Accions

Labor and consumption public policies guidelines 2018/11/15/apunts/01

De teixidora

https://pad.femprocomuns.cat/p/sharebcn2018labournconsumption

Guia pràctica per millorar la seguretat en la contractació de plataformes


Mariló Gramunt

La idea de fer aquesta guia va sorgir de l'ajuntament de Barcelona, per aproximar al ciutadà la mal anomenada economia de plataforma

es va fer plantejant unes preguntes i unes respostes, preocupava el tema de l'habitatge i per això hem focalitzat en aquest àmbit.


Rosa Barceló

Sobre la metodologia ens vam reunir amb els responsables de consum de l'Ajuntament per acotar les questions que sortirien.

Vam acordar que la fariem en pregunta i resposta

primera questió és què s'eten per Economica col.laborativa

la vam manllevar de l'informe de la Generalitat de Catalunya, vam veure que la definició es molt amplia

model qu permetio al ciutada o particular obtenir un guany i que es converteixi en una activitat comercial, i no utilitzar el concepte prosumidor

hi ha models mes cooperatius, o socials, i a l'extrem el model procomú amb sistemes de governança mes democratic

El marc normatiu de l'economica col.laboraiva no existeix

el sentit estricte, la col.laboració entre pars a través d'una platafomra, i el que s'aplicaria és el codi civil.


Mariló

A la UE el concepte mateix de consumidor esta en revisió profunda, perque deixa fora tot empresari que potser hauria de rebre protecció, com que sigui garn empresa

Una de les preguntes havia d'advertir el ciutadà quan contracta a través d'un entorn digital, si l'http es segura, si hi ha un feedback adequat, els mitjans de pagament, i desprès classificar els tipus de contractes per raó dels subjectes que hi intervenen, entre parts, dos ciutadans, aplicarem el codi civil a vegades el català a vegades l'espanyol, i si es entre consumidor i ve definit per les directives europees, les normes aplicables i un codi de consum de catalunya. La responsabilitat de la persona proveidora, que fos una empresa o un particular, ho vam focalitzar des del punt de vista de l'habitatge. podem llogar una habitació a casa nostra? si som el propietari i tenim un us de fruit, seria un arrendament parcial d'un immoble. Si aquell lloguer es per un periode inferior a 31 dies si seria possible o seria considerat lloguer turistic i no estaria autoritzat, si jo no utilitzo el pis pq he de marxar una temporada fora, decret 159/2012 diu q es lloguer turístic i requereix llicencia. Si la comunitat de propietaris pot prohibir que un veí reaizi un lloguer turistic, i una vegada ho hagi fet un, ja no es pot prohibir.

Quina responsabilitat té la plataforma, no hi ha una resposta unitaria

Hi ha plataformes que han de tenir una responsabilitat quan gestionen o organitzen un negoci i son les que fan esl servei, el receptor te drets.

Quan a qui presta el servei, si és un ciutadà que no s'hi dedica professionalment, pot reclamar a la plataforma? si hi ha una associacio d'afectats de llogataires a AirBnB per no haver estat advertits d'obligacions fiscals.

Hi ha vies alternatives quan els proveidors son considerats consumidors poden accedir a la mediació o l'arbitratge


Rosa

Les plataformes s'han autoregulat amb sistemes per crear confiança en els usuaris, sistemes reputacionals com el de AirBnB, no hi ha cap estandard sobre les valoracions reputacionals la generalitat ha fet un codi segons informació, transparencia, segell, sistema per emetre queixes. ja hi ha tres plataformes que s'hi han adherit.


Jose Pasadas UGT

todos los trabajos estan sufriendo un cambio por la nueva tecnologia, en formas ligadas a la falsa economia colaborativa.

Me gusta ligar esto a los objetivos de desarrollo sostenible de la ONU y tenerlos en cuenta.

Las nuevas tecnologias estan transformando el mundo del trabajo y nuestra manera de vivir, no solo afectan a las empresas tecnologicas, sino a todas las empresas.

Cuando hablamos de modelos de plataformas se está dando un crowdsourcing del trabajo en tareas y se externaliza en la figura del autonomo o el falso autonomo

Importante la regulación desde las administraciones públicas .

entender donde se encuadran las empresas digitales, la gig economy , detectar el impacto en el mundo del trabajo y proponer actuaciones para mejorar la situaciòn.

Contabamos con un trabajo de Francesc Soler y una fuente propia, un sistema de consulta online, tu respuesta sindical ya, por allí estos trabajadores que normalmente estan muy dispersos podamos contactar con ellos.

El espacio fisico donde se presta el servicio desaparece, no son economia colaborativa, son empresas tradicionales que usan las tecnologias para llevar a cabo su actividad.

Intervienen los usuarios y consumidors, los prestadores de los servicios y la plataforma, y hay la figura intermedia del prosumer.

este modelo va a demanda, fracciono el trabajo y va a demanda, se consigue con un trabajador a cuenta ajena, normalmente falso autónomo que no puede rechazar trabajos, por ejemplo caso de los riders.

estos modelos de negocio necesitan un gran volumen de prestadores de servicios y de consumidores y por eso se dan en grandes ciudades.

De las 649 consultas, se preguntan sobre cambios que se producen en la plataforma, que de hecho son cambios en las condiciones laborales.

El autonomo no está afectado por la negociación colectiva, no tiene derecho a vacaciones, ni permisos retribuidos, sino que hay un sistema de castigo que te desactiva en la plataforma

El negocio verdadero es la plataforma, que es propiedad de la empresa, a nivel de competencia pasa lo mismo, estamos generando un dumping importante.

Los trabajadores también han usado la tecnologia para colapsar las apps, sentencia en valencia la primera contra deliveroo, una en madrid avala el modelo de glovo.

Las primeras la relacion laboral que se considera es la real, no la que define el contrato mercantil. la segunda sentencia invierte la carga de la prueba y da valor al contrato mercantil.

cuando hablamos de VTC o viviendas de alquiler turistico, hay acumulacion de licencias en manos de pocos.

el negocio esta basado en la precariedad laboral


Propuestas

dificil las definiciones, hay que buscar modelos que fomenten la responsabilidad social de la empresa,

acabar de definir la figura del Trade el autonomo el 75% de cuyos ingresos dependen de un contratador

Una empresa en dinamarca que ha hecho un convenio colectivo, quien se apunte a prestar servicios a partir de las 100 horas pasa a ser empleado de la empresa

Regulacion del entorno tecnologico donde se situan los trabajos de las empresas digitales.

puede que las cooperativas sean la nueva vuelta de tuerca, en la carnica se montaron falsas cooperativas, que no pase lo mismo ahora

Impulsar iniciativas locales,

VTC deja abierto que los gobiernos autonomicos o locales y pongan requisitos a los acuerdos


Alvaro Porro

L'ajuntament va buscar una proveidora perque vam detectar la necessitat per saber quina quantitat de poblacio esta fent servir les plataformes , van dir que eren un 4% que treballaven i un 20%  per generava ingressos a Barcelona, l'informe de la UGT diu un 18%

però esta clar que és un fenomen important i creixent, i hem de generar una visio ciutadana.

El nivell d'atur es significatiu, i en situacio de crisis, es una sortida per la gent, que implica reptes i oportunitats.

si es tracta de desregular per la porta de darrera... esl marcs de treball i de consum han de continuar sent els mateixos, estem jugant amb foc, hem d'estar presents.

des de l'ajuntament vam dir que necessitem eines perquè la gent conegui els seus drets

grup de recerca en drets i noves tecnologies de la UB i de la UGT en treball tenim un primer esborrany d'informe.

a l?OMIC com els punts dels drets laborals