Accions

La Comunificadora 2018-19 es documenta

De teixidora

Fotografia: Mariocyl8 2018 CC-by-sa, Wikimedia Commons
enllaç drecera:
LACODOC2018
Idgràfica LaCo2017 v2.svg

La Comunificadora 2018-19 es documenta


La Comunificadora és el nom del programa d'impuls de projectes d'economia col·laborativa de Barcelona Activa que es porta a terme entre setembre de 2018 i abril de 2019, coordinada per femProcomuns, LabCoop i Free Knowledge Institute, amb la col·laboració de Dimmons i altres actors de l'ecosistema de confluència procomú i cooperatiu. Aquesta pàgina documenta el que passa a La Comunificadora a partir de la informació recollida i estructurada. Part dels continguts d'aquesta pàgina s'obtenen automàticament a partir de consultes semàntiques sobre informació incorporada a Teixidora per l'equip de coordinació, les pròpies persones participants i altres persones interessades. Aquesta és la tercera edició d'un programa que es va iniciar l'any 2016 (vegeu la documentació de la primera i segona edició)Calendar Noun project 1194.svg

Sessions formatives, tallers, dimartsLaCo i trobades obertes[ ]

_____La Comunificadora s'Engega + info/edita
26 setembre 2018 a Sala Emprèn
· apunts

_____La Comunificadora s'Engega (II) + info/edita
4 octubre 2018 a Sala Barcelona

_____LaCo 2018-19 Formació 1. Introducció a l'economia del procomú. + info/edita
25 octubre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19. Dimarts LaCo 30 d'octubre 2018 + info/edita
30 octubre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19. Dimarts LaCo 6 de novembre 2018 + info/edita
6 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 1.Comunitat. + info/edita
8 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19. Dimarts LaCo 13 de novembre 2018 + info/edita
13 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Formació 2.Polítiques de compartir + info/edita
15 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 1a Jornada d'Assessoraments + info/edita
20 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 2.Polítiques de coneixement + info/edita
22 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Formació 3. Governança + info/edita
29 novembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19. Dimarts LaCo 11 de desembre 2018 + info/edita
11 desembre 2018 a Convent de Sant Agustí
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 3.Governança. + info/edita
13 desembre 2018 a InnoBA
· apunts

_____LaCo en Obert + info/edita
18 desembre 2018 a InnoBA

_____LaCo 2018-19 Formació 4. Ingressos i recursos mobilitzats + info/edita
20 desembre 2018 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Formació 5. Comunicació + info/edita
17 gener 2019 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Formació 6. Models de Producció + info/edita
24 gener 2019 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 5. Disseny de plataformes + info/edita
31 gener 2019 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 6. Dades obertes + info/edita
12 febrer 2019 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 7. Crowdfunding o Micromecenatge + info/edita
22 febrer 2019 a InnoBA
· apunts

_____LaCo 2018-19 Taller 8. Estratègia + info/edita
26 febrer 2019 a InnoBA
· apunts

Projectes participants[ ]

_____Centre Universitari Cooperatiu + info/edita

_____Centre d'educació superior de qualitat que vol oferir màsters estratègics per al canvi social, formació tècnica especialitzada per al tercer sector des del tercer sector, i que és germen d'una Universitat Cooperativa incloent, accessible i democràtica que fa recerca i socialització del coneixement per a la transformació social i l'esdevenir solidari. Es crearà una organització de gestió democràtica de propietat procomuna de professors, estudiants i treballadors, que busca generar previsió social i abundància compartida per als seus membres i la comunitat.

_____Paraules clauː Educació, educació superior, educació cooperativa

_____EduCoop + info/edita
· organitzacions implicadesː Trama SCCL, FemProcomuns, Communia, Lleialtec, Escola Arcadia, Codi Cooperatiu, Ateneu Coòpolis, Eduxarxa, Xarxa d’Economia Solidària (XES)

_____Plataforma educativa impulsada per la cooperativa Trama participada pel conjunt de l’ESS de Catalunya que, articulada al voltant d’un entorn virtual autogestionat per les persones i col·lectius adherits, promourà la difusió dels valors i pràctiques de l’ESS, la mancomunació de recursos pedagògics, la intercooperació formativa entre cooperatives i l’impuls d’iniciatives educatives en el territori a través de sinergies entre l’ESS, els agents educatius, les administracions locals i el teixit comunitari. Comptarà amb un web amb banc de recursos oberts aportats per les entitats adherides i intranet per treballar en xarxa, un catàleg d'activitats educatives i un servei educatiu d’acompanyament de projectes educatius en el territori.

_____Paraules clauː ESS, Educació, educació cooperativa, plataforma col·laborativa, plataforma digital

_____Esfera Social + info/edita

_____Projecte social sense ànim de lucre que parteix de la idea que algun dia tots serem persones dependents i que la solució pot trobar-se en la proximitat. És un model d'economia col·laborativa que, mitjançant una web/app amb geolocalització, apropa solucions de proximitat a les persones amb dependència, utilitzant els recursos humans i socials que ofereix la comunitat i el microentorn. El nucli o eix principal del projecte és la persona amb dependència. La missió de la comunitat és crear sinergies i fer accions socials que garanteixin el seu benestar. Aquesta comunitat ha d’estar formada per les persones amb dependència, les seves famílies i entorns propers, els centres residencials, els proveïdors de serveis socials, els professionals de la salut, entitats socials, voluntaris, i altres proveïdors de serveis locals, siguin persones físiques o jurídiques.

_____Explorins + info/edita
· iniciatː 2019

_____eXplorins es un espacio cooperativo de storytelling a través de rutas urbanas alternativas, de un abanico temático amplio. El contenido es generado por la misma comunidad que crea y comparte sus trayectos de descubrimiento. De nuestra actividad se benefician tanto los usuarios como los creadores, negocios, proyectos e iniciativas locales.

_____Paraules clauː experiència, turisme sostenible, ruta

_____GlocalShare + info/edita
· iniciatː 2018· web · @https://twitter.com/GlocalShare_org

_____Plataforma col·laborativa digital i presencial on els participants comparteixen recursos particulars (espais, maquinàries, coneixements, temps, etc.) a fi de realitzar projectes participatius amb els que cobreixen les seves pròpies necessitats bàsiques (alimentació, llar, salut, educació, etc.), de manera que la creació generada es reparteix entre els participants de forma proporcional a la valoració ètica dels recursos aportats per cadascú. La proposta vol donar valor a l'enorme potencial de recursos particulars que no fem servir, per generar prosperitat i empoderament socioeconòmic, tot coordinant en el territori una xarxa multinivell i reduint la dependència dels diners i els mercats competitius. A l’essència de GlocalShare hi ha el poder fer créixer una comunitat forta, cohesionada i diversa que sigui la que decideixi sobre el seu propi futur. Per formar part de la comunitat es pot fer sota diversos rols: a) com a PARTICIPANT dels projectes de "glocalsharing" on es comparteixen els recursos personals; b) com a COL·LABORADOR en tasques de dissenyador per a la definició conceptual-organitzativa de la plataforma (grups de treball), d'ambaixador per a la difusió a noves zones o de benefactor per ajudar a sostenir la plataforma; i finalment c) com a part de l'EQUIP PROMOTOR, especialment en tasques d'informàtica, comunicació i de dinamització de grups.

_____Paraules clauː compartir, empoderament, autoorganització, necessitats bàsiques, recursos particulars, plataforma col·laborativa

_____La Tribu + info/edita
· iniciatː 2019

_____Plataforma digital per a famílies amb nens, per facilitar que a partir del contacte virtual, famílies amb interessos comuns es puguin conèixer en el món real i crear-se els seus propis grups de suport mutu (o tribus). Pretenem normalitzar la vida familiar, oferir a la plataforma un llistat d'activitats (organitzades per altres entitats) per fer amb els fills. Pretén potenciar el consum responsable, promovent l’economia circular a través de l'intercanvi de productes relacionats amb la infància i proposant la creació de grups de compra col·lectiva, entre altres. Tot això des d'una filosofia col·laborativa: que sigui la mateixa comunitat qui doni vida a la plataforma.

_____Paraules clauː Tribu, Família, Infants, Infància, Criança, Educació, Lleure, Suport emocional, La Comunificadora

_____MoveIt + info/edita
· iniciatː 2018· web

_____A MoveIt professionals de l'àmbit educatiu i artístic ens agrupem per dissenyar i implementar programes que motiven el desenvolupament integral y social de les persones. Partim de les necessitats d'un grup de persones i sota una mateixa metodologia de treball (basada en un principis, valors i pràctiques comuns), per dissenyar i implementar una proposta que atenguen a aquests trets, motivant alhora el desenvolupament d'habilitats i qualitats personals arrelades als diferents àmbits en que estiguen inspirats (dansa, música, cine, escriptura...). Sota la forma d'una associació que camina cap al cooperativisme, oferim una proposta educativa poc convencional, centrada en la persona i en els seus processos, promovent habilitats de comunicació i interacció social de convivència i creació comunitària, així com un model d'entitat dintre del marc de l'ESS caracteritzada pel valor creat per les pròpies treballadores, l'autogestió i co-creació.

_____Paraules clauː La Comunificadora

_____Nest&Fun + info/edita

_____Una aplicació mòbil com a eina per facilitar el dia a dia de les mares a través de la creació de cercles de confiança en les seves zones o barris on poder deixar i/o acollir els fills per disposar de temps per a una mateixa. La nostra missió és contribuir al fet que les mares trobin els seus espais d'oci, diversió i benestar de manera interdependent, perquè d'aquesta manera, a poc a poc i basant-se en la confiança mútua, es puguin trencar molts estereotips que limiten les seves habilitats i potenciar-les . A través d'una subscripció mensual les usuàries podran disposar d'una sèrie de serveis, i l'acompanyament d'un equip de persones.

_____Paraules clauː La Comunificadora 2018-19 se documenta, libertad, confianza, comunidad

_____Revista Deriva (antic SomAtents) + info/edita
· iniciatː 2012· web · @@revistaderiva

_____Revista digital que aborda dubtes contemporanis sobre identitats, poder i treball a partir de cròniques, entrevistes i històries de no ficció. Una pràctica periodística basada en la investigació i documentació que fa servir les eines de la narració, de la literatura. Treballen un periodisme transgeneracional i multimediàtic com a ofici expandit, que vol baixar del pedestal i implicar la ciutadania amb una redacció d'una vintena de periodistes, fotògrafs, etnògrafs, antropòlegs, politòlegs, comunicadors i dissenyadors. El col·lectiu que està actiu des de 2012 (antic SomAtents) també realitza cursos i tallers sobre periodisme, narrativitat i tecnologies de la comunicació amb l'objectiu de formar i apoderar una ciutadania crítica i duu a terme projectes culturals, de fotografia creativa i de recuperació de memòria històrica.

_____Paraules clauː periodisme, formació, acció comunitària, memòria històrica, lacomunificadora, col·lectiu d'acció periodística, projectes culturals

_____TèxtilESS. + info/edita

_____plataforma triangular que relaciona,en clau de ESS, a clients, productores i dissenyadores dins del àmbit del tèxtil a Catalunya. La plataforma és el ben comú que permet: a les usuàries tenir garantia de que allò que consumeixen és ESS. que les usuàries puguin escollir la productora del disseny que van escollir. a les dissenyadores tenir un espai per vendre els seus dissenys. a les productores treballar plegades per aconseguir comandes grans. Que les productores es coneguin per fer compres conjuntes Que les productores emergents tinguis les mateixes oportunitats de mercat que les mes grans. És un projecte de la Fundació Pare Manel que a través del seu projecte d’inserció laboral en l’àmbit tèxtil ha detectat la falta de sinergies entre els diferents actors del sector tèxtil que volen treballar amb codi d'ESS

_____Xarxa Oberta de Beacons de Barcelona (XOBB) + info/edita
· iniciatː 2017· organitzacions implicadesː UAB, Ajuntament de Barcelona, Assoc. de Comerciants de Creu Coberta, Ateneu Coòpolis· web · @https://twitter.com/XOBBCoop

_____Plataforma o xarxa de beacons que pot funcionar amb diferents aplicacions independents. Serveix perquè les persones amb diversitat funcional puguin tenir una millor informació dels elements de l'entorn, per enfortir el comerç de proximitat i perquè els desenvolupadors informàtics puguin fer projectes IoT basats en aquesta tecnologia. El desplegament de la xarxa s’està fent des d’una cooperativa creada fa un any i ha rebut finançament de col·lectius de comerciants i de l’Ajuntament de Barcelona. Vol aprofundir en l’enfocament comunitari i procomú.

_____Paraules clauː XOBB, Xarxa oberta beacons Barcelona, Beacons

Punt de partida[ ]

"La Comunificadora s'engega" han estat dues jornades que van tenir lloc el 26 de setembre i el 2 d'octubre. Es van cartografiar reptes i recursos de l'ecosistema procomú a l'àrea de Barcelona i es van treballar les propostes de projectes per participar a La Comunificadora. També es van fer "intervencions inspiradores" per part de Sostre cívic, Ensenya el cor, LliureTIC, Iniciativa Barcelona OpenData, Fundació Guifinet i Pangea.

Llenços utilitzats en el programa[ ]

A La Comunificadora els projectes fan servir llenços adaptats i preparats per l'equip coordinador del programa per facilitar la transició econòmica o creació de projectes procomuns

Agenda[ ]

S'està carregant…


Si no es veuen l'agenda i la línia de temps recarrega la pàgina i espera una mica.

Documentació gràfica[ ]

La documentació gràfica en obert del programa, fotografies, vídeos i altres imatges es publica a: