Accions

Xarxa de Municipis per l'ESS: enxarxant sobiraniESS 2018/10/27

De teixidora

Esdeveniment ¬ sessió • Forma part de: FESC 2018. Fira d'economia solidària de Catalunya

Calendar Noun project 1194.svg

Xarxa de Municipis per l'ESS: enxarxant sobiraniESS

Quan: des de 27-octubre-2018 fins a 27-octubre-2018 · Hora: 10:30 - 11:30· On: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)

Hashtag:#FESC2018_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @xes_catLa Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) va començar l'any 2012 i enguany arriba a la seva VII edició en el 50è aniversari de les lluites del 1968. El fil conductor de la fira aquest any són les "sobiranies" en 3 eixos: gestió de recursos, econòmica i relacional. Les xerrades i debats de la Fira , mirant de recollir 3 coses: les amenaces a les sobiranies, les oportunitats per aquestes i les alternatives de sobirania ja existents.


“… En aquesta VII edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya volem parlar de les sobiranies. Sí, en plural! Perquè la sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials… són controlats per uns pocs, el poble mai no podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem –alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.

Aquesta sessió: 37 municipis diversos fomentem l'ESS amb polítiques públiques i ens hem enxarxat per compartir i aprendre col·lectivament. Amb: XMESS: Álvaro Porro, Imma Ferret i Eudald Sellarès.

Presentació de la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (ESS), a càrrec de diferents persones (3) representants de la seva diversitat de municipis, dimensions, territoris i opcions polítiques. Es presentarà el "catàleg de serveis" de les polítiques públiques per fomentar i impulsar l'ESS que els municipis de la XMESS desenvolupen.
Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/fesc18municipis

Álvaro Porro és Comissionat d'Economia Social a l'Ajuntament de Barcelona i President de la XMESS,  Txell Carbó tècnica municipal a Santa Margarida i els Monjos

Álvaro Porro

Quanta gent tenim que viu fora de Barcelona, vinculada amb l'àrea de l'ESS fora de Barcelona, i que estigui vinculada a l'administració?

Volem compartir el que hem estat fent en els últims dos anys a la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMES)

La xarxa surt de manera no premeditada, amb una trobada internacional d'ESS que convida activistes de diversos països per inspirar polítiques innovadores. Un moment en què hi havia hagut canvis polítics en molts municipis, vam buscar fer una declaració per dir que el municipalisme estava preparat per fer un canvi. Vam parlar amb Santa Coloma (PSC), buscaven la participació de diverses visions polítiques, Badalona (que en aquell moment era molt transversal) i Sabadell (que a més de la transversalitat com a Badalona, hi havia també ERC)

La crida, sense massa esforç, va anar molt bé i varis municipis es van posar en contacte amb nosaltres, i sobre la marxa vam veure que podiem començar a crear una xarxa. Espontàniament ja aplegavem uns 20 municipis amb gairebé el 40% de la població de la provincia de Barcelona. La Xarxa s'ha anat estenent per Girona i Tarragona, i encara no hi ha cap municipi de Lleida.

Hi ha municipis petits, com Mieres a l'Alta Garrotxa, i grans com Barcelona.

Volem municipis que hagin fet l'aposta per l'ESS, que actuin així, i que siguin transversals políticament parlant.

Tenim una web https://xmess.cat/ . A vegades hi ha tècnics i tècniques motivats però no hi ha voluntat política, i volem que hi puguin participar, i al contrari, que hi hagi interès polític i s'hagi d'acompanyar més la voluntat tècnica.

Barcelona sap que té més capacitat per tirar endavant l'estructura, sobre la base de l'intercanvi i la col.laboració d'equips tècnics, i amb una secretaria tècnica que l'està fent LabCoop.

Volem ser una xarxa que no es converteixi en un elefant, amb reunions regulars, quotes, i acabes estant en la xarxa per inèrcia

Mirem de veure com podem fer que la xarxa sigui útil i pràctica als municipis, ja sigui per fer polítiques noves veient com ho fan altres municipis, promoure la transparència d'experiències, més o menys exitoses de tot s'aprèn, establir una relació entre els municipis, per exemple com ho fem amb els Ateneus cooperatius, amb la Generalitat, o a nivel internacional, ara formem part de  Reves - Réseau Européen des Villes & Régions de l'Economie Sociale

Txell Carbó

Vam fer un pla de treball, amb línies estratègiques per compartir experiències entre municipis, vam preparar un qüestionari per recollir indicadors, vam recollir 125 fitxes amb iniciatives representatives, un 40% no són de promoció econòmica  per eixamplar els àmbits de treball, destinades a persones en general, empreses, entitats, i persones emprenedores.

Aquestes fitxes recullen polítiques realitzades per diferents ajuntaments i indicadors avaluatius (quantitatius i qualitatius), elements clau, limitacions i coses a tenir en compte per a cada categoria, amb una sintesi de necessitats i demandes dels municipis a la Xarxa.

S'està treballant per fer una guia (A, B, C) perquè nous municipis puguin utilitzar per replicar el que han fet altres abans

Reptes, amenaces, alternatives i propostes

Santa Coloma. Com fer, com a municipis, que les politiques que fem des de l'administració ajudin a que l'ESS es vagi desenvolupant

Álvaro Porro

Un tema comú Barcelona i Santa Coloma, es el de la moneda social, i estem compartint els aprenentatges.

Santa Coloma, treballem amb les fitxes perquè el dia de demà un altre municipi pugui agafar el que hem fet en materia de moneda i replicar-ho

Persones que són a la sala i que venen de ciutats que estan dins de la xarxa Terrassa, Sant Boi, Sant Adrià del Besòs, expliqueu la vostra experiència sobre el fet que les vostres ciutats estiguin dins la XMESS

Intervenció del públic

A Terrassa poca gent sap que la ciutat participi de la Xarxa, la publicitat s'ha fet des de la XES local, també participa de municipis cooperatius, l'element decisiu ha estat la pressió de la xarxa local, de la XES i altres cooperatives i entitats de l'ESS, es va constiuir el Consell municipial d'ESS però es poc operatiu, molt declaratiu, hi ha poc pressupost,...

Intervenció del públic

Sant Adrià està molt mediatitzat amb els Ajuntaments de Badalona i Santa Coloma, fa poques coses, normalment les fan les dues més grans i Sant Adrià va una mica a remolc.

Intervenció del públic

A Sant Boi no es coneix gaire, a nivell d'associacions si, però no és gaire popular.

Intervenció del públic Ester (XMESS) 

Aquestes experiències són útils pels ajuntaments però també per l'ESS del municipi, el moviment, que pugui contribuir i aprofitar la xarxa.

Intervenció del públic  Xavier Rubio (XMESS)

Hi ha municipis que estan a la xarxa perquè ho han promogut al ple, però ho han defensat les entitats de l'ESS.

El 22 de novembre es fa l'assamblea a Terrassa, en el marc de la Terrassa Cooperativa.

El pistoletazo és la trobada internacional d'octubre de 2015

El 2016 de manera assamblearia, tant persones polítiques com tècniques, es va treballar els estatuts de la xarxa i un pla de treball, que va ser reproductiu però també va haver-hi tres moments de trobada entre tècniques i polítiques.

2017 Cardedeu, Barcelona i mataró

2018 Vilanova la Geltrú, Manlleu ?¿ Terrassa i Girona

Manera de donar continuitat al que es fa online

Des de Tarragona, ciutat, a l'ajuntament li queda molt lluny. Des de l'activisme, en aquest cas CoopCamp, s'acaba xocant contra un mur. És molt interessant utilitzar les fitxes per atreure tècnics i polítics d'ajuntaments menys actius en aquest camp.

Valls i Reus, també els companys des de l'activisme, però no tant fort des dels ajuntaments.

A més cada municipi acollidor explica el que es fa a casa seva, en la web, a Trobades, hi ha un argumentari que es pot fer servir per altres.

La idea és que es vagi alimentant amb experiències concretes, de l'ESSi dels consistoris.

...
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

 • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
 • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
 • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
 • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: sobirania econòmica, Barcelona, Sabadell, Badalona, Mieres, Terrassa, Sant Boi, Sant Adrià del Besòs, Valls, Reus, municipis, ateneu cooperatiu, Xarxa d’Economia Solidària (XES), Economia Social i Solidària (ESS), cooperatives, XES Terrassa, documentació, burocràcia, tècnics municipals, argumentàris, guies, balanç, diagnòsi

Intervinents: Álvaro Porro, Imma Ferret, Eudald Sellarès

Persones mencionades:

Projectes mencionats: Terrassa Cooperativa

Organitzacions mencionades: LabCoop, PP, Ciutadans, Generalitat de Catalunya, Réseau Européen des Villes & Régions de l'Economie Sociale (Reves), Coop Camp

Llibres i publicacions citades:Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


 • Que la Xarxa de Municipis per l'ESS s'acabi convertint en un elefant i els municipis hi pertanyin per inèrcia.,
 • No ser útils, caure en una dinàmica molt burocràtica,
 • Que les polítiques públiques no contribueixin al creixement de l’ESS

Oportunitats / fortaleses

Propostes


 • No hem de forçar els que no hi formen part, s'ha de buscar una tècnica o política que tinguin les ganes,
 • Aprofitar les complicitats dels municipis de tot tipus de partits que estan a la xarxa.,
 • Si tenim municipis que no formen part de la XMESS donar-los-la a conèixer, i si hi són anar treballant a través de les fitxes,
 • Demanar que els municipis facin auto-diagnosi,
 • Treballar sobre la base de l’intercanvi i la col·laboració, la transparència d’experiències.,
 • Aprendre d’experiències menys exitoses, no només observar casos d’èxit.,
 • Construir xarxa a  Lleida, Tarragona i el Pirineu,
 • Documentar i recollir polítiques públiques amb indicadors avaluatius i guies per compartir entre municipis.,
 • Crear una plataforma per poder classificar, buscar i compartir polítiques públiques implementades amb èxit.,
 • Crear espais a l’àmbit internacional


Alternatives

Identificació d'alternatives existents


 • El web de la XMESS, a través d’un sistema de fitxes, està recollint argumentaris i guies per replicar experiènciesel taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

 • Cites (què s'ha dit)
Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal