Accions

Cures, conciliacions i altres malabars a l'ESS 2018/10/27

De teixidora

Esdeveniment ¬ sessió • Forma part de: FESC 2018. Fira d'economia solidària de Catalunya

Calendar Noun project 1194.svg

Cures, conciliacions i altres malabars a l'ESS

Quan: des de 27-octubre-2018 fins a 27-octubre-2018 · Hora: 10:30 - 11:30· On: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Xarxa d'Economia Solidària (XES)

Hashtag:#FESC2018_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @xes_cat



La Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) va començar l'any 2012 i enguany arriba a la seva VII edició en el 50è aniversari de les lluites del 1968. El fil conductor de la fira aquest any són les "sobiranies" en 3 eixos: gestió de recursos, econòmica i relacional. Les xerrades i debats de la Fira , mirant de recollir 3 coses: les amenaces a les sobiranies, les oportunitats per aquestes i les alternatives de sobirania ja existents.


“… En aquesta VII edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya volem parlar de les sobiranies. Sí, en plural! Perquè la sobirania d’un territori, d’una societat és, en realitat, un conjunt de sobiranies que hem de construir entre totes i que va molt més enllà de la construcció d’un estat. Si els recursos naturals, els mitjans de producció, els mitjans de comunicació, les xarxes socials… són controlats per uns pocs, el poble mai no podrà ser sobirà sobre la satisfacció de les seves necessitats i la cura del medi. Aquestes sobiranies, diverses, que defensem –alimentària, tecnològica, energètica, financera, dels nostres propis cossos…– ens aboquen a un repte organitzatiu per fer possible que tota la societat participi i sigui corresponsable de tot el que l’afecta.

Aquesta sessió: Des de la mirada de l'economia feminista, avantatges i reptes que comporta l'ESS en relació a les cures i les conciliacions. Amb: Matriu: Eugènia Boada i Anna Sánchez

Què planteja l'economia feminista de ruptura i l'aposta de situar les cures al centre? A quins reptes i dificultats ens encarem en relació a les conciliacions? Quines bones pràctiques existeixen en termes de cures? I quines oportunitats genera l'ESS per facilitar les bones pràctiques pel què fa a les cures i les conciliacions? Proposem un espai per posar en comú aquestes preguntes, per compartir algunes respostes, per construir-ne d'altres conjuntament, i per aprofundir en les estratègies al voltant de les cures, les conciliacions i les economies socials i solidàries.




Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/fesc18curesmalabars

Anna Sánchez

Matriu som cinc dones que treballem acompanyant grups per unes formes d'organització més sostenibles i respectuoses. Fem acompanyament de grups de dones i de cohabitatge. Participem en una recerca de diferents països de Madetierrània sobre dones i economies socials i solidaries. Ho fa cooperativa el risell.

Cures i conciliacions des dels inicis està a Matriu. Hem de buscar reptes de les cures dins de l'economia solidiaria.

Hem pensat la xerrada en tres parts:

    1. Posicionament polític

    2. Compartir eines de cures

    3. Compartir amb el públic reptes i estrategies.

Posicionament polític:

    Quan parlem de la necessitat de posar en valor les cures el primer que salta la vista es una contradicció de fons que des de les economies feministes es parla del conflicte capital vida. Volem posar en valor la cura prendre atenció a la criança amb la vida laboral vol dir augmentar les hores reproductives dels projectes. Això pot comportar que pugem els nostres preus o que fem les feines que hem fet tradicionalment sense remuneració.

    Puguem els preus fa que només una petita part de la població s'ho pugui permetre.

    La nostra aposta i crítica. No és viable posar les cures al centre sense desobeir: l'Estat, el mercat i el marit.

    Desobeir el mercat en el món on vivim opera un mercat capitalista que el busca es acumular beneficis. Hi ha activitats productives que estan atacant la vida: mineria a cel obert o la construcció armament que prioritzen el capital enlloc de cobrir necessitas bàsiques.

    El mercat invisibilitza l'explotació i colonització del cos de la dona.

    L'estat s'alia amb el mercat: fa que els nostres espais i cossos s'organitzin per a l'acumulació del capital. l'Estat fa de garant d'aquests processos.

    Per què desobeir el marit: actualment la parella, sovint, l'heterosexual és l'espai on s'acaben resolent les necessitats de cura que l'Estat no resolt, es resolt a les famílies dintre de les llars: Aquelles relacions que no resolem com el salari, però dins de les famílies hi ha una relació desigual per la sociabilització de gènere i les dones acaben assomint les tasques de cura que l'Estat no resolt.  Desobeir el marit com a la parella i unitat bàsica, econòmica i política.

    Si no apostem per l'Estat, el mercat i el marit. Per què apostem? En la construcció de comunitats. Hem de crear i reforçar comunitats arrelades al territori i espais on satisfer les nostres necessitats i resolem de manera democràtica la forma en la que volem viure.


    Eugènia Boada

    Estratègies i eines de cures i com això s'inclou dins de l'economia social i solidària.

    No venim amb estratègies tancades, sino que venim a plantejar temes on tothom pugui posar les seves parts.

    Bebem molt de les economies feministes, però hem de veure com s'aplica i com s'encarna en cossos i grups. En l'economia social i solidària ja s'estan donant respostes i existeixen experiències. Ja es parteixen d'uns valors i amb ganes de portar un encaix un grup, un xiringuito de com salvar-nos com a col·lectiu i un de que el planeta és finit i com hem d'utilitzar els recursos. Ens movem en aquests valors.

    1. La part de la visió: qui som i que fem juntes per què fem el que fem. L'esència. Hi ha alguna cosa com a cura és plantejar-nos això, que fem i que hem de fer. Hem d'acabar d'encaixar aquestes visions i hem de veure quins són els somnis individuals, col·lectius. Dins de la visió també quin significat que tenen aquestes cures dins. Cohabitatge tu tens aquestes perspectives, llavors dins de les cures quins mecanismes té el col·lectiu per poder-les satisfer.


    Anna

    Una persona que anava a viure en un pis sola que quan es poses malalta, que l'altra gent l'ajudarà. Llavors amb quines perspectives vas en un lloc de cohabitatge perquè pot ser el teu veï no vol. S'han d'ajustar les perspectives dels uns dels altres.


    Eugènia

    2. L'organització interna: com identifiques les organitzacions patriarcals dins de les estructures organitztives. A quines tasques o rols estem donant valors, si això s'enten dins de la feina o més enllà, un sistema visibilitza certes tasques, papers, però hi altres tasques que es donen per invesibilitzades i que s'han de fer i que per gènere les acaben fent les dones. A què li donem valor? A què no? Es veure qui fa cada una de les tasques, però que també són importants i estan dins del grup, però són invisibilitzades. Qui busca un espai per l'assemblea, qui cuida els nens mentre ens reunim, qui crea un espai previ perquè estiguin els nens, qui va a buscar a les persones que estan més despenjades.

    Per exemple vam fer un pla que toda la part productiva estava divit i organitzat amb un pla, amb tempos, etc.


Anna

Els pocs homes que hi treballen tots estan en la part productiva, mentre que les dones a la reproductiva


Eugènia

3. Com ens relacionem. És diferent si la part emocional és a l'hora del cafè o si en l'espai on estem preguntem abans de començar ens preguntem com estem. En el cohabitatge això es soluciona amb una comissió que observa l'equip i si es necessita en un moment més relació de l'equip, doncs es fan estratègies per conèixer més. Si hi ha malestar també ens consulten per veure com es poden resoldre aquests temes.


Anna

Son grups que s'estan coneixent i que han d'aprendre decissions importants. És vital que hi hagi una bona relació perquè setmana rera setmana han de fer assemblees per prendre decissions.


Eugènia

Com apliquem aquesta estructura a una manera més ample. Quins espais generem per fer uns debats més col·lectivament. Què vol dir cooperar? Com actua la competència i la volem regular o no? A què li diem treball i a què no i que es el que volem veure. Si es poden generar iniciatives que donin resposta? Com juga el salari. Veure quin és equilibri per veure com estan les contraestructures


Anna

Hi ha la idea que el mercat pot ser s'hauria de regular. I ens diuen Lenin, Stalin, però ojo que no tothom partim de les mateixes condicions i el que hem de veure és com ens organitzem i què tenim per resoldre aquestes necessitats.


Eugènia

Estem intentat conciliar amb lo reconsiliable. Ho cambien les lògiques i hi ha coses que necessiten un temps o uns recursos, que no tenim.


Intervencions del públic

Preguntes i aportacions del públic, respostes de les intervinents


Intervencions del públic

Hem explicat com ens trobem a les nostres organitzacions. On treballo jo fem molta flexibilitat horària i els permisos de paternitat i materniat són més llargs, però una cosa que ens trobem és que no estan per escrit i el que trobem és que formalitzar-lo seria donar-li més importància i les persones que entren noves, a vegades, es troben que els costa demanar-ho perquè no saben si tenen dret.


Intervenció 2

Em sonava molt el que deieu. És una cooperativa d'educació, gènere. Institut Diversitas. Ahir vam decidir fer una reunió a la setmana. Llavors, estem en el moment d'això no està remunerat i si és rentable o no. Just ahir estavem en el mateix debat que s'ha generat avui. I nosaltres anem de moment a prova essaig i error.


Intervenció 3:

Com realment tot el que està associat a lo reproductiu tingui un valor social i capital social. Veure que no és una cosa només individual o grupal, però surts fora i veus que també funciona.


Anna

El canvi estructrua que necessitem també necessita un canvi de mentalitat. Si mirem sempre amb les mateixes ulleres no canviarem les estructures.




el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: sobirania relacional, cohabitatge, assemblees, cures, conciliació, comunitats, economies feministes, conflicte capital-vida, criança, hores reproductives, desobediència

Intervinents: Eugènia Boada, Anna Sánchez

Persones mencionades:

Projectes mencionats:

Organitzacions mencionades: Matriu, cooperativa el Risell, Institut Diversitas

Llibres i publicacions citades:



Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


  • El Mercat, l'Estat i el Marit són amenaces a la sobirania en les cures,
  • El mercat invisibilitza l'explotació i colonització del cos de la dona,
  • L'estat s'alia amb el mercat: fa de garant dels processos en que els nostres espais i cossos s'organitzen per a l'acumulació del capital

Oportunitats / fortaleses

Propostes


  • Per construir sobiranies en les cures ens calen societats més democràtiques,
  • Desobeir el marit com a la parella i unitat bàsica, econòmica i política,
  • Crear i reforçar comunitats arrelades al territori i espais on satisfer les nostres necessitats i resoldre de manera democràtica la forma en la que volem viure,
  • En els col·lectius de cohabitatge és vital que hi hagi una bona relació perquè setmana rera setmana han de fer assemblees per prendre decissions


Alternatives

Identificació d'alternatives existents


  • Cohabitatge on es prenen les decissions per assemblea. Es fa un pla per veure quines tasques està fent cada un dels membres.



el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

  • Cites (què s'ha dit)




Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: Fabra i Coats · Carrer de Sant Adrià, 20,08030 Barcelona

Loading map...









Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal