Accions

Autonomia tecnològica i educació

De teixidora

(S'ha redirigit des de: AutecEdu)
Fotografia: Pedro Xing 2012, CC0 1.0, Wikimedia Commons
enllaç drecera:autecEdu

Donem corda a... autonomia tecnològica i educació

¿Ens formem com a infants, joves o adults per ser consumidors depenents de la tecnologia o per ser autònoms tecnològicament, crear i utilitzar tecnologies que puguin ser apropiades socialment, que respectin els nostres drets, que es desenvolupin sota criteris ètics?

Recursos[ ]

Buscant alternatives[ ]

 • Sobtec.cat el grup promotor per la sobirania tecnològica, busca promoure alternatives en l'àmbit català.
 • El Setem va organitzar el Mobile Social Congress com una alternativa al Mobile World Congress buscant alternatives tecnològiques respectuoses amb el medi ambient, els drets laborals i les llibertats cíviques, no creadores de dependència.
 • Imaxinaria.org la cooperativa de cultura lliure i cultura digital de Galícia i Nord de Portugal, busca promoure alternatives en l'àmbit galleg. Desenvolupen una oficina virtual en ferramentas.imaxinaria.org
 • Barriohacker.net és un projecte en Cochabamba (Bolívia) que compta amb una infraestructura física i una sèrie de serveis gratuïts per al barri de Villa Coronilla.


Formació[ ]

 • Agodidactica.org fa formació sobre profilaxis tecnològica i ús de sistemes que respecten la privacitats per a joves i adults.
 • Críptica.org imparteix xerrades i tallers de seguretat en línia per a gent que no tingui coneixements tècnics i realitza publicacions relacionades amb la privacitat en l’àmbit de les TIC amb la voluntat de dotar d'un contingut social a la tecnologia, de manera que sigui usada en favor de finalitats que expandeixin (en comptes de minvar) les perspectives de l'acció democràtica.

Textos[ ]


Noun project - plus round.svg Afegir publicació


Esdeveniments[ ]

_____Els dilemes de la privacitat i el futur d’Internet, jornada per a docents + info/edita
des de 4 juliol 2016 fins a 5 juliol 2016 a CCCB Barcelona
· web · apunts

_____DDIY Day Barcelona 2016. Workshop 2, Digital DIY and education + info/edita
6 juliol 2016 a Cibernàrium Edifici MediaTIC
· web · apunts · @digital_diy

Noun project - plus round.svg Afegir un esdeveniment

Alternatives a Google[ ]

Google ofereix serveis gratuïts de correu electrònic, emmagatzament al núvol, processador de textos, full de càlcul, cerques a internet, sistema operatiu de mòbil, etc. a canvi de lliurar-li perquè puguin ser processades i utilitzades comercialment les nostres dades personals, els nostres desplaçaments, les cerques que fem, el que escrivim als nostres missatges personals i altres comportaments nostres en l'àmbit digital.

Les escoles i instituts estan tendint a usar massivament els serveis de Google sense plantejar-se aquestes qüestions o pensant de bona fe que no hi ha alternatives. I n'hi ha.

Gmail ?[ ]

Hi ha serveis gratuïts de correu que no indexen els continguts del correu, que no comercien amb les dades personals o que fins i tot ofereixen encriptació, com...

Llista comparativa de proveïdores de correu conscients amb la privacitat de les seves usuàries

GoogleDrive ?[ ]

Hi ha programes lliures d'emmagatzament al núvol que es poden instal·lar en servidors propis com owncloud o Seafile. Hi ha serveis gratuïts que ofereixen emmagatzament i, en alguns casos, també programes d'oficina com processador de textos, fulls de càlcul i bases de dades, com ...

 • open365.io desenvolupat per EyeOS/Telefònica proporciona un servei online de correu, emmagatzament i programes d'oficina (LiberOffice online) i edició d'imatge (GIMP online) en el seu propi servidor i permet descarregar tot el software amb llicències lliures per instal·lar-se'l. Telefonica va suprimir aquest servei.
 • CommonsCloud
 • Cloudy
 • Maadix
 • WebArchitects
 • Framasoft


GoogleDocs ?[ ]

Per editar textos col·lectivament hi ha programes lliures com etherpad, hi ha diverses granges de pads on pots activar-los gratuïtament com ...

A més la suite d'oficina LibreOffice té la seva versió LibreOffice Online desenvolupat per Collabora que inclou processador de textos i que s'integra amb el software OwnCloud.

GoogleHangouts ?[ ]

Per realitzar videoconferències de múltiples usuàries es poden utilitzar algun d'aquests serveis lliures. La connexió es realitza a través dels navegadors Firefox o Chrome i no requereix la creació d'un compte.

Debat[ ]

Fes servir la pàgina de Discussió per debatre i aportar opinions.