Accions

La Comunificadora 2018-19 es documenta

De teixidora

Fotografia: Mariocyl8 2018 CC-by-sa, Wikimedia Commons
enllaç drecera:
LACODOC2018
Idgràfica LaCo2017 v2.svg

La Comunificadora 2018-19 es documenta


La Comunificadora és el nom del programa d'impuls de projectes d'economia col·laborativa de Barcelona Activa que es porta a terme entre setembre de 2018 i abril de 2019, coordinada per femProcomuns, LabCoop i Free Knowledge Institute, amb la col·laboració de Dimmons i altres actors de l'ecosistema de confluència procomú i cooperatiu. Aquesta pàgina documenta el que passa a La Comunificadora a partir de la informació recollida i estructurada. Part dels continguts d'aquesta pàgina s'obtenen automàticament a partir de consultes semàntiques sobre informació incorporada a Teixidora per l'equip de coordinació, les pròpies persones participants i altres persones interessades. Aquesta és la tercera edició d'un programa que es va iniciar l'any 2016 (vegeu la documentació de la primera i segona edició)Calendar Noun project 1194.svg

Sessions formatives, tallers, dimartsLaCo i trobades obertes[ ]

_____La Comunificadora s'Engega + info/edita
26 setembre 2018 a Sala Emprèn

_____La Comunificadora s'Engega (II) + info/edita
4 octubre 2018 a Sala Barcelona

_____LaCo 2018-19 Formació 1. Introducció a l'economia del procomú. + info/edita
25 octubre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Formació 2.Polítiques de compartir + info/edita
15 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

Projectes participants[ ]

_____Centre Universitari Cooperatiu + info/edita

_____Centre d'educació superior de qualitat que vol oferir màsters estratègics per al canvi social, formació tècnica especialitzada per al tercer sector des del tercer sector, i que és germen d'una Universitat Cooperativa incloent, accessible i democràtica que fa recerca i socialització del coneixement per a la transformació social i l'esdevenir solidari. Es crearà una organització de gestió democràtica de propietat procomuna de professors, estudiants i treballadors, que busca generar previsió social i abundància compartida per als seus membres i la comunitat.

_____Paraules clauː Educació, educació superior, educació cooperativa

_____EduCoop + info/edita

_____Plataforma educativa impulsada per la cooperativa Trama participada pel conjunt de l’ESS de Catalunya que, articulada al voltant d’un entorn virtual autogestionat per les persones i col·lectius adherits, promourà la difusió dels valors i pràctiques de l’ESS, la mancomunació de recursos pedagògics, la intercooperació formativa entre cooperatives i l’impuls d’iniciatives educatives en el territori a través de sinergies entre l’ESS, els agents educatius, les administracions locals i el teixit comunitari. Comptarà amb un web amb banc de recursos oberts aportats per les entitats adherides i intranet per treballar en xarxa, un catàleg d'activitats educatives i un servei educatiu d’acompanyament de projectes educatius en el territori.

_____Explorins + info/edita
· iniciatː 2019

_____eXplorins es un espacio cooperativo de storytelling a través de rutas urbanas alternativas, de un abanico temático amplio. El contenido es generado por la misma comunidad que crea y comparte sus trayectos de descubrimiento. De nuestra actividad se benefician tanto los usuarios como los creadores, negocios, proyectos e iniciativas locales.

_____Paraules clauː experiència, turisme sostenible, ruta

_____GlocalShare + info/edita

_____Plataforma col·laborativa digital i presencial on els seus participants comparteixen recursos personals (espais, maquinàries, coneixements, temps, etc.) a fi de realitzar projectes participatius amb els quals cobreixen les seves pròpies necessitats bàsiques (alimentació, llar, salut, educació, etc.), de manera que els productes i serveis creats es distribueixen entre els participants de forma proporcional a la valoració ètica dels recursos aportats. El projecte vol donar valor a l'enorme potencial de recursos particulars que no fem servir, per generar prosperitat i empoderarment socioeconòmic, tot reduint la dependència dels diners i la competitivitat i teixint comunitats fractals i subsidiàries.

_____La Tribu + info/edita
· iniciatː 2019

_____Plataforma digital per a famílies amb nens, per facilitar que a partir del contacte virtual, famílies amb interessos comuns es puguin conèixer en el món real i crear-se els seus propis grups de suport mutu (o tribus). Pretenem normalitzar la vida familiar, oferir a la plataforma un llistat d'activitats (organitzades per altres entitats) per fer amb els fills. Pretén potenciar el consum responsable, promovent l’economia circular a través de l'intercanvi de productes relacionats amb la infància i proposant la creació de grups de compra col·lectiva, entre altres. Tot això des d'una filosofia col·laborativa: que sigui la mateixa comunitat qui doni vida a la plataforma.

_____Paraules clauː Tribu, Família, Infants, Infància, Criança, Educació, Lleure, Suport emocional, La Comunificadora

_____MoveIt + info/edita
· iniciatː 2018· web

_____Move It és un projecte que, sota la forma d'associació, agrupa professionals de l'àmbit educatiu i artístic per dissenyar i implementar programes que motiven el desenvolupament integral y social de les persones. Però, què vol dir exactament això? Doncs que partint de les necessitats d'un grup de persones i sota una mateixa metodologia de treball (basada en un principis, valors i pràctiques comuns), dissenyen i implementem programes educatius que atenguen a aquestes necessitats, motivant alhora el desenvolupament d'habilitats i qualitats personals arrelades als diferents àmbits en que estiguen inspirats (dansa, música, cine, escriptura...). La flama impulsora és el nostre desig d'oferir una proposta educativa poc convencional, promovent habilitats de comunicació i interacció social concrets, habilitats propioceptives, de convivència i creació comunitària, així com un model d'entitat dintre del marc de l'ESS caracteritzada pel valor creat per les pròpies treballadores, l'autogestió i co-creació. Per desenvolupar aquests programes, volem ficar el cap dintre d'escoles, centres oberts, casals de gent gran i centres cívics. Volem arribar a tot tipus d'entitats educatives, sense distinció d'edats, gèneres o nacionalitats, amb diferents situacions econòmiques, contexts socials i culturals. És per això que no només ens enfrontem al repte de crear una comunitat de professionals que gaudeix amb al co-creació i el treball per projectes, sinò que cal que trobem fons de finançament per poder reduïr els costs dels programes. A més, començar a difondre la nostra idea, missió i valors per teixir la xarxa de col·laboradores i participants que definirà la comunitat Move It es essencial, ja que aquesta comunitat serà el que serà amb les aportacions de valor que cadascuna, de manera lliure i cooperativa, decida donar. A Move It mirem a les persones com a èssers únics, veïem la motxilla d'història i de possibilitats de cada persona, la seva manera de comunicar-se i conviure. Creïem en la capacitat d'aquestes per treballar conjuntament cap a un mateix objectiu, de gestionar les emocions i les diferències que ixen pel camí. Admirem la riquesa d'allò creat en comunitat, d'allò que naix del respecte, l'acceptació i del compartir. Considerem la resilència i el pensament divergent com a les qualitats fonamentals que defineixen la societat del coneiximent en la que ens trobem actualment. Opinem que el sistema educatiu requereix d'un canvi metodològic que aporte per les persones, que les posicione al centre del procés d'ensenyament-aprnentatge i que adopten un rol dinàmic, participatiu i creador a aquest. Sabem que les persones aprenen a través de la pròpia experiència, de l'intereacció social i de l'arrelament d'aquestes amb les pròpies emocions, i és per això que ens hem agrupar per crear una proposta que possibilite que aquest aprenentatge siga accessible a tothom.

_____Paraules clauː La Comunificadora

_____Nest&Fun + info/edita

_____Una aplicació mòbil com a eina per facilitar el dia a dia de les mares a través de la creació de cercles de confiança en les seves zones o barris on poder deixar i/o acollir els fills per disposar de temps per a una mateixa. La nostra missió és contribuir al fet que les mares trobin els seus espais d'oci, diversió i benestar de manera interdependent, perquè d'aquesta manera, a poc a poc i basant-se en la confiança mútua, es puguin trencar molts estereotips que limiten les seves habilitats i potenciar-les . A través d'una subscripció mensual les usuàries podran disposar d'una sèrie de serveis, i l'acompanyament d'un equip de persones.

_____Sinergia Social + info/edita

_____Projecte social sense ànim de lucre que parteix de la idea que algun dia tots serem persones dependents i que la solució pot trobar-se en la proximitat. És un model d'economia col·laborativa que, mitjançant una web/app amb geolocalització, apropa solucions de proximitat a les persones amb dependència, utilitzant els recursos humans i socials que ofereix la comunitat i el microentorn. El nucli o eix principal del projecte és la persona amb dependència. La missió de la comunitat és crear sinergies i fer accions socials que garanteixin el seu benestar. Aquesta comunitat ha d’estar formada per les persones amb dependència, les seves famílies i entorns propers, els centres residencials, els proveïdors de serveis socials, els professionals de la salut, entitats socials, voluntaris, i altres proveïdors de serveis locals, siguin persones físiques o jurídiques.

_____SomAtents + info/edita
· iniciatː 2012· web · @@somatents

_____Col·lectiu que des de 2012 fa la revista digital de cròniques, entrevistes i històries de no ficció. Una pràctica periodística basada en la investigació i documentació que fa servir les eines de la narració, de la literatura. Treballen un periodisme transgeneracional i multimediàtic com a ofici expandit, que vol baixar del pedestal i implicar la ciutadania amb una redacció d'una vintena de periodistes, fotògrafs, etnògrafs, antropòlegs, politòlegs, comunicadors i dissenyadors. El col·lectiu també realitza cursos i tallers sobre periodisme, narrativitat i tecnologies de la comunicació amb l'objectiu de formar i apoderar una ciutadania crítica i duu a terme projectes culturals, de fotografia creativa i de recuperació de memòria històrica.

_____Paraules clauː periodisme, formació, acció comunitària, memòria històrica, lacomunificadora, col·lectiu d'acció periodística, projectes culturals

_____TèxtilESS. + info/edita

_____plataforma triangular que relaciona,en clau de ESS, a clients, productores i dissenyadores dins del àmbit del tèxtil a Catalunya. La plataforma és el ben comú que permet: a les usuàries tenir garantia de que allò que consumeixen és ESS. que les usuàries puguin escollir la productora del disseny que van escollir. a les dissenyadores tenir un espai per vendre els seus dissenys. a les productores treballar plegades per aconseguir comandes grans. Que les productores es coneguin per fer compres conjuntes Que les productores emergents tinguis les mateixes oportunitats de mercat que les mes grans. És un projecte de la Fundació Pare Manel que a través del seu projecte d’inserció laboral en l’àmbit tèxtil ha detectat la falta de sinergies entre els diferents actors del sector tèxtil que volen treballar amb codi d'ESS

_____Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona (XOBB) + info/edita
· iniciatː 2017· organitzacions implicadesː UAB, Ajuntament de Barcelona, Assoc. de Comerciants de Creu Coberta, Ateneu Coòpolis· web · @https://twitter.com/XOBBCoop

_____Plataforma o xarxa de beacons que pot funcionar amb diferents aplicacions independents. Serveix perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir una millor informació dels elements de l'entorn, per enfortir el comerç de proximitat i perquè els desenvolupadors informàtics puguin fer projectes IoT basats en aquesta tecnologia. El desplegament de la xarxa s’està fent des d’una cooperativa creada fa un any i ha rebut finançament de col·lectius de comerciants i de l’Ajuntament de Barcelona. Vol aprofundir en l’enfocament comunitari i procomú.

_____Paraules clauː XOBB, Xarxa oberta beacons Barcelona, Beacons

Punt de partida[ ]

"La Comunificadora s'engega" han estat dues jornades que van tenir lloc el 26 de setembre i el 2 d'octubre. Es van cartografiar reptes i recursos de l'ecosistema procomú a l'àrea de Barcelona i es van treballar les propostes de projectes per participar a La Comunificadora. També es van fer "intervencions inspiradores" per part de Sostre cívic, Ensenya el cor, LliureTIC, Iniciativa Barcelona OpenData, Fundació Guifinet i Pangea.

Agenda[ ]

S'està carregant…


Si no es veuen l'agenda i la línia de temps recarrega la pàgina i espera una mica.

Documentació gràfica[ ]

La documentació gràfica en obert del programa, fotografies, vídeos i altres imatges es publica a: