Accions

Sobtec 2018. Blockchain, un univers contradictori 2018/03/03

De teixidora

Esdeveniment ¬ Sessió • Forma part de: Sobtec 2018 III Congrés de Sobirania Tecnològica

Calendar Noun project 1194.svg

Sobtec 2018. Blockchain, un univers contradictori

Quan: 03-març-2018 · Hora: 15:30 - 16:30· On: La Lleialtat Santsenca · Carrer d'Olzinelles, 31, 08014 Barcelona (mapa) · Llengua: ca-català Organitza: Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica

Hashtag:#SobTec18_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @_sobtec



Des del seu naixement el 2008, la tecnologia blockchain està esdevenint una nova forma de governança digital. Mitjançant tècniques matemàtiques, permet la generació d'una cadena de dades immutable, mantinguda entre múltiples parts de forma horitzontal i distribuïda. Un sistema monetari comú, un registre notarial, qualsevol gestió cooperativa o sistemes de votació distribuïts esdevenen possibles sense necessitat de cap tipus de gestió jeràrquica i/o centralitzada. Blockchain ens brinda l'oportunitat de fer un gran pas en l'autogestió i soberania, tant tecnològica com político-social. Però mentre les monedes criptogràfiques penetren amb força al mainstream i als mercats, creix la bombolla econòmica i d'idees o projectes sense cap utilitat més enllá de la pura especulació. I els dubtes no fan sino augmentar: S'està avançant en la direcció promesa? Serem capaços de fer servir aquest sistema revolucionari pel bé comú? o un cop més els gran poders aconseguiran donar-li la vota i convertir-lo en una eina de manipulació i control massiu? Què hi ha sobre la petjada ecològica de l'incorporació d'aquestes noves eines? Serem capaços de mantenir el balanç entre privacitat i transparència? El fet de disposar d'un sistema monetari sense regulació, suposarà un benefici per l'alliberació i autogestió econòmica o incrementarà el poder del neoliberalisme més extrem? Estem davant una deriva oweliana que permetrà a governs i altres actors tenir un control encara més gran de tota la (crypto)economia?


“… Mentre les monedes criptogràfiques penetren amb força al mainstream, creix la bombolla econòmica i d'idees sense cap utilitat més enllá de la pura especulació. S'està avançant en la direcció promesa? Serem capaces de fer servir aquest sistema revolucionari pel bé comú o estem davant una deriva orweliana?




Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

https://pad.femprocomuns.cat/p/Sobtec2018Blockchain

III Sobtec 2018 http://sobtec.cat > https://www.teixidora.net/wiki/Sobtec_2018_III_Congrés_de_Sobirania_Tecnològica_2017/03/04

Pad per prendre apunts col·lectivament. Posa el teu nom o pseudònim a dalt a la dreta. Coordina't amb el chat a baix a la dreta.

Pàgina de buidatge a Teixidora.net >


...

...

Apunts de la xerrada

Intevinents

Pau Escrich, Abel Boldú

Moderador: hi ha hagut novetats sobre blockchain aquest anys, no tots possitives, i també una eclosió de criptomonedes. Hi ha una batalla amb Silicon Valley treballant-hi.

Història

Abel: Cypherpunk moviment que neix als USA a finals dels del s. XX - Eric Hughes (Cypherpunk manifiesto, 1993)

Criptografia Asimètrica - Phil Zimmermann (PGP, 1991) engega el moviment. La criptografia assimètrica és una peça clau. L'any 98 Adam Back va publicar una solució per al e-mail per evitar l'spam que incorporava criptografia: proof of work.

P2P: Napster, e-Donkey, Torrent...

Hi va haver una teorització sobre smart contracts. 10 anys abans de bitcoin ja existia un concepte bastant similar.

Satoshi Nakamoto va intrduir la primera peça del primer blockchain (el de bitcoin) enllaçant una noticia crítica contra el sistema bancari. Satoshi va ser el primer que va ajuntar les diferents peces existents - d'una manera brillant -, després va desaparèixer.

Blockchain

Base de dades ordenada i inmutable. L'ordre no es pot manipular. La verificació d'aquest ordre és criptogràfica. Té una velocita de creixement constant (1 block cada 10 minuts en bitcoin, reajust cada 2048 blocks). La info s'emmagatzema en blocks de 1MB, sigui quina sigui la info. Els "miners" són els encarregats de gestionar i afegir nous blocks en aquesta base de dades.

El proof of work (PoW) implica una dificultat creixent que es recalcula cada 2048 blocks en bitcoin per que la dificultat (el temps necessari per resoldre el problema matemàtic) sigui constant. Si hi ha més demanda (més miners) la dificultat creix. La recompensa per els miners és actualment de 12.5 bitcoins (inicialment 50 bitcoins/block) per cada block insertat a la cadena. Cada 210k blocks (4 anys) es redueix la recompensa a la meitat.

Des del punt de vista de la sobirania:

  • la base de dades és distribuïda
  • immutable 
  • no centralitzada ni censurable

No hi ha intermediari, és entre usuaris

És un camp de recerca que està molt de moda, no hi ha cap sistema pràctic provat, s'usa per sistema de notaria, smart contracts, ....

Desmitificant bitcoin

En els 10 anys que portem amb blockchain (bitcoin n'és el cas més evident) què ha passat?

Blockchain és una tecnologia neutral.

El white paper de Satoshi és el document de referència,

  • el sistema es basa en un creixement infinit basat en la llei de Moore però això té implicacions ambientals
  • es van centralitzant els recursos cap als miners que al final són els que tenen més capital, això fomenta les grans empreses
  • formenta les minning-pools, que aglomeren miners amb l'objectiu de tenir una producció més constant i predictible (4 empreses agrupen el 80% de la producció de bitcoins)

analogia amb el capitalisme, les multinacionals i aquest sistema d'estructura econòmica.

No només bitcoin, altres criptomonedes estan creant una economia alternativa, no regulada, altament especulativa, independent de la seva utilitat real

Existeix una hiper-tokenització.

Existeixen atacs per prendre control de màquines (l'ordinador de casa, el mòbil) per minar.

L'estafa dels darrers anys :

    El primer gran boom va ser al 2013 (Scam Coins, 2013).  L'objectiu és sortir, fer bombolla i vendre

    ICO (Initial Coin Offering) sistema de crowdfunding que dona tokens a canvi d'un projecte, Ethereum va ser la primera (xula) després van anar-ne sortint moltes algunes de bona fe, però limitades a jugar en la bombolla, i altres de mala fe.

    Hard forks (divisions de la moneda): bitcoin i bitcoin cash. Es genera una nova cadena i es duplica automàticament el número de monedes al mercat, sense fonament

    Actors: Desenvolupadors, mitjans (específics) de comunicació, mercats de trading i traders (brokers).

Generen bombolla per fer negoci.

Hiper-Tokenització: Crear tokens es gratuït. Veneçuela, Iran, Canon...

Privacitat

Bitcoin no és anònim, és completament transparent, podem saber quan ha passat, quina quantitat s'ha transferit i si hem comprat bitcoins en una casa de canvi o de manera pública és fàcil identificar l'adreça. Permeten per tant l'anàlisi i la traçabilitat per part d'entitats públiques (FBI) i privades.

Blockseer: Eina per analitzar el que ha passat. La privacitat no és garantida.

Consum d'energia de Bitcoin a 2017 és de 18.4TWh/any (equiparable al consum de tota Islandia). Al 2020 serà el principal consumidor d'energia del món.

Alternatives al consum d'energia:

  • Proof-of-stake: el miners no generen nou valor sino demostren simplement la acumulació de capital durant un cert temps.
  • Proof of Authority / Proof of Cooperation: recentrallitzat, els miners estan designats i per tant requereix confiança entre les autoritats que generen els blocks. És com tornar Cap entera. 

Resum:

  • Blockchain permet l'autogestió i sobirania sobre les nostres dades
  • Està sobreexplotada, la majoria de les vegades sense una raó darrera
  • Els objectius de privacitat i anonimitat no hi són
  • S'està tendint a la recentralització
  • Cal trobar solucions sostenibles energèticament
  • LA sEgUrEtAt InLa RESilencia De la tecnologia Ve Donada PeR La DeCEntRaLItZaCIo , PerO LAbtEnDeNCia ES cenTRalitZadORa. 

Block chain dona poder enfront del Big Data i la IA:Aquests darreres només estan en mans de grans empreses i governs.

Un excés de transparència exposa a l'individu

Debat

Intervenció 1

Wouter: protegir la privacitat és necessari i la transferencia també,això repta el sistema de l'estat nació basat en el pagament d'impostos. Proposa l'escenari hipotètic en que el pagament d'impostos és voluntari.

Pregunta sobre quina opinió tenen sobre FairCoin (https://fair-coin.org/)

Resposta:

La CaIXa De PaNdoRa SHa OBERt, no es pot parar.

FairCoin és una bona idea però no està ben implementada. Costa de creure que sigui veritablement assambleari. L'assemblea defineix el canvi amb l'euro, està composada per gent que té faircoins i per tant voldran que el seu valor pugi respecte l'euro. FairCoin és Proof-of-Cooperation. És centralitzat i per tant més vulnerable.AtaCAnT ELS NoDes s ataca el projecte.

Intervenció 2

Està molt bé mostrar la tecnologia des d'un punt de vista crític.

Què opineu del problema de la identitat digital? i el zero-knowledge ?

Stable-coins, l'alta inflacció desincentiva l'ùs i per tant no serveix per res. La gent acumula enlloc d'Utilitzar-la

Resposta:

El tema de la identitat digital està en desenvolupament. Hi ha un projecte ???

Hi ha algunes cadenes on l'anonimització existeix però és opcional. Pot servir per que les ONG siguin més transparents.

No hi ha una opinió sobre stable-coins. Alguns diuen que quan estigui més implantat totes aquestes monedes seran més estables. Hi ha temes com el de la "oxidació/explotació (?)" de la moneda.

Intervenció 3

Perill que no estigui basat en bens físics, sino n

SaSembla a la borsa, similar al neoliberalisme més extrem. Situació actual similar a la bombolla. Com. Ara és més estable. Falta temps per que s'estabilitzi.

Intervenció 4

És possible recolçar una moneda virtual amb un actiu físic? PetroCoin?

Resposta:

Les monedes actuals (fiat) ja no estan reconçades en l'or, sino en la cofiança amb un banc central. De tota manera quin valor intrinsic té l'actiu físic, l'or, per exemple.

Intervenció 5

FairCoin sí té un ecosistema real, potser es fa servir més que el bitcoin. Pots comprar oli amb faircoin.

Es pot tallar la cadena?

Resposta:

Ethereum té implementat Un Sistema Què talla la cadena. Complicat. En algun lloc ha d'estar tota la cadena.

Divergència de cadena: Els canvis costen d'implementar, generen incompatibilitat. Triguen molt en fer-se.

Intervenció 6 (Wouter)

El dolar no està recolçat per cap recurs físic.

David Graeber, 5mil anys de deute https://en.wikipedia.org/wiki/Debt:_The_First_5000_Years https://ca.wikipedia.org/wiki/David_Graeber

Intervenció 7

El dolar pot no està recolçat en l'or, però si en la força [militar] del país. Igual que el Yuan.

Buidatge de continguts




el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: Blockchain, Sobiranies, proof of work, pgp, criptografia asimètrica privacItat, criptomonedes, tokens, tokenintzació

Intervinents: Pau Escrich, Abel Boldú

Persones mencionades: Nick Szabo, Hal Finney, Satoshi Nakamoto, Amir Taaki, Eric Hughes, Phil Zimmermann, Adam Back

Projectes mencionats: Ethereum, Faircoin, PGP, Blockchain

Organitzacions mencionades:

Llibres i publicacions citades:

Fundamental challenges with public blockchains, Preethi Kasireddy Byzantine political economy, Chris Berg, Sinclair Davidson and Jason Potts: Ten years in, nobody has come up with a use for blockchain, Kai Stinchcombe


Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


  • es pensa que el Blockchain és la solució a problemes que no pot solucionar,
  • scam coins ,
  • ICOs (Inital Coin Offering),
  • Hard forks,
  • El consum energètic de la xarxa de bitcoin és insostenible,
  • S'anima a que utilitzem els nostres dispositius per minar, i això pot donar lloc a molt malware. ,
  • L'spam i el phishing via mail és tot un negoci, robant criptomoneda

Oportunitats / fortaleses

Propostes


  • Potser no hi haurà una moneda única, n'hi haurà d'altres, cada una amb característiques diferents


Alternatives

Identificació d'alternatives existents


  • Proof-of-stake vs proof-of-work, els miners han d'acumular capital durant un temps, enlloc de resoldre problemes matemàtics,
  • Proof-of-authority els miners han de ser designats per la xarxa però torna a centralitzar el poder,
  • Faircoin (amb reserves) és assembleari


Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Resultats

Resultats extrets del que s'ha tractat a l'esdeveniment. Conclusions

Conclusions a les que s'arriba.


  • Blockchain permet l'autogestió i sobirania sobre les nostres dades, però està sobreexplotada, els objectius de privacitat i anonimitat no hi són i s'està tendint a la recentralització que és el que incialment volia evitar aquesta tecnologia.

el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

  • Cites (què s'ha dit)
  • Acords
  • Tasques a fer
  • Temes pendents
  • Preguntes obertes

Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: La Lleialtat Santsenca · Carrer d'Olzinelles, 31, 08014 Barcelona

Loading map...









Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal