Accions

L'impacte del matchfunding Conjuntament a la ciutat de Barcelona 2018/10/27

De teixidora

Esdeveniment ¬ sessió • Forma part de: FESC 2018. Fira d'economia solidària de Catalunya

Calendar Noun project 1194.svg

L'impacte del matchfunding Conjuntament a la ciutat de Barcelona

Quan: des de 27-octubre-2018 fins a 27-octubre-2018 · Hora: 16:00 - 17:00· On: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)

Hashtag:#FESC2018_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @xes_catLa Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) va començar l'any 2012 i enguany arriba a la seva VII edició en el 50è aniversari de les lluites del 1968. El fil conductor de la fira aquest any són les "sobiranies" en 3 eixos: gestió de recursos, econòmica i relacional. Les xerrades i debats de la Fira , mirant de recollir 3 coses: les amenaces a les sobiranies, les oportunitats per aquestes i les alternatives de sobirania ja existents.


“… En aquesta VII edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya volem parlar de les sobiranies. Sí, en plural! Perquè la sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials… són controlats per uns pocs, el poble mai no podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem –alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.

Aquesta sessió: Què ha passat a l'economia social i col·laborativa de Barcelona 5 mesos després del matchfunding Conjuntament? Amb: FemProcomuns; Mescladis; Cooperativa Bloody Venus

Què ha passat a l'economia social i col·laborativa de Barcelona 5 mesos després del matchfunding Conjuntament, convocatòria impulsada per la Fundació Goteo en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona? Vols saber de quina manera estan aconseguint canviar la ciutat els 22 projectes que van recaptar més de 230.000€? Descobreix perquè el matchfunding s'està convertint en una eina perfecta per a l'impuls de l'economia social i col·laborativa i l'empoderament de barris i comunitats. Coneix-ho de primera mà a través de les experiències dels propis projectes finançats.
Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/fesc18matchfunding

L'impacte del matchfunding Conjuntament a la ciutat de Barcelona

> Data i hora: 27/10/2018 - 16:00h

FESC. Fira de l'Economia Solidària de Catalunya. Del 26 al 28 d'octubre de 2018. Relatoria col·laborativa que es transferirà a la plataforma Teixidora.net com a documentació de la Fira.

https://www.teixidora.net/wiki/DOCFESC2018

> Pots identificar-te amb un nom i pseudònim i un color a la part superior dreta de la pantalla.

> Pots comunicar-te amb les altres persones connectades amb el chat de baix a la dreta.

Apunts col·laboratius

Col·labora a prendre apunts a continuació. Ajuda a identificar temes, projectes, organitzacions i autor/es mencionats/des. Enllaça informació complementària si cal.

> Si vols expressar una opinió, posa-ho entre claudàtors [Opinió> ...]

> Si vols traslladar preguntes a la taula, posa-les a la llista "Preguntes per a la taula"

Identifiquem què es diu sobre les sobiranies

Identifiquem el diagnòstic, les propostes de solució i les alternatives que ja tenim en marxa que surtin en aquesta activitat.

Posa-ho en forma de llista als apartats següents


-||-|-

Apunts

En Goteo llevamos desde el 2013 desarrollando convocatorias de matchfunding, un modelo corresponsable en el cual los proyectos seleccionados, una vez en campaña, multiplican las donaciones recibidas por parte de la ciudadanía gracias a una bolsa de dinero, o matchfunding, puesto a disposición por una institución, como por ejemplo el Ayuntamiento de Barcelona.

Este modelo de financiación no solo permite que una iniciativa recaude el presupuesto necesario con más facilidad y pesando menos en su comunidad, sino que también pueda conseguir mucha más visibilidad y legitimidad. Y esta legitimidad funciona a dos bandas: para la iniciativa, que con su campaña puede testear su comunidad y recibir feedback y aprobación, y para la institución, que apoya un proyecto solo si este primero es respaldado por parte de la ciudadanía.

Además, un punto clave en las convocatorias de matchfunding, y lo que hemos visto que es todo un factor de éxito, es la formación y el acompañamiento intensivo que facilitamos a los proyectos seleccionados, antes y después del lanzamiento de sus campañas.

Tras 4 años de experiencia impulsando convocatorias de matchfunding por todo el territorio español, el año pasado pudimos lanzar, por primera vez, una convocatoria pensada para la ciudad y los barrios de Barcelona, que es la razón por la cual hoy estamos aquí: ¡Conjuntament!

Lo hicimos de la mano del Ayuntamiento de Barcelona y Barcelona Activa, con quienes colaboramos para preparar un programa que impulsase iniciativas de desarrollo económico de proximidad, vinculadas a ámbitos variados, como el social, el educativo, el agroecológico, el del consumo, el intercambio y el cooperativo. Y siguiendo dos modalidades temáticas: Emprendimiento Social de Proximidad y Economías Comunitarias y Colaborativas Procomún.

Los resultados quizás ya sean conocidos, pero no dejan de sorprendernos positivamente, ya que Conjuntament ha sido todo un éxito: 67 propuestas presentadas, 23 campañas publicadas, de las cuales 22 financiadas con éxito, suponiendo así un porcentaje de éxito del 95,65%.  Se han repartido un total de 231.336€, entre donaciones ciudadanas y matchfunding, por un total de 2.629 aportaciones ciudadanas. De estos, un 41%, es decir, 96.000€ era matchfunding: eso significa que la entera bolsa que aportaba la Fundación Goteo, en colaboración con Ayuntamiento de Barcelona y Barcelona Activa, se ha agotado.

5 meses después de haber financiado vuestras iniciativas, después de haber luchado durante más de 80 días para conseguir el dinero que necesitáis, ahora os encontráis en la fase más importante de todas: llevar a cabo vuestros proyectos: impulsar una cooperativa, realizar un documental, habilitar unos espacios de trabajo, implementar una plataforma tecnológica, facilitar un espacio de cuidado para mujeres, ofrecer oportunidades de trabajo a personas en riesgo de exclusión social...

Y aquí cobra sentido el encuentro de hoy: ¿podemos medir de alguna manera el impacto que ha tenido y están teniendo estas iniciativas en la ciudad y los districtos de Barcelona? O por lo menos, podemos analizar qué ha ocurrido después, a qué punto están ahora estas iniciativas? Podemos imaginarnos una tercera fase de estas convocatorias, que consiste en buscar unos indicadores de impacto y, por qué no? de éxito de un proyecto que se ha cofinanciado entre la ciudadanía y una institución pública? Vamos a esbrinarlo con los representantes de 3 campañas financiadas con éxito en mayo 2018 dentro de Conjuntament.

(no es van prendre apunts de les intervencions per part dels projectes)


Intervencions del públic

Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents

...

Buidatge de continguts (separats per comes)

Extreu del que s'ha dit i/o dels apunts recollits els temes tractats en forma de paraules clau així com els projectes, organitzacions i persones mencionades (autors/es, pensadors/es, activistes, etc).Aquesta informació es transferirà automàticament al wiki semàntic Teixidora.net i servirà per relacionar els continguts d'aquesta activitat amb altres.  Fes-ho en un text separat per comesper facilitar aquesta tranferència automàtica.


-||-|-

-
el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: sobirania en la gestió de recursos, matchfunding, cofinançament, educació, agroecologia, consum, intercanvi, cooperativisme, indicadors, emprenadoria social de proximitat, economies comunitàries, economia col·laborativa procomú

Intervinents: Montse Serrano, Irene Escorihuela, Wouter Tebbens

Persones mencionades:

Projectes mencionats: Conjuntament

Organitzacions mencionades: FemProcomuns, Mescladis, Cooperativa Bloody Venus

Fundació Goteo
"Cooperativa Bloody Venus Fundació Goteo" no es pot fer servir com a nom de pàgina en aquest wiki.
, Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa

Llibres i publicacions citades:Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


  • ...

Oportunitats / fortaleses

Propostes


  • Trobar indicadors per medir l'impacte de les iniciatives cofinançades entre Ajuntament i ciutadania als districtes de Barcelona


Alternatives

Identificació d'alternatives existents


  • El Matchfunding Conjuntament (Goteo+Ajuntament de Barcelona+Barcelona Activa) l'any 2018 ha finançat 22 projectes amb un total de 231.336€ dels quals 96.000€ (41%) són aportats per l'Ajuntament via Fundació Goteo i la resta prové de 2.629 aportacions ciutadanes.el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

  • Cites (què s'ha dit)
Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal