Accions

Novament la FESC. Més que mai. 2019/10/26/apunts/01

De teixidora

https://pad.femprocomuns.cat/fesc19novament

Novament la FESC. Més que mai

Apunts

Aportacions de les persones intervinents

Arcadi Oliveres

Cal una resistència per afrontar el capitalisme potent i impresentable que tenim. El capitalisme és completament condemnable des del principi, però avui hi ha tres raons que el fan impresentable:

L'economia és, en teoria, per cobrir necessitats de les persones. Per exemple la naturalesa ens dona boscos, tallem la fusta i en fem taules que ens cobreixen una necessitat. Però l'actual economia mai les ha cobert, ni la més elemental necessitat, que és l'alimentació. Maltgrat els progressos de la tecnologia i la ciència, la gent segueix patint fam, és veritat que menys que abans, quan vaig començar vaig conéixer el director general de la FAO que parlava de 100.000 mort de gana diaris, les últimes dades parlen de 25.000. És menys però no hi ha cap altra catàstrofe que mati tant ni guerra ni malalties més greus ni cap altra. La fam sí.

Aquesta economia tan absurda que malbarata els aliments, es llencen, mostra la perversitat del captialisme.

La Conferència mundial FAO 2008 va dictaminar que calien transformacions estruturals per arreglar això, però també que això era lent i que calia actuar ràpidament per salvar vides. La ONU va proposar a través de la FAO fer un pla d'emergència, 50.000 milions dòlars/any per resoldre problemes més immediats. Vam fer aquesta petició, 50.000 milions dolars any, els rics van dir que no podien tant, l'ONU va dir val però no hi ha ni per començar.

Fixeu-vos com funciona el capitalisme. Això era juny del 2008, el setembre del mateix any començava la crisi, amb caiguda Lehman Brothers arrossegant moltes coses.

Luis de Guindos era membre del Lehman Brothers, el van premiar.

Aquest sistema especulatiu ens va portar a salvar tots els bancs.

Els governs no van saber explicar el per què de la caiguda, però van fer els rescats bancaris. Ara se n'han complert els 10 anys: quants diners s'han dedicat dels governs, de les nostres butxaques? No de la despesa militar, per exemple. Fet el càlcul, el rescat havia suposat entre donatius, avals, crèdits i altres uns 10 bilions de dòlars. Significa 200 vegades més el que calia per acabar amb la fam.

És un sistema criminal el capitalisme, hem de resistir.

Tambe criminal per altres raons: enriqueix uns i empobreix altres. El darrer infome Oxfam de febrer 2019, xifra que 26 persones al planeta tenen la mateixa riquesa que la meitat de la humanitat. Amancio Ortega és un dels 26, un sistema que alimentem cada vegada que posem els peus a Zara, Inditex... "no ens prenen els diners sinó que ens els donen"

Ens diuen ve la gent de fora i ens roba, però qui ens roba son els bancs i empreses amb el frau fiscal.

Nosaltres en som partícips quan visitem Ikea i altres.

La segona part: ara cal començar a treballar, per crear una economia nova (ESS), això és molt important.

Fa un temps ens preguntaven què ens agradava més, i deiem ni capitalisme americà ni comunisme soviètic, dèiem autogestió econòmica iugoslava. El que em feia gràcia d'en Tito és que deia que l'havia après a Catalunya, era un dels brigadistes internacionals per defensar la II República, havia conegut el sistema de col·lectivitazacions d'empreses, que salvant les distàncies és una mica el que haurem de reproduir aquí, retornar als nostres origens repulicans.

Elements clau: 

El treball: feina i salari just, cal repartir el treball. El 1983: amb la facultat vam anar a passar uns dies a Mondragon, ens en vam enamorar, ens van explicar que tenien 35.000 treballadors, llavors era el doble que la SEAT. La crisi els va obligar a acomiadar 5.000 treballadors, però no va marxar ningú, van decidir reduir sous i mantenir la plantilla, al cap d'uns anys van créixer, potser fins i tot massa, però ara és de 74.000 treballadores, la més gran d'Europa. Cal començar a repartir treball i si convé el sou.

El sou: Han perdut força els sindicats, que havien mantingut o recuperat el poder adquisitiu de les persones treballadores, però han perdut força, afiliacions mínimes i internacionalització econòmica.

La vaga de la Volskwagen no va funcionar, ... els salaris de Brasil són molt inferiors als d'Alemanya, la pròxima vaga, si els alemanys no la pacten amb els brasilenys, no funcionarà.

Cal internacionalitzar les lluites sindicals, però això encara no es fa, em temo... Sí que va passar a la Renauld de França i Bèlgica.

Les finances: Hem de deixar que l'economia sigui dominada per les finances? De fet està finançaritzada al 100%. Les empreses financeres son les que més fan polítiques de portes giratòries, Rodrigo Rato n'és l'exemple nefast: ministre, FMI i altres, no es pot admetre, les forces politiques dominades per les econòmiques. Les eleccions actuals s'han convocat perquè l'IBEX 35 ha impedit el pacte amb Podemos, les finances ho dominen tot.

Esperança: consum conscient i responsable, he anat almenys a 10 fires locals recentement, crec que podem canviar.

Últim element: economia de les cures, com les dones veuen l'economia.

Llegint els papers que m'han donat per preparar-me he vist que la Fira troba les arrels en el famós Fòrum Social Mundial de Portoalegre, que ha contingut. Seria improtant que el FSM segueixi tenint un paper important.


Què s'ha dit

  • L'economia hauria de ser la manera en que cobrim les necessitats de les persones, però el model econòmic capitalista mai les ha cobert, ni la més elemental necessitat, que és l'alimentació no està coberta, la gent segueix patint fam. (Arcadi Oliveras)
  • El darrer infome Oxfam de febrer 2019 xifra en 26 persones al planeta que tenen la mateixa riquesa que la meitat de l'humanitat (Arcadi Oliveras)
  • Els elements clau d'una economia alternativa al capitalisme haurien de ser: repartir el treball, salari just (repartir-lo si convé, internacionalitzar les lluites laborals), finances justes (que no dominin l'economia), economia de les cures. (Arcadi Oliveras)