la senyora que va crear la wifi - Joanna Rutkowska gusoska de Hacker - SO més important i segur del món - Isis Lovecruft - Desenvolupadora del TOR

Protestes en diferents moments a Google i la seva discriminació

Invisibilització del material, les nostres dades van fins al "Núvol" i tot per ajuda dels cables submarins que hi ha a tot arreu del món. Centre Industrial de Tahoe Reno ... 433 km2, 5 plantes elèctriques - 900 megawatts; gas+dièsel i genera 1,5 mil milions de tones de CO / anys Això no és ecologia, genera molta brossa i van a països del tercer món. Invisibilització del treball reproductiu i de cures

Qui manté la massa per ser productius ... slide de dones fent neteja i altres fotos de programadors (homes) i moltes pantalles,

L'Ecofeminisme diu: en comptes de posar coses arbitràries al centre (diners?, Progrés? Popularitat?), cal posar la vida al centre. Aleshores "Què vols amagar?" es converteix en "Què vols compartir?"

Alternatives a la T ... P ... @ ...

- Serveis comunitaris

- Debat social abans d'adoptar una tech

- Sobirania de les dades (en local)

- Tecnologies situades / compromeses

- Eines Lliures, FLOSS

- Canvi d'hàbits RRRR

 • Refuse
 • Reuse
 • Rethink
 • Recycle

Gràcies

______________

Apunts de preparació de la xerrada:

Disclaimer: quan parlo de la tech, realment em refereixo a les TICs...


Temes misc:

valors positius que defenses? com a referència per entendre per què algo ho etiquetes com a patriarcal i algo no.

"Progress" - valor fundamnetal del technocapitalisme, exclou als menys privilegiats → pocs diners/coneixements → menys representació/visibilitat

"espai (pseudo)public" = espai digital sota valors patriarcapitalistes (els de Zuckerberg, ...); T&Conditions tech, com cada obra humana representa els valors de qui la fa → Qui fa techs?

Corp.s: discriminació directa de les treballadores (molts casos, asseigament, cultura "masculina", minimització, no reconeixement dels merits, empreses protegint als acosadors...)

discriminacio de treballadores sexuals a google drive, ara pitjor per fosta, claud.flare bloqueja a switter https://assemblyfour.com/switter/cloudflare-fosta-sesta

facebook i mugrons

pero... als paisos africans també fan servir el fb, pero reconeixen altres parts de cossos com erotiques → homogenitzacio de cultura, imposicio de la gringa

twitter - es forra amb polemiques; el masclisme obviament serveix perfectament a que hi hagi més ús...; censura de la forma; bombolles digitals; polarització "a favor o en contra"

invisibilitzacio dels cossos no "normatius" i de les infras → discurs de "nuvols"

com pintrest crea les "dones" (pasives, imatge...)


Technocapitalisme: La metafora de revolucions industrials → digital → territoris ~ cyberspace; resources ~ atención...

free labour en manteniment de lo material (estem acostumats que ho fessin les dones o els menys privilegiats) - T.Terranova

explotació d'atenció - el "recurs" de la era digital. Exemple clar: BAT https://basicattentiontoken.org/ navegador Brave

acumulació digital (canvi de model economic - double shares); ja no cal tenir els beneficis per triumfar (uber)

vigilancia

no ens adonem, perque a pesar del "progres" no ens hem actualitzat, partim de l'idea de la vigilancia personal i presencial.


 • base del capitalisme - S. Zuboff
 • aparats de vigilancia → que coneixem? (fer un captcha)
 • faroles?
 • cotxes?
 • smartphones?
 • cnsoladors?
 • relotges?
 • tractors?
 • camares?
 • movils antics?
 • targeta bancaria?
 • tele/netflix?
 • contadors d'electricitat?
 • ¿¿I com és que no ens adonem?
 • estrategia : mantenir la gent ignorant ("nuuuuuuuvooool") / "Program or be programmed"
 • invisibilització infres
 • ús de sistema de valors existent → patriarcat (treballs re/productius)

patriarcat:

esta baixant el percentatje de dones en tech :/

construcció social:

"noies no saben de la tec" https://xkcd.com/385/

asignacio de cures a lo femini; amagar el treball reproductiu, restar-li el valor; esta millor fet quan no es veu. → HaHa!

vols parlar de devops? potser més subtil:

"serverless" https://serverless.com/learn/why/

No et preocupis del sistema operatiu i escalat i actualitzacions, tu dona'ns el codi de la teva funció senzilla i nosaltres ens n'encarreguem de tot.

Zero administration, Auto-scaling, Pay-per-use, Increased velocity.

https://aws.amazon.com/lambda/ , Google Cloud Functions, IBM Cloud Functions, Azure Functions,

"deployless" https://darklang.com/ . Solució integrada totalment: llenguatge, editor, control de versions, sistema de desplegament (deploy system). I... sorpresa! centralitzat un altre cop. No ho pots instaŀlar a casa.

"automatització" de lo reproductiu

Cultura agressiva, competitiva, individualista. Desplaça les menys privilegiades. Exemple: insults de Linus Torvalds http://flossdata.syr.edu/data/insults/hicssInsultsv2.pdf "So far our analysis shows that purely personal insults and purely code insults are relatively rare. He usually insults the person and their code at the same time"

Tahoe reno https://baxtel.com/data-center/switch-reno-campus-the-citadel

→ invisibilitzacio de les dones en tech fa que hi hagi menys i que sigui dificil que arribin els valors feministes a la tech; resulta un estancament intern curios si pensem que el que s'esta predicant es justament progres → Floss - afin a alguns valors feministes i assignats tradicionalment a lo femini (comunitat, cooperacio, ) però molt masculinitzat i mantenint una cultura masculinitzada (microviolencies amb macroefectes; meritocracia, racionalisme/falta de cures, "bro culture"- https://thenextweb.com/insider/2017/03/11/bro-culture-poisoning-silicon-valley/)

I si no volem aixó? → ecofeminisme (semblant a altres corrents, com municipalisme federat, eco-economia comunitaria...) → technologies situades/localitzades i no amb apariencia de "neutralitat"

Ojo amb discurs de "biaixos"; no son biaixos i algo que s'hauria d'evitar, sino que cada tech esta feta des de un punt de vista i uns valors i ajuda a crear habits/normes concretes

podria ser un bon lloc per fer preguntes de canvi social relacionat amb les tech

infras feministes → per i para les fem; més atacs i tenen problemes de part dels seus hostings

vulnerabilitat - totes les techs son vulnerables, mantenir una infra disponible 100% és un sobrecost ecologic enorme en relació a la de 95%

contra el discurs de heroes sols, com de westerns...

recursos son finits i lo digital també és material!


Interaccions amb public:

 • Agafaries birra a un desconegut en un bar???...
 • Quins personatjes de tech coneixem ?? (pot ser passar les fotos?)


↓↓ Has pensat en fer una intro de valors ecofeministes? tipo les falàcies de la yayo, i la divisió artificial entre re/productiu ↓↓ ↓↓ Jo ho posaria abans que el tecnocapi, pq la gent pugui analitzar el que presentes ja amb aquests criteris i se'n pugui adonar ↓↓

Linea d'argumentacio: 0. Intro/espera (5-10min) - dinamització amb un debat? O sino preparar preguntes si-no i moure el public, si hi ha espai...


 • com voldries que siguessin els teus dispositius tech?
 • quins efectes voldries que portessin? a nivell personal? A nivell social?
 • les techs que reflecten aquests valors, serien com les que tenim?
 • Technocapitalisme - 10min
 • narrativa
 • atencion - vigilancia - progres/expropiació de la creativitat
 • espai public
 • cossos docils i sense autonomia / generar adicció
 • visualisme
 • acumulacio digital, poder i "The new digital age" (pirateu-la sis plau)
 • Patriarcat - 10min
 • invisibilització de lo material (infras)
 • treballs productius i reproductius
 • Alternatives - 15min
 • repensar (collectivament) valors
 • FLOSS / infra autonomes / locals
 • control (personal i debat social)
 • eco

ara sona a la radio: romantic schisophrenic alternative punk - rasp; viv(i)en a dinamarca....


Intervencions del públic

Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents


P) Com volem sortir del tecnocapitalisme?

Ella porta una màquina IBM amb bios lliures i una distribució de Linux que es diu Parabola

P) Pregunten sobre les alternatives de xarxes socials -> per exemple la de Facebook tenim "Mastodon"

Antigament la gent teníem correus descentralitzats i les grans corporacions han fet que migrem a comptes de correu de Gmail o Apple.

P) Diu que pot ser que una alternativa de les xarxes socials estar fora d'internet?

M) Alternativa a Amazon seria anar a una botiga el carrer.

P) Podem saber quines webs estan allotjades en serveis com Amazon?

M) A partir de l'IP ho podríem saber. El 99% utilitzen Google Fonts ... i és una forma que ells mapejant els nostres webs, i en concret el WordPress té moltes connexions a Google.

M) Quines són les alternatives a Google, ...

P) Com avaluar un producte o servei tecnològic? alternatives a Google, sense tenir riscos i si puc jugar o no?

M) Pregunta't qui és el propietari, si està fet amb codi lliure, el tipus de llicència, la diversitat del servei, d'on procedeixen els finançaments del projecte...

-||-|-

A destacar...

Posa en forma de llista 3 frases destacables del que s'ha dit

Què s'ha dit

 • Quins valors i efectes voldries que emanessin de les tecnologies en un món ideal, serien com les que tenim?
 • Una alternativa a Amazon seria anar a comprar a una botiga al carrer.
 • L'epistemologia hegemònica actual és aquesta forma d'estructurar el pensament que té tres trets distintius: és binària, jeràrquica i té una pretensió d'universalitat (Amaia Orozco)


-||-|-

-
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

 • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
 • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
 • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
 • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: tecnopatriarcapitalisme, tecnocapitalisme, dones, invisibilització, ecofeminisme, hackejar, núvol, patriarcat, procomú, la vida al centre, GAFAM, alternatives

Intervinents:

Persones mencionades: Joanna Rutkowska, Ada Lovelace, Isis Lovecruft, Hedy Lamarr, Eric Schmidt, Jared Cohen, Shoshana Zuboff, Tiziana Terranova, David Lyon, Yayo Herrero, Amaia Orozco, Luna Miguel, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg

Projectes mencionats:

Organitzacions mencionades: Google, Facebook, Apple, Microsoft,   Amazon, Linux

Llibres i publicacions citades:

Eric Schmidt i Jared Cohen, The new Digital Age Shoshana Zuboff, The Age of Surveillance Capitalism Tiziana Terranova, Free Labor: Producing Culture for the Digital Economy (2000) Tiziana Terranova, Attention, Economy and the Brain David Lyon, Surveillance as Social Sorting: Privacy, Risk and Digital Discrimination Amaia Pérez Orozco, Subversión feminista de la economía Yayo Herrero, Economía ecológica y economía feminista: un diálogo necesario Luna Miguel, El Dedo


Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


Oportunitats / fortaleses

Propostes

S'hi ha dit

Coses significatives que s'han dit.


 • Quins valors i efectes voldries que emanessin de les tecnologies en un món ideal, serien com les que tenim?,
 • Una alternativa a Amazon seria anar a comprar a una botiga al carrer.,
 • L'epistemologia hegemònica actual és aquesta forma d'estructurar el pensament que té tres trets distintius: és binària, jeràrquica i té una pretensió d'universalitat (Amaia Orozco)el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:
 • Alternatives

Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Fabra i Coats. Sala: Pep Manté · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona.

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal