Accions

Usuari, de la persona al sensor 29 febrer 2016/apunts

De teixidora

Version 1497 Saved April 1, 2016 

Authors: mogams @SeguimFils, Andreu, mogams @SeguimFils + 1 unnamed author ( )

Cicle: L'era digital: una mirada crítica

Biblioteca Sant Gervasi - Joan Maragall

Vegeu apunts de les sessions anteriors a > 

Apunts de la segona sessió 15 de febrer de 2016 L'era digital: una mirada crítica. Software: màquines decidint per persones

Apunts de la primera sessió 1 de febrer de 2016 Big data i objectes intel·ligents: quan tot és quantificable


Apunts de la 3a sessió 29 de febrer de 2016

L'usuari: de la persona al sensor

Bruce Sterling –the epic struggle of the IoT 

Coproducció entre usuari i màquina – hi ha un cibernètic Pierre Levy – ex. Cinema – passes dia xulo i quan ho recordes et sembla com si hagués sigut una pelicula, pensem així pq estem acostumats a viure una experiència cultural a través del cinema .

Orchestrer la perte https://vimeo.com/120492254 – Mònica explica – hi ha tres elements nevera, esclau i robot – quan t’apropes al robot aq identifica on tens la boca i et dona el menjar, i l’esclau treu la cullera, la renta i en posa una altra , el tema és que tu t’adaptes a la maquina pq entri el menjar a la teva boca.

El fet que hi hagi un esclau – relacionat amb l’altre dia – cita oscar wilde – sXIX –neutralització moviment sindical – treballadors esclaus de la màquina, aquesta peça ho explica molt bé.

  • -      idea de mediació – documental the gatekeeper – software – termes i condicions – en un clic aprofitant les nostres dades com volen. Moltes de les coses q fem  a la vida – en la relació entre nosaltres i el món hi ha un munt de processos que estan amagats – la caixa negra. 
  • -      Agencia-> capacitat d’incidir en el món, els badens de la ciutat, frenes per no espatllar el cotxe ni l’esquena – té un impacte en el nostre comportament. – amb aquest baden l’admin s’estalvia un policia.
  • -      Affordances– quin tipus d’interacció ens conviden a fer els objectes – per exemple – una porta a la qual no li poses pom, ens indica com ens relacionem amb la porta.
  • -      Cooproducció multiagent –en aquests objectes intervenen un munt d’actors
  • -      Biopoder/biopolítica – vida modulada a nivell tècnic i corporatiu- les tecnologies no són neutrals- això té a veure amb la forma que tenen els dispositius- una manera determinada de veure la vida- el poder relacions impicites que estan en els objectes però acabem incorporant. 
  • -      Usuari de tecnologia – és una construcció cultural , social, una ficció que hem incorporat i ens serveix, però ha anat canviant a mesura que ha anat canviant la tecnologia.

Memex- Vannevar Bush 1945 – Memoria i index – m’invento una maquina per posar-hi documents q es relacionin- proto hipertext- tb parla molt de les persones que faran servir aquesta màquina, igual com es fa ara amb disseny de producte.

Douglas Engelbart– simbiosi humà – màquina

Paper a finals del 70 imaginant PC per a tot tipus d’usuari – clar que qui el farà servir serà algú molt ocupat, i 

A self stoping car accident – creure més a les màquines que a nosaltres mateixos

Pressed for Time– Judy Wajcman – sociologia del temps – notes a Seguim Fils

– hi ha una paradoxa, com més coses fan les màquines per nosaltres menys sensació tenim de que tenim temps, sense tenir en compte q ens passeem la vida reconfigurant, posant nou software,...

History of user experience – com ha evolucionat l’experiencia de l’usuari – els ordinadors sobretaula q podies obrir– l’usuari empoderat, la idea s’ha anat evolucionant a mesura que la tecnologiaha evolucionat

La idea d’interent – la idea de navegar per internet ja no se’n parla gaire, pq ha canviat molt , és un concepte pre-crisi de les dotcom. La web 2.0 va ser un concepte del Tim O’Relly el 2001 – web on els usuaris ens relacionem entre nosaltres. L’usuari és l’amo.

Tb està canviant el discurs dels dissenyadors – usuari vs persona o usari vs experiència – quan arribem a la computació ubiqua – IoT, ipads,... Dam Norton – dissenyador q considera que cuantes menys barreres tinguis per utilitzar la màquina serà millor – però què passa si vols que la maquina faci una altra cosa?

La web ha passat de ser centrífuga a la nova tele – facebook, instagram, twitter – la teva capacitat de navegar, mermada 

Video –introducing amazon echo 

Cas Snowden - dades a disposció de l'Agencia Nacional de Seguretat - per terroristes / tota la ciutadania 

tecnologia seamless - 

La manera com aquestes tecnologies estan dissenyades, tenen a veure amb el model de negoci - Facebook guanya diners amb profiling i cada vegada ho fa més acurat. Com quan FB et recorda el passat, fa cinc anys feies tal cosa - són imposicions de la màquina.  

Max Shcerms: Europa v Facebook: http://www.eldiario.es/turing/Europa-Facebook_0_369564099.html

Max Sherms? http://europe-v-facebook.org es va adonar q el de privacitat de fb no tenia ni idea de la legislació europea- va aconseguir q fb li donés les seves dades, i va fer el projecte Europa contra Facebook - denuncia col.lectiva amb 25.000 persones, indemnització simbòlica de 500 euros a cada un- manera de pressionar FB pq cumpleixi amb la legalitat. 

Hugo Roy un francès - Terms of Service - didn't read - the biggest lie on the web... - t'informa sobre en quina mesura  son acceptables els Terms de cada servei 

https://tosdr.org

El behavoiurisme - comportament entès com a causa - conseqüència - La naranja mecánica - la ciència cibernètica, el que vol és a través de la recollida de dades i els sensors, regular el nostre propi cos - usuari + software + biopoder

exemples - monitorització constant de tot el que fem a internet - hp app pulse mobile - van canviant la app per fer-la mes operativa a mesura q s'utlitza.

Regulació del comportament - 

Procter and gamble - sensor per rentar-se les mans - pita si no has fet servir el sabó. 

La policia a europa ha demanat q s'introdueixi un sistema per poder 'apagar' un cotxe que vulguin.. 

Quantified Self - Gary wolf 

TED Talk de Gary Wolf: The Quantified Self: https://www.ted.com/talks/gary_wolf_the_quantified_self?language=en#t-2984

Fer servir dispositius d'automonitoreo , d'autovigilancia per conèixer's millor i operar de manera més eficient - lògica de pensament molt Silicon Valley - racional q depèn de dispositius que estan fora de nosaltres .

Brasiler - quantified self - q explicava que després de recollir dades i quantificar-les fer patrons, i va concloure que no passava prou temps amb la gent que estimava - negació del sentit comú a través de la dlegació en la tecnologia

Nicholas  Preston??¿¿ - el que va fer el nou mur de facebook - fa un informe sobre ell mateix,- app daytune - dades sobre quines paraules ha dit més vegades... - empergencia d'una nova subjectivitat - 

fitbit - pulseres - servei per empreses - ofereixen posar pulseres a tots els treballadors - cultura del benestar - abans fitxaves - control constant, estem acostumats a un control tou, però quan és constant la gent es mosqueja

com més mesurables - més monetitzables 

Mediació + Biopoder - incorporem dispositius quantificadors a la nostra vida 

Ben Grosser - Demetrificator http://bengrosser.com/projects/facebook-demetricator/

microsatisfació - macrosatisfacció - alimentar l'ego - interacció més real que només els likes - cultura d'auditoria des del punt de vista únicament mètric. 

Offpocket - funda que ni reb ni emet wifi , ni triangula amb antenes, i el teu telefon no deixa rastre, s'està dissenyant un pantalon amb dues butxaques 

  • què et defineix com a usuari?
  • t'has trobat en situacions on t'agradaria que el programa funcionés diferent?
  • què en penses de quantificar-te?
  • quina importància tenen les mètriques a les xarxes socials?

Postures contraries- "no tinc res a amagar" // no podem compartir cap dada pq ens poden controlar, si ens consideren terrorista? 

Anonimízate: Trucs per fugir de la vigilància algorítmica: https://espacio.fundaciontelefonica.com/wp-content/uploads/2015/02/1426255189-ANONIMIZATE-270X350.indd_.pdf