Accions

Internet, dret i política: building the european digital space. XIIè Congrés Internacional 2016/07/07

De teixidora

Esdeveniment ¬ Congrés • Forma part de: Congrés internacional internet, dret i política

Calendar Noun project 1194.svg

Internet, dret i política: building the european digital space. XIIè Congrés Internacional

Quan: des de 07-juliol-2016 fins a 08-juliol-2016 · On: CosmoCaixa · Àgora, Carrer d'Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona (mapa)

Organitza: UOC, Estudis de Dret i Ciència Política UOC

Hashtag:#UOCidp2016_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @UOCedcp
“… El XII Congrés Internacional d'Internet Dret i Política (Barcelona, 7-8 juliol 2016), tractarà com a tema principal la construcció d'un espai digital comú a nivell europeu. El desenvolupament d'Internet i de les TIC ha permès imaginar i configurar nous espais en l'àmbit digital més enllà de les fronteres geogràfiques i de les limitacions i barreres tradicionals, al mateix temps que genera noves necessitats de regulació i ordenació per part dels poders públics.

El mercat únic digital constitueix un dels contextos més prometedors i desafiadors per al progrés socioeconòmic de la Unió Europea. Aquest mercat fomenta les opcions de negoci mitjançant el comerç electrònic i facilita el compliment dels requisits administratius i financers per a les empreses i atorga capacitats als clients a través de l'administració electrònica (e-government). En l'actualitat, els serveis del mercat i de l'administració desenvolupats dins del mercat únic digital estan evolucionant de plataformes electròniques a plataformes mòbils, la qual cosa facilita l'accés a la informació i als continguts a qualsevol moment, lloc i dispositiu. Aquest avanç necessita un marc normatiu que impulsi l'accés a internet ràpid i ultrar ràpid per a tots i a preus assequibles, el desenvolupament de la computació al núvol, la connectivitat de dades mòbils sense fronteres i l'accés simplificat a la informació i al contingut. I tot això preservant la privadesa, les dades personals, la seguretat cibernètica i la neutralitat de la xarxa.

Es fa també necessari reflexionar sobre les noves oportunitats de delicte que neixen com a conseqüència d'aquestes noves possibilitats tecnològiques i sobre quins instruments caldria utilitzar i crear per afrontar-les, alguns dels quals poden sorgir a través del mateix espai digital europeu. És especialment interessant reflexionar sobre la conveniència de la creació d'espais digitals únics europeus funcionals a una veritable coordinació i cooperació judicial i policial dels Estats en certes matèries com, entre unes altres, el terrorisme.

Des d'un punt de vista polític, existeix un ampli debat sobre fins a quin punt els mitjans digitals possibiliten el desenvolupament d'una esfera pública transnacional capaç d'estendre el debat democràtic i afavorir la construcció d'una identitat i una ciutadania comuna més enllà dels límits dels estats. En l'entorn digital la informació circula de manera més immediata, directa i àgil. La xarxa impulsa el debat públic i l'acció política a una escala global a través de la interconnexió entre persones individuals, moviments socials, actors polítics, etc. Es pot pensar com a exemples des de les aliances i fronts polítics i socials contra les polítiques europees d'austeritat fins als populismes de diferent signe ideològic que es propaguen per Europa. La pròpia Unió Europea ha creat plataformes online participatives per informar i debatre sobre les polítiques públiques i directives que s'estan debatent en el si de les institucions europees. Al mateix temps, tots aquests mitjans digitals poden ser vists també com a eines de control i vigilància al servei d'un Gran Germà, la concentració d'informació del qual, i per tant de poder, podria posar en risc les llibertats individuals.

El Congrés IDP

Les onze edicions que ja s'han celebrat del congrés IDP s’han consolidat com a lloc de trobada anual d'investigadors, acadèmics i professionals interessats en les conseqüències de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació en els diferents àmbits del dret i la política. Mostra del caràcter internacional del congrés és la participació de destacats acadèmics i investigadors internacionals en anteriors edicions, entre uns altres, Benjamin Barber, Lilian Edwards, Jane Ginsburg, James Grimmelmann, Mireille Hildebrandt, Bert-Jaap Koops, Henrik Kaspersen, Greg Lastowka, Fred von Lohmann, Ronald Leenes, Helen Margetts, Chris Marsden, Ricard Martinez Martinez, Juan José Medina Ariza, Eben Moglen, Evgeny Morozov, John Palfrey, Yves Poullet, Daniele Quercia, Stefano Rodotà, Gerald Spindler, Alain Strowel, Cécile de Terwangne, Julián Valero, Wim Vanobberghen, John Vervaele, Duncan Watts o Jonathan Zittrain.
Steel Fire.svg

Documentació

· apunts · diapos · Imatges · vídeo · àudio ·

Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.

el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

 • Presentacions o material projectat
 • Imatges
 • Vídeo
 • Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment: extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Continguts relacionats

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.

Paraules clau: internet, dret, llei, política, tecnopolítica


Intervinents: Hugh Beale, Lance Bennett, Céline Deswarte, Ricard Martínez, Raquel Xalabarder

Persones mencionades:

Projectes mencionats:

Organitzacions mencionades:

Llibres i publicacions citades:Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Resultats

Resultats extrets del que s'ha tractat a l'esdeveniment.el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

 • Cites (què s'ha dit)
 • Conclusions
 • Acords
 • Tasques a fer
 • Temes pendents
 • Preguntes obertes
 • Alternatives

Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".


Steel Fire.svg

Mapa

Localització: CosmoCaixa · Àgora, Carrer d'Isaac Newton, 26, 08022 Barcelona

Loading map...

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal