La reconquesta del món virtual: sobirania 2019/03/02
De teixidora
Quan: des de 02-març-2019 fins a 02-març-2019 · Hora: 18:30 - 19:30· On: La Lleialtat Santsenca. Carrer Olzinelles, 31 - 08014. Barcelona · (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica
Hashtag:#SobTec19_Xarxes socials: @_sobtec
Sobtec. Congrés de sobirania tecnològica.
“… Som en una època en què les imatges i les dades, que compartim a través de tota mena de dispositius tecnològics, condicionen la nostra vida privada i determinen la dinàmica de l’esfera pública i de les comunitats. Podríem dir que el món ja és una interfície virtual. En aquest context digital liderat pel capitalisme neoliberal, el temps cronològic esdevé cronoscòpic, l’individu un ésser quantificat, l’experiència immediata una experiència mediada i datificada, i la biosfera una infosfera. Després del diagnòstic del lloc que ocupa el subjecte en aquest context, arriba la reconquesta.
Documentació d'aquesta sessió
· apunts ·
Apunts i cròniques
Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.
Apunts
Apunts copiats al wiki:
https://pad.femprocomuns.cat/sobtec19reconquesta
La reconquesta del món virtual: sobirania
> Data i hora: 2/3/2019 - 18:30h
SOBTEC 2019. IV Congrés de Sobirania Tecnològica. Relatoria col·laborativa que es transferirà a la plataforma Teixidora.net com a documentació del Congrés.
https://www.teixidora.net/wiki/sobtec19
> Pots identificar-te amb un nom i pseudònim i un color a la part superior dreta de la pantalla.
> Pots comunicar-te amb les altres persones connectades amb el chat de baix a la dreta.
Apunts col·laboratius
Col·labora a prendre apunts a continuació. Ajuda a identificar temes, projectes, organitzacions i autor/es mencionats/des. Enllaça informació complementària si cal.
> Si vols expressar una opinió, posa-ho entre claudàtors [Opinió> ...]
> Si estàs a distància i vols traslladar preguntes a la taula, posa-les al final en una llista "Preguntes per a la taula"
Identifiquem què es diu sobre les sobiranies
Identifiquem el diagnòstic, les propostes de solució i les alternatives que ja tenim en marxa que surtin en aquesta activitat.
Posa-ho en forma de llista als apartats següents
-||-|-
Apunts
Altres apunts que no s'hagin recollit de forma estructurada a les llistes superiors
Llista d'intervinents separada per comes
Aportacions
Aportacions de les persones intervinents
Franchi: anima a tothom a participar, estan molt contents amb les xerrades; les dades són unes 50 persones per xerrada, 80 % homes, 20% dones (semblants a les del any passat). encara hi ha feina per fer.
L'Ingrid Guardiola insistirà en el diagnòstic d'on perdem sobirania.
Capitalisme psíquic: parlem de la tecnologia digital connnectada hegemònica (la tecnologia mainstream on està la gent). El capitalisme psíquic treu de la producció de signes tot el rèdit. Estem en una nova forma de colonització (mental).
Resonàncies des del punt de vista antropològic en llarg del temps. Qui tenia el misteri (cures, xamans) tenia elpoder, ara són tenen els secrets. La diferència és que el misteri és allò que no podies saber, la gestió dels secrets és la gestió de masses i masses d'informació.
El problema no és només que es tregui rèdit de l'estat d'ànim públic, sinó que s'indueixi el públic a sentir d'una determinada manera.
Experiment de Facebook 2013 amb 700.000 usuari de forma ilegal, en un exercisi de conductisme va manipular els estats d'ànim i la moral pública. D'aquí que poguem parlar de colonització mental.
Hi ha qui controla el codi i qui és inscrit en el codi (i la majoria estem inscrits en el codi).
Evolució de l'algoritme: Amazon i Facebook. Amazon: en un principi basat en suggeriments, confiança,... va passar a molde wallmart i ara ha declarat voler basar part del seu negoci en el suport tècnic al mercat militar (La relació entre la guerra i la tecnologia ve des de fa molt de temps. El que semblava un llibreter amable, s'ha transformat en un desenvolupador de tenoclogia militar).
El negoci d'amazon es radicalitzar-te en el teu propi gust i suggereix el que la pròpia massa certifica, sempre basculant entre el "jo" i la massa de gent configurant els teus gustos, visió del mon i dessitjos. El que fa és dir-te el que pots arrivar a desitjar.
És un control sense autoritat: és molt difícil vetar-los. Guy Debord: cultura basada en l'expropiaci. hi ha dos poders: el concentrat (totalitari) i el difús que deixa triar entre diferents opcions. El capitalisme neoliberal és tots dos alhora: és autoritari però dóna la sensació que ofereix opcions.
Shoshana Zuboff (més aviat neoliberal) ha publicat un libre
Nou ordre econòmic basant ella extracció de dades. Aquest model convida a la derrota de la sobirania popular. El big data està generant "small democracies".
David Casacuberta parlava de la disciminació dels algoritmes (Virginia Eubanks també en parla): l'algoritme perpetua l'injustícia social. Els algoritmes que estableixen puntuacions: o es pot alegar, i molts perfils quedaran al marge d'aquesta classificació.
L'algoritme de Facebook. Història d'una gran hipocresia. Evolució en el disseny de la interficie des del punt de vista de la psicologia de masses. L'empresa comença amb el model "freemium", cessió de l'espai per dir el que vulguis. Després comencen amb la poblicitat, borsa, experiments amb universitats, experiments de l'efecte de FB en la teva ment (com una escurabutxaques). Podem preguntar-nos si el codi es lliure o no , pero també ens hem de preguntar sobre l'ètica de la interfície. Escàndols: incidència en eleccions, trolls, fake news, ... porta a la pèrdua de credibilitat.
Aleshores proposen un canvi d'algoritme, volem premiar les "interaccions significatives" => no posar enllaços cap enfora de l'aplicació, no promoció,... disseny d'un perímetre invisible a través de l'algoritme. Això són mètodes autoritaris. També van humanitzar la interfície (celebrar l'amistad, records del passat,...) gestionant la memòria pública de la gent, t'estan dient el que has de recordar.
S'han presentat com una plaça pública on tothom es podia expressar, però realment han censurat (blak matters, pits i nus, etc. ). És una plaça pública completament controlada. No és un lloc neutre, sinó un horror show. Les accions dels 15k moderadors de FB deixen de manifest la política de l'empresa.
Els "desertors de Sillicon Valley" són gent que està denunciant la manipulació de l'equilibri mental de la gent després d'haver participat en allò que ho ha fet possible com a treballadors de les empreses que ho estan fent.
L'efecte IKEA: IKEA és una empresa que diu que si les coses no t'agraden les pots canviar: l'àmbit privat és l'àmbit per fer política (La república independent de casa teva).
Ikea et convida a abandonar tota la memòria del lloc.
Casa dels teus avis és una lassanya emotiva on s'acumula memòria a través d'objectes i elements de la casa. IKEA elimina aquests espais.
A l¡últim anunci ajunten una família i saben més de les celebrities que els uns dels altres i diuen: desconnecta per tornar a connectar. Després de generar una realitat virtual, ara conviden a la memòria. La memòria no és rendible, pero el sentiment de culpa sí. FB, IKEA són els nous capellans, el nou sacerdoci, et fan sentir culpable, per què la memòria no és rendible però la culpa sí. L'única manera de redimir-te és consumir més. Aquesta ambivalència entre el valor de la marca i al que conviden és l'efecte IKEA.
Hierconnexió per estar sol/a: La interfície està feta per a que necessitis estar sol. El sistema de la gratificació és la base de les xarxes socials (el LIKE) (canvia l'estructura de les relacions a l'espai públic) hi ha 5 emocions que han de sintetizar tot el que podem sentir sobre el món. Això permet dir als altres com ens sentim amb la notícia i amb els comentaris. Si amb tot ens relacionessim amb 5 estats, ens tornariíem bojos/es. És un xantatge haver d'aprovar i avaluar tot el que passa al teu voltant. El like activa la dopamina i es converrteix en una espectativa, és un entorn de ludopatia. Aquesta incògnita és adictiva (aventura, sorpresa,...) i només pot generar o eufòria (si som correspostos) o depressió (si ningú ens diu res). Podem crear espais de debat on no s'esperi una resposta (gratificació) a les nostres accions?
Si no hi ha diàleg no hi ha esfera pública, l'empobriment de les interaccions ens porta al conductisme 2.0.
El cos postproduït: els filtres i operacions cirúrgiques fetes no per agradar-se a un mateix, sinó per assemblarse als seus avatars.
Viure en una estructura connectada no és igual a viure en un col·lectiu o una comunitat. En canvi un col·lectiu sempre connecta les persones.
Zeynep Tufekci (tecnosociòloga turca) analitza com l'algoritme radicalitza els gustos i opinions de ls persones. És problemàtic que suports diferents, plataformes diferents, donin com a resultat les mateixes idees. És important recordar que fan aquestes plataformes amb el cap de la gent. Les xarxes que aparentment només són per entretenir-nos acaben incidint en les estructures polítiques i socials.
Què faran les persones quan les màquines faran totes les feines humanes? Estaran molt ben entretingudes. Subscribing boxes: subscripcions a partir del que "t'agrada" per a que t'enviin coses. És una forma de fomentar la sorpresa i tapac el consum: és delgar les emocions en el consum. Quina relació tenim amb el món quan tot això passa? El capitalisme es ven com el lloc de les emocions i dels efectes
S'ha de normalitzar la figura de l'alertador sobre els abusos de poder en els àmbits de la informació (whistle blower-"delator").
Cas: no somos delito, fer servir lletres de grups que han estat denunciats.
Aaron Swartz (https://en.wikipedia.org/wiki/Aaron_Swartz)
Ingrid proposa no fer preguntes si no que es facin comentaris creuats perquè després de tot un dia de congrés tothom té el cap molt alimentat com per fer un format convencional.
Intervencions del públic
Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents
...
Intervenció:
Entenc el missatge de no ser esclaus dels likes. També penso que la gratificació, com a èssers socials l'esperem.
Ingrid:
El problema dels Likes no és només l'automatització tecnològica sinó l'automatitzaació de nosaltres mateixos
Si no volguessim ser reconegut seríem autistes o psicòpates, ...
Ben Grosser @bengrosser feia un experiment en el que mirava com podríem gaudir de quelcom sense la mètrica. (https://bengrosser.com/projects/facebook-demetricator/)
Intervenció (booleans)
La gratificació immediata de les xarxes és diferent a, per exemple, la de plantar tomàquets.
Les gratificacions immediates no mostren que has aportat res valuós.
Ingrid:
John Perry Barlow, idea de la internet dels 90, TAZ, ... es va acabar en una internet privatitzada. Potser pq es va pensar de lo cibernètic i poc des de l'humanisme. Era un somni molt potent. Però es va perdre una lluita o desviar per una altra banda.
Buidatge de continguts (separats per comes)
Extreu del que s'ha dit i/o dels apunts recollits els temes tractats en forma de paraules clau així com els projectes, organitzacions i persones mencionades (autors/es, pensadors/es, activistes, etc).Aquesta informació es transferirà automàticament al wiki semàntic Teixidora.net i servirà per relacionar els continguts d'aquesta activitat amb altres. Fes-ho en un text separat per comes per facilitar aquesta tranferència automàtica.
-||-|-
-
el taller
Col·labora completant o afegint la documentació que falta.
Hi ha: > apunts o cròniques
No s'ha incorporat documentació de:
- Presentacions o material projectat
- Imatges
- Vídeo
- Àudio
Teixim connexions
Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.
Metadades
Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.
Paraules clau: sobirania tecnològica, capitalisme psíquic, control sense autoritat, poder concentrat, poder difús, perímetre invisible, memòria pública de les persones, desertors de Sillicon Valley, efecte Ikea, ermità hiperconnectat, lassanya emotiva, esfera pública, GAFAM, alertador, Likes, gratificació automatitzada.
Mostra paraules més freqüents al text
persones, xarxes, sobirania, memòria, forma, mencionades, tecnologia, pública, pots, organitzacions, gent, fer, codi, capitalisme, apunts, tecnològica, sentir, podem, paraules, món
Intervinents: Ingrid Guardiola
Persones mencionades: Guy Debord, Shoshana Zuboff, Virginia Eubanks, Cathy O'Neill, Max Weber, David Casacuberta, Zeynep Tufekci, Edward Snowden, Whistle Blower, Aaron Swartz, Ben Grosser, John Perry Barlow
Projectes mencionats: Youtube, Amazon Mechanical Turk, No somos delito
Organitzacions mencionades: Amazon, Facebook, Ikea, Uber
Llibres i publicacions citades:
Virginia Eubanks. Automatitzant la discriminació (2018)
Shoshana Zuboff. Capitalisme de vigilànica (2019)
Cathy O'Neil. Armas de destrucción matemática (2016)
Howard Rheingold. Multitudes inteligentes (2002)Shoshana Zuboff. Capitalisme de vigilànica (2019)
Cathy O'Neil. Armas de destrucción matemática (2016)
Howard Rheingold. Multitudes inteligentes (2002)" no es pot fer servir com a nom de pàgina en aquest wiki.
Diagnòstic
Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.
Riscos / debilitats / mancances
- Basculem entre el "jo" i la massa de gent que configuren els teus gustos, visió del món i desitjos,
- No controlem el codi, hi estem inscrits,
- Anem cap a un nou ordre econòmic, un procés de datificació salvatge que convida a la derrota de la sobirania popular.,
- L'algoritme perpetua les injustícies històriques heretades, el biaix de gènere, de classe i econòmic. ,
- Xantatge emocional i ètica fràgil de la interfície, sofisticada arquitectura de la suggestió,
- L'algoritme radicalitza els gustos i opinions de ls persones
Oportunitats / fortaleses
Propostes
- Crear xarxes que no utilitzin sistemes de gratificació,
- Crear esferes públiques amb interacció rica per evitar la simplificació i la radicalització que suposa l'esfera de les xarxes socials ,
- Modificar no tant sols el codi font perquè sigui lliure, és important modificar les interfícies,
- Pensar la tecnologia relacionalment,
- Passar del culte a les xarxes a la distribució del coneixement
el taller
Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent
A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:
- Cites (què s'ha dit)
- Alternatives
Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".
Lloc
Mapa d'ubicació
Localització: La Lleialtat Santsenca. Carrer Olzinelles, 31 - 08014. Barcelona ·
el taller
Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest
(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)
Afegir esdeveniment que sigui... amb mateixos organitzadors i lloc al mateix lloc
Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.
sindicació Atom d'aquesta pàgina sindicació RSS d'aquesta pàgina Afegir a un calendari amb iCal