Accions

Despertar del sueño tecnológico 2019/10/27

De teixidora

Esdeveniment ¬ sessió • Forma part de: FESC 2019 Fira d'Economia Solidària de Catalunya • Resistint ■

Calendar Noun project 1194.svg

Despertar del sueño tecnológico

Quan: des de 27-octubre-2019 fins a 27-octubre-2019 · Hora: 12:00 - 13:00· On: Fabra i Coats. Sala: · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona. (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)

Hashtag:#FESC2019_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @xes_catLa Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES), va començar l'any 2012 i és un aparador de productes i serveis necessaris per cobrir les necessitats de la nostra vida quotidiana a través de l‘Economia Social i Solidària (ESS): habitatge, alimentació, oci, educació, comunicació, tecnologia, serveis a persones i empreses, finances i assegurances ètiques, formació i educació i tecnologia, entre altres. És un esdeveniment anual amb projecció internacional que reuneix la gran diversitat d’experiències i pràctiques de l’economia social i solidària del territori català. Cada any la fira té un programa d'activitats amb reunions, xerrades i debats, part de les quals es .


“… Aquesta sessió tracta sobre:

Presentació de "Despertar del sueño tecnológico. Crónica sobre la derrota de la democracia frente al capital", segon llibre del periodista basc Ekaitz Cancela. Presentació del segon llibre del periodista basc Ekaitz Cancela, titulat "Despertar del sueño tecnológico: Crónica sobre la derrota de la democracia frente al capital" (Ediciones Akal, 2019). Un assaig sobre com el capitalisme s'ha anat apropiant de la construcció del coneixement en els últims segles i ha vampiritzat els diaris. Co-organitzat per Pangea i SETEM Catalunya, i moderat per l'Aitor Liendo (SETEM Catalunya). SETEM Catalunya i Pangea Ponents: Ekaitz Cancela (Escriptor i periodista, col·laborador de La Marea i El Salto), Moderadora: Aitor Liendo (SETEM Catalunya) Eix: 1. Resistint Presentació
Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/fesc19despertar

Presentació: "Despertar del sueño tecnológico"

> Data i hora: 17/10/2019 - 12:00h

FESC. Fira de l'Economia Solidària de Catalunya. Del 25 al 27 d'octubre de 2019. Relatoria col·laborativa que es transferirà a la plataforma Teixidora.net com a documentació de la Fira.

https://www.teixidora.net/wiki/FESC2019

> Pots identificar-te amb un nom i pseudònim i un color a la part superior dreta de la pantalla.

> Pots comunicar-te amb les altres persones connectades amb el chat de baix a la dreta.

Col·labora...

...a prendre apunts a continuació. Ajuda a identificar temes, projectes, organitzacions i autor/es mencionats/des. Enllaça informació complementària si cal.

> Si vols expressar una opinió, posa-ho entre claudàtors [Opinió> ...]

-||-|-

Apunts

Ekaitz és basc, treballa a la Marea i altres mitjans de comunicació d'Euskadi.

El llibre es pot aconseguir en llibreries pel territori com Espais Contrabandos

El llibre s'enfoca en com el capitalisme s'ha apropiat del coneixement a través de les noves tecnologies. El mercat acaba controlant el coneixement (Amazon, per exemple). Conclusió del llibre: les empreses capitalistes (Google, Apple, etc.) s'han apropiat de les dades, com organitzacions centrals en les dinàmiques del capitalisme. Les maneres en les quals ens comuniquem les persones està controlada pel capitalime (per exemple en l'ús de whatsapp).

Lo considera el cambio más grande que ha hecho el capitalismo en las ultimas decadas.

El llibre està inspirat en un procés familiar d'una botiga familiar a Barakaldo que pateix l'impacte del capitalisme industrial (botigues com Media Mark). Ara amb Amazon l'impacte del capitalisme digital genera una altra barrera vers el negoci familiar de l'avi.

Amazon utilitza les eines d'informàtica més precises i ofereix als compradors qualsevol producte i lliurar-ho el dia següent.

Els serveis públics també estan controlats per les grans operadores. DeepMind per exemple ha sigut comprada per Google i, d'aquesta manera, accedeix a una bona quantitat d'informació de salut.

Pregunta Aitor Liendo, respon Ekaitz Cancela:

- Com es poden plantejar les alternatives des de l'Estat? Si mirem a Hong Kong per exemple podem veure com les tecnologies controlen a les persones. En realitat, l'Estat vol controlar les revoltes socials i així evitar l'impacte econòmic sobre el mercat controlat pel capitalisme. Al mateix, hi ha think tanks que tenen informació privilegiada que poden utilitzar aquestes dades per ampliar i controlar el mercat. És a dir l'Estat controla no només els mercats, sinó també els mecanismes de participació.

Com afecta això al periodisme? A la il·lustració, quan neix el periodisme, ja servia als comerciants per tenir informació dels productes. En el cas d'Espanya, per exemple, el País s'ha dedicat a vendre la transició i les empreses que el configuren. Ara mateix, el capitalisme ha expulsat els mitjans perquè ja no els necessita: s'aprofita dels freelances. La crisi del periodisme no està lligada a la tecnologia, sinó que és per raons econòmiques. S'ha de retornar a les lluites clàssiques.

Aportacions de les persones intervinents

A la FESC hi ha moltes alternatives per donar resposta al què el llibre planteja.

...

Intervencions del públic

Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents

- Com es vincula els serveis pensats en la guerra i el capitalisme tecnològic? La indústria de la guerra qui ha dissenyat la tecnologia. Les inversions a Silicon Valley estan en gran part financiades (també per l'Estat) per alimentar la indústria de la guerra. Quan es desenvolupa aquesta tecnologia i es privatitza, l'Estat per poder en favor de les grans corporacions capitalistes.

- La societat ha de recuperar les tecnologies, doncs (Wouter), com Commons Cloud. Coneixes més casos? Ja existeixen aquestes alternatives però cal escalar-les (de nivell local a nivell global). En molt cas, el mateix Estat és qui no facilita la possibilitat d'escalar. Cal crear bancs públics per escalar aquesta tecnologia d'àmbit local a nivell global.

- Reflexió públic: El model de finançament del periodisme és la publicitat. Això condiciona el seu comportament. El capitalisme té la capacitat de condicionar l'opinió i el comportament de les persones consumidores. La tecnologia és sostenible? Quin paper han de tenir?

- Reflexió públic: Hi ha una visió molt tecnooptimisme però que en canvi hi ha poca visió per elements estructurals que provoca el desenvolupament tecnològic: els minerals que provoca la pròpia construcció dels aparells.

Ekaitz Cancela: El desplegament d'Uber està finançat per un fons d'inversió asiàtic que cerca que hi hagi més tràfic de vehicles a les ciutats. Cal promoure un transport públic comunitari, eficient i facilitat per la tecnologia i no deixar que el capitalisme s'apropií del control de la mobilitat en aquest cas.

- Reflexió públic: Com en una població petita (on el capital està controlat i podrit) s'aconsegueix que les alternatives s'expandeixin en un context de tanta precarietat? Quan la voluntat de creixement és infinita. Ekaitz: Aquest mateix llibre es presenta a Barcelona i no ha pogut ser presentat a Barakaldo. Ell mateix (Ekaitz) està absorvit per la precarietat però creu que els moviments socials estan fent explotar aquesta situació de precarietat. Per tant, ell és positiu. Veu que cal canalitzar positivament aquesta energia.

-||-|-

A destacar...

Posa en forma de llista 3 frases destacables del que s'ha dit


Buidatge de continguts (separats per comes)

Extreu del que s'ha dit i/o dels apunts recollits els temes tractats en forma de paraules clau així com els projectes, organitzacions i persones mencionades (autors/es, pensadors/es, activistes, etc). Aquesta informació es transferirà automàticament al wiki semàntic Teixidora.net i servirà per relacionar els continguts d'aquesta activitat amb altres.  Fes-ho en un text separat per comes per facilitar aquesta tranferència automàtica.-||-|-

-
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: dades, capitalisme, comuniació, whatsapp, capitalisme digital, capitalisme industrial, Hong Kong, revoltes socials, La Il·lustració, periodisme,   tecnooptimisme

Intervinents: Ekaitz Cancela, Aitor Liendo

Ekaitz Cancela
"Aitor Liendo Ekaitz Cancela" no es pot fer servir com a nom de pàgina en aquest wiki.
, Aitor Liendo

Persones mencionades:

Projectes mencionats: El Salto, La Marea, DeepMind

Organitzacions mencionades: SETEM Catalunya, Pangea

SETEM Catalunya
"Pangea SETEM Catalunya" no es pot fer servir com a nom de pàgina en aquest wiki.
, Pangea

Llibres i publicacions citades:Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


Oportunitats / fortaleses

Propostes

S'hi ha dit

Coses significatives que s'han dit.


  • El diari "El País" s'ha dedicat a vendre la transició i les empreses que l'han  configurat.,
  • El capitalisme ha expulsat els mitjans de comunicació perquè ja no els necessita. La crisi del periodisme no està lligada a la tecnologia, sinó a raons econòmiques. ,
  • El desplegament d'Uber està finançat per un fons d'inversió asiàtic que cerca que hi hagi més tràfic de vehicles a les ciutats.el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:
  • Alternatives

Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Fabra i Coats. Sala: · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona.

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal