Accions

Reptes de la Compra Pública Alimentària Sostenible 2022/06/15/apunts/01

De teixidora

https://pad.femprocomuns.cat/reptes-CPAS-20220615

Reptes de la Compra Pública Alimentària Sostenible

Seminari de Compra Pública Alimentària Sostenible

Diagnòstic

Reptes

  • Com fer seguiment del compliment real dels requisits de la compra pública alimentària: cooperació entre actores del contracte, i com articular aquest mecanisme des dels plecs fins a l'informe final; Creació de segells; Problemàtica accés petits productors als segells, encara que compleixin, per l'elevat cost burocràtic/econòmic; Com crear un procés de seguiment local i adaptat al tipus de producte, clima, context...; Processos de transparència en la compra pública mitjançant eines de participació digital; Que als equips de servei de menjador hi hagi al menys 1 tècnic en alimentació, i no només monitors; Control i compliment real dels factors de comerç just; Que els productes alimentaris siguin de temporada; Control sobre la generació de residus i la contaminació, i principalment el problema dels envasos plàstics i consum de combustibles contaminants en la producció i distribució.
  • Diàleg i cooperació entre totes le actores amb dos objectius - millorar la compra pública alimentària sostenible i ampliar-la: administracions (estat, ccaa, ajuntaments, acadèmics, estudiants, entitats, productors,...) - en algun lloc es trenca la connexió; Creació d'espais de trobada; Formació mútua entre actores: personal de l'administració, acadèmia, entitats, productors...; Llei catalana de CSP amb clàusules especialment adreçades a l'alimentació sostenible; Educació i sensibilització de la ciutadania. Inseguretat jurídica a l'hora d'introduir clàusules innovadores, que normalment es resolen a nivell contenciós o de tribunals especials de contractació. Com es pot ampliar la compra pública alimentària sostenible: a altres activitats de restauració/alimentació: guinguetes, màquines vending, residències, hospitals, universitats...Quina es la seva extensió...; obrir una línia de treball important en àmbits com la salut, els centres sanitaris; ampliació als àmbits de compra pública alimentària no relacionats amb el dret a l'alimentació, com per exemple el catering d'esdeveniments, les màquines de vending...; Com resoldre la compra pública alimentària sostenible en la secundària. Es pot considerar saludable i sostenible una alimentació amb horaris intensius?
  • Proximitat i productors locals: Com involucrar i afavorir els productors locals en la compra pública alimentària sostenible?  Involucrar-los en el procés de licitació; Crear cadenes agroalimentàries de productors d'entorn de productes de temporada i autòctons; reserva de terres per la producció local...; Comptem amb suficient proveïment disponible; Polítiques d'ajuda, promoció, suport, incorporació i formació de treballadors al camp; Qüestions relacionades amb les clàusules; Compra pública ecològica vs compra de proximitat? Contractació i licitació amb clàusules que promocionin l'adquisició d'aliments de canals de cicle curt (CCC); potenciació de l'autoestima alimentària (producte de proximitat, autòcton i de temporada); Problema d'incloure el requisit de proximitat i normes de la competència. Com fer-ho? Preu fix; Coneixement de la disponibilitat del mercat; Altres factors de sostenibilitat


Resultats

Criteris

  • ...