Accions

Sobtec 2017 Low Tech, el potencial de la tecnologia obsoleta 2017/03/04

De teixidora

Esdeveniment ¬ Congrés • Forma part de: II Congrés de Sobirania Tecnològica

Calendar Noun project 1194.svg

Sobtec 2017 Low Tech, el potencial de la tecnologia obsoleta

Quan: 04-març-2017 · Hora: 18:00 - 19:00· On: Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart" . Sala principal · Comandant Benitez, 6 08028. Barcelona (mapa) · Llengua: es-castellà Organitza: Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica

_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @_sobtecSessió del Sobtec 2017 II Congrés de Sobirania Tecnològica

Vivim en un món enlluernat per l'alta tecnologia i cal reaccionar en contra. No ens oposem a la ciència ni a la tecnologia, simplement no assumim que únicament les solucions científiques i tecnològiques s'hagin d'aplicar per solucionar qualsevol desafiament. L'alta tecnologia s'ha convertit en un ídol de la nostra societat. Coneixements i tecnologies del passat deixen de tenir-se en compte quan de dissenyar una societat sostenible es tracta. Solucions de baixa tecnologia podrien implantar-se sense grans canvis, freqüentment és de la combinació amb nous coneixements i nous materials, quan sorgeixen interessants possibilitats. Parlem del que passa en aquest món en desenvolupament, on la limitació dels recursos sovint indueix solucions imaginatives i de baixa tecnologia


“…

Resum

Actualmente vivimos en un mundo deslumbrado por la alta tecnología y desde Low-tech Magazine creemos que es necesario reaccionar en contra. No nos oponemos a la ciencia y a la tecnología, simplemente no asumimos que únicamente las soluciones científicas y tecnológicas deban aplicarse para solucionar cualquier desafío. La actual hipersofisticación de nuestro conocimiento provoca que la solución a problemas actuales puedan hallarse no abusando tanto de la ciencia y la tecnología. Un sencillo mensaje y no por ello menos controvertido: La alta tecnología se ha convertido en un ídolo de nuestra sociedad.

Esta charla pone de relieve el potencial de los conocimientos y tecnologías del pasado, que dejan de tenerse en cuenta cuando de diseñar una sociedad sostenible se trata. A veces estas soluciones de baja tecnología podrían implantarse sin mayores cambios. Aunque frecuentemente es de la combinación de la tecnología antigua con nuevos conocimientos y nuevos materiales, como surgen interesantes posibilidades o bien cuando se aplican conceptos antiguos y conocimientos tradicionales a la tecnología moderna. También hablamos de lo que sucede en este mundo en desarrollo, donde la limitación de los recursos a menudo induce soluciones imaginativas y de baja tecnología.

Enllaços

Ponents

  • Kris De DeckerSteel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

II Sobtec 2017 http://sobtec.cat

Pad per prendre apunts col·lectivament. Posa el teu nom o pseudònim a dalt a la dreta. Coordina't amb el chat a baix a la dreta.

Pàgina de buidatge a Teixidora.net > https://www.teixidora.net/wiki/Sobtec_2017_Low_Tech,_el_potencial_de_la_tecnologia_obsoleta_2017/03/04

LOW-TECH: EL POTENCIAL DE LA TECNOLOGIA OBSOLETA

Apunts de la xerrada

Col·labora a prendre apunts aquí


Low-tech magazine revista editada des de 2007, 12 articles en profunditat a l'any, en neerlandès, anglès i castellà.

es.lowtechmagazine.comFa el contrari dels altres mitjans sobre tecnologia, no presenta l'última tecnoloia uqe s'ha inventat

La tecnologia obsoleta la podem utilitzar tal com és, per exemple la bicicleta. a vegades quan mescles tecnologia antiga i moderna surgeixen resultats molt interessants.

La tecnologia de baixa intentstat és barata i per toom, a diferència de la hight-tech que és cara i per pocs.

Kris de Decker < vaig començar a l'altre costat escrivint sobre noves tecnologies i vaig veure que cada nova tecnologia és un problema nou i que intentar resoldre el problema d'una tecnologia anterior. Editors em van dir que el missatge de que la nova tec no servia de res no era el missatge que volen transmetre perquè la nova tecnologia és com una religió, s'hi ha de creure i s'ha de desijar.

Cal molta energia per convertir l'energia solar i heoolica en energia.

Els recursos naturals són finits.


Tota la nova tecnologia en els cotxes no ha baixat el pes i la despesa energètica que tenia un cotxe dels 40, al contrari.


Igual en cotxe elècric, Un cotxe elèctric de fa 100 anys podia ffer 100km igual que un elèctric acutal, per què? més pes, més consum elèctric. si tenim els cotxes actuals no podem augmentar els kilometres, les "millores" de prestacions consumidores superen les de bateries i motor.

Un cotxe de fa 100 o 60 anys amb les bateries i motors actuals si que podria fer 1000km amb autonomia.

Lowtech va en aquesta línia, com el velomobil, una bici millorale amb seient reclinat i amb carroceria, pot arribar a 50km/h, pq carroceria augmenta aerodinamica.

Una bateria amb un vehicle així pot fer 1000km ab un pes molt més inferior a la bateria de qualsevol cotxe elècric.

Un cotxe elèctric per tothom necessita 20 cops més heòliques als EUA. Substituir tots els cotxes per velomobils es viable amb energia produida actualment.

Amb un panell solar de 1m2 pots alimentar l'energia del velomobil.

Velomobil té 100 anys.


Trolebús: n'hi havia hagut a bcn.

té les avanatges d'un vehicle elèctric (no fa soroll, pesa menys motor, s'alimenta de catenaries sense bateria, es pot alimentar de catenaries) i d'un autobús (no calen vies, molt més econòmic que tramvia)

Lyon ha re.introduÏt trolebús. Molt millorat, Té una bateria petita per si en trams ha de deixar la catenària

A Rússia n'hi ha encara molts.

Hi havia hagut trolecamions, també a Barcelona

Trolecamions mixtos amb bateria i catenaria amplia autonomia

Trolebaixells amb catenaries és molt eficient.


Tren nocturn

és més ràpid que l'AVE, perquè dorms i no et dones compte del temps

Ave i TGV han matat trens hotel per aconseguir ells viatgers de dia

Talgo trigava igual que ara trens hotel


Ordinador que jo faig servir és amb energia que ve dels panells solars meus, es una regla que tinc.

Amb makerspaces, hacklabs, centres socials ocupats, hi ha filosofia DIY però l'energia s'utilitza d'ENDSA


Projecte fotogràfic que vaig fer. fotos de totes les possessions de famílies a xina


Durant anys la única energia era la mecànica renovable.

Holanda éra el vent. Molins.

Era una indústria enorme. El Zamm 1000 molins de vent.

Molien el gra.

També perforaven tubs d'aigua, feien paper, serrat de fusta, tots els processos industrial es feien amb molins de vent (o d'aigua)


Tota aquesta indústria no podia emmagatzemar energia. Què feien quan no hi havia vent o corrent d'aigua? No treballaven, feien una altra feina, feien manteniment, o feien una festa.

Auqesta idea de treballar intensament quan hi ha l'energia i no fer quan no és una manera de resoldre la intermitència de les renovables està bé.


Podem fer servir emmagatzament, però bàsicament hem de canviar i fer quan la natura dóna i fer molt menys quant no. No podem mantenir mateixa intensitat contínuament, això no és una societat sostenible.


ProduÏrem menys productes, i què?


Barcelona: única en el món. L'Eixampel està pensada perquè tothom tingui la mateixa quantitat de sol, va estar pensat per la salut. És ideal per tenir panels soars. Però no n'hi ha.

Prova que he fet: panel solar a la finestra. La meva oficina funciona amb energia solar de 50watts d'energia solar, és molt poc, per`o puc er servir la llum i l'ordinador perfeectament. Al estar a la finestra puc ajustar bé la inclinació dles panels. Al desembre això és rellevant, canviant la inclinació guanyes molt en energia.

La instal·lació és de baixa tensió, sense canviar de tensió guanyo 30% d'energia.

Has de tallar el cable i posar elements 13volts.

HI ha tecnolliga informatica de 12volts, només cal l'adaptador.

La tablet gasta 3vats i amb un led de 2vats quan fa núvol o plou ja puc treballar amb l'energia que em dóna.


The Typewriter Manifesto

reclama que tecnologia no sigui únicament informàtica


MWC van passant de 3G a 4G a 5G i no et diuen per què

Ara connecten els cotxes i faran servir + energia, sense un motiu ben argumentat


Internet dobla consum elèctric cada any.

Una internet sense vídeo amb text i imatges reduiria dràsticament el consm elècric

3G, 4G, 5g té alt consum elèctric

wifi és raonable

cable és molt més econòmic ¿?


Text: How to build a low-tech internet


Internet a alguns paÏsos pobres: nodes cada un amb un panel solar, si no hi ha sol s'apaga, mail no arriba, però quan surt el sol segueix, només cal paciència


Telègraf òptic era una xarxa europea, Bèlgica, Holanda, França, Espanya.

Panels de fusta que poden posar-se en 200 posicions diferents, a cada torre hi havia algú miran tla torre segÜnet i posava el mateix

Tenien una velocitat de 1000km/h per transmetre missatges. En 1h arribava un missatge d'Amsterdam a Venècia sense electricitat ni energia, només persones, telescopis, torres i panells de fusta.


Per cada cosa hi ha una solució de baixa tecnologia.

Videojoc > joc de taula / millor, té final, ho fas amb algú


Eficiència energètica de la cuina > un foc (tecnologia de miers d'anys) és més eficient que cuina elèctrica

Cuina elècrica > crema carbó, fas electricitat, la transportes (80% de pèrdua)


Forma eficient de cuinar > psoes al foc fins que vull, llavos ho poses en un lloc (cabàs en una manta, contenidor aïllat que manté calor) i segueix 30 minuts cuinant sense energia. Amb això podem baixar molt consum elèctric.


Nevera ceràmica.

Princpi del càntir, fas servir el calor per refrigerar el contingut.


Calefacció sota la taula i una manta que la manté, hi poses les cames.


Buidatge de continguts

Paraules clau > facinació per la tecnologia, tecnologia com a religió, recursos naturals limitats, bateria, low-tech, internet


Organitzacions mencionades >


Projectes mencionats > Low-tech magazine, 3G, 4G, 5G, MWC, telègram òptic, molí, trolebús, trolecamió, trolevaixell, velomòbil, talgo, eixample, nevera ceràmica


Persones mencionades >


Resum o idees clau >


Textos > The Typewriter Manifesto,Després de la sessió ajudeu a passar aquest buidatge a Teixidora.net perquè es relacioni semànticament amb la resta de continguts

@ToDo

Un cop transferit ajuda a fer blaus els enllaços vermells creant fitxes d'organitzacions i projectes mencionats
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: low tech, tecnologies obsoletes, sobirania tecnològica, cotxe elèctric, Velomòbil, Trolebús, Trolecamió, Trolevaixell, tecnologia com a religió, recursos naturals limitats, bateria, internet footprint, nevera ceràmica, molí, telègraf òptic, energia solar, cuina elèctrica


Intervinents: Kris De Decker

Persones mencionades:

Projectes mencionats: Low-tech magazine, 3G, 4G, 5G, Eixample de Barcelona, Talgo, Trolebus de Lyon, TGV, AVE

Organitzacions mencionades:

Llibres i publicacions citades:

The Typewriter Manifesto, How to build a low-tech internet
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:
Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart" . Sala principal · Comandant Benitez, 6 08028. Barcelona

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal