Accions

Coinnova16, taula de participació, cohesió social, benestar i salut 2016/11/30

De teixidora

Esdeveniment ¬ Jornada • Forma part de: Jornada sobre innovació social, digital i responsable 2016

Calendar Noun project 1194.svg

Coinnova16, taula de participació, cohesió social, benestar i salut

Quan: 30-novembre-2016 · Hora: 09:00 - 14:00 · Llengua: ca-català Organitza: Citilab

Hashtag:#coinnova16_Xarxes socials:Twitter logo initial.png @citilab



L'espai "PUNTS DE TROBADA D’INNOVACIÓ SOCIAL I DIGITAL" dins la Jornada va consistir en quatre taules per treballar en la construcció d'una xarxa de laboratoris oberts. Aquesta taula es va dedicar a parlar de participació, cohesió social, benestar i salut. Va començar amb una roda de presentacions i després es van plantejar dues qüestions:

  • cap on volem anar individual i col·lectivament
  • motivacions i barreres, què ens mou i què ens talla per col·laborar

“… Jornada dirigida als agents dels 36 municipis que conformen l’Àrea Metropolitana de Barcelona: ciutadania, administracions, empreses i acadèmics que duen a terme activitats d’innovació social i digital en aquest territori.

De què parlem quan parlem d’innovació social digital responsable? Des de Citilab expliquen que és un procés, una iniciativa, un projecte, un instrument que està en continua construcció, que es reconeix com a original i sorprenent, no tant per la seva complexitat tècnica com per la seva eficàcia, per la seva capacitat de resoldre problemes d’interès comú amb intervenció d'eines digitals, i amb una càrrega de responsabilitat social.

Es tracta d’una innovació sistèmica, més enllà d’una innovació de producte o servei concret. En tant que imitable, transferible i reproduïble té un impacte "glocal" important. I el que és potser més determinant, té un impacte social directe en la generació de capital social, ajudant als ciutadans a superar els dilemes estàtics de l’acció col·lectiva.

Donada la complexitat d’aquest tipus d’innovació es necessita de la participació de diferents tipus d’actors: ciutadania, governs locals, empreses i centres de recerca. És l’anomenada Quàdruple Hèlix.


Programa:

11:00-12:30 h PUNTS DE TROBADA D’INNOVACIÓ SOCIAL I DIGITAL

Quatre taules per treballar en la construcció d'una xarxa de laboratoris oberts:

Participació, cohesió social, benestar i salut.

Educació, treball.

Ecologia, medi ambient, habitatge, mobilitat.

Iniciatives de mapeig per identificar la innovació en el nostre territori.


Steel Fire.svg

Documentació d'aquesta sessió


· Document (222488) - The Noun Project.svg apunts ·


Steel Fire.svg

Document (222488) - The Noun Project.svg Apunts i cròniques

Apunts presos a l'esdeveniment, cròniques, ressenyes i documents de conclusions.


Apunts

Apunts copiats al wiki:

Presentacions:


Jordi Serratosa. Smart City Hack / Projecte Capacita


Josep Fígols

2 projectes:

Ubiquat technologies. Moneda social a Santa Coloma de Gramenet - moneda social digital. Prioritat política.

Prova pilot amb ciutadans reals de Santa Coloma

Bé Resolt - Projecte sobre assetjament escolar (app / fundació Ship2b)


Ines GarrIga

Ha estat en diferents centres de recerca en diferents universitats. Busca obrir infraestructures universitàries a la societat. Ha treballat amb l'Artur Serra. Amb la UPF passar de fer recerca bàsica a recerca aplicada, integrant empresa i ciutadania.

Amb l'ajuntament de Badalona i La Fura dels Baus, un espai d'art ciència i tecnologia. Epica Lab: http://epicalab.com/WP/


Maria Moreno - Directora de serveis esportius i socials Procornella

Porta espais d'esport i socials. S'enfoquen a noves necessitats per totes les edats. Una de les instal·lacions és el Parc Esportiu del Baix Llobregat

Amb tallers per a joves de caràcter més cultural i esportiva. Busca omplir una necessitat. Provant diferents tallers després podran escollir millor a l'hora d'escollir una feina.

Parc de jocs gratuït en un espai per als nens i famílies on poden descobrir i jugar a partir dels edificis de la seva ciutat.


Maria Rascon

Àrea d'Innovació de Cornellà. Hi treballen 5 persones, volen situar al ciutadà com a protagonista de què passa a la ciutat i assolir la seva implicació en projectes des del moment 0. És una àrea transversal que busca la implicació de tots els agents de la ciutat.

És la creadora de "mil i una nineka" recollir sobre la recerca amb el Càncer Infantil.


Carol Romero

Localret: treballa en àrea de participació i tecnologia.

Estan començant amb col·laborar per estendre el Decidim Barcelona a altres ajuntaments (l'eina que feien servir ha quedat obsoleta)


Carmen Rueda 

Ajuntament de Barcelona, Àrea de Drets Socials.

Cap de departament d'un departament que es diu estratègia i innovació

Han guanyat projecte Edusi.és (?) - Estratègies de desenvolupament urbà sostenible

XAC - Xarxa Col·laborativa. Única base de dades comuna, treballen amb gent sense sostre, agents socials. Es defineixen com una "comunitat estructural". Busca parlar i tenir una biblioteca de consulta. També biblioteca de projectes. Amb aquesta xarxa treballen conjuntament amb entitats. Volen treballar tant amb entitats, professionals o administració. Destaca que en el sector del treball social hi ha barreres respecte a la innovació


Montse Pallarès

Ajuntament Barcelona, drets socials - estratègia i innovació.

Recollien dades sobre la pobresa i desigualtat

Projecte Vincles - Minimitzar la soledat no volguda de la gent gran a través de la tecnologia

Projecte Labora - Inserció de gent amb incapacitats al món laboral

Implementació de renda municipal bàsica, com farem pel que fa a dades

Projecte impulsem per repensar serveis bàsics

Eix Besós: iniciatives d'habitatge.

Parlen de coproducció de polítiques públiques.


Andreu Belsunces

Fa d'apuntaire recollint tot el que expliquem en el pad.

Membre de COBOI - laboratori d'emprenedoria social de Sant Boi. Treballen amb administracions públiques per pensar models de ciutat, mobilitat, participació ciutadana.

Impulsant la Xarxa d'Innovació del Baix Llobregat (iniciat fa un parell d'anys). Això és una oportunitat de coordinar esforços i objectius


??? d'Eurecat

Interès de participar en processos d'innovació social. Per prendre decisions cal manegar bé les dates, big data.


Xavier Sastre

Eurecat (fundació privada sense ànim de lucre). www.eurecat.org

Està aquí perquè s'interessa en la innovació social. Creu que la tecnologia (big data, etc.) pot ajudar a formular polítiques públiques

Esther Camacho

Article. Projectes de cultura i educació relacionats a la tecnologia. Programa joves emprenedors per temes culturals


DINÀMICA: Cap on volem anar individual o com a organitzacions


Xavier: Accessibilitat tecnologia (transversal), educació, posar el ciutadà com a part activa de la decisió ciutadana


Ines Garriga: com a èpica lab, treballen en inserció laboral des de l'art. Protocol·litzar metodologies


Maria Moreno treballar transversalment diferents àrees des de l'àrea d'innovació.


Maria Rascon: fer xarxa amb agents. Fomentar sentiment de pertinença a la ciutat. Sense això no participarà. Volen tenir les dades per segmentar diferents necessitats de la ciutadania. Fomentar participació ciutadana.


Carol Romero: Tenen un repte molt gran ara mateix amb Decidim. En l'àmbit personal l'interessa privacitat i seguretat i la xarxa. Està en un grup de noies que vinculen dones i tecnologia, autodefensa digital.


Carmen Rueda: Eix Besòs - renda bàsica - projecte interoperabilitat: poden disposar de dades d'altres administracions. Tenen la matriu però no tenen la tecnologia per treballar-la. És l'inici d'una forma diferent de treballar.


Esther Camacho: CulturLab, xarxes de joves creadors per visualitzar on treballen. Volen fer-ho amb una mateixa metodologia per vincular diferents joves creadors. Treballen el Talent Matching amb un projecte europeu. Vincular joves professionals. Volen fer de connectors i d'impulsors de projectes. Volen dur-ho a més llocs. Volen fer Smart Social Academy, volen oferir serveis a l'administració pública.


Montse Pallarès: analític de dades sobre la ciutat i drets socials (ex quants desnonaments)


Andreu Belsunces: principal repte de futur - generar un centre d'iniciatives ciutadanes obert. Tota mena d'activitats, però amb el plus dels valors. Involucrar sectors creatius, de disseny. Treballen amb universitats (Uoc, Elisava) que poden crear solucions que encaixin amb la filosofia. En l'àmbit personal entendre com es coprodueixen ciutadanes, institucions i tecnologia (dins del doctorat però després aplicar-ho a Coboi). Aconseguir empoderar-se com a comunitat d'aprenentatge - posar tot el coneixement quotidià a l'abast de tothom.


Xavier Sastre: com la tecnologia ajuda a millorar les polítiques socials. Estan mirant com s'ho fan per treballar en això. (Possible creació d'un consorci, un hub, etc.) Amb la quàdruple hèlix (cal finançament).


QUÈ ENS MOU I QUÈ ENS TALLA A L'HORA DE COL·LABORAR: MOTIVACIONS I BARRERES


Jordi Serratosa: Motivacions: treballar transversalment i en xarxa / Barreres: Poca voluntat cooperativa real i poc treball en xarxa real


Ines Garriga: Motivacions: compartir coneixements per no duplicar / Barreres: mateixa que ha destacat el Jordi + pressupostaria


Maria Moreno: Motivacions: Treballar en xarxa amb agents diferents transversalment


Maria Rascón: Motivacions: Ciutat per a tots, compromís agents


Carol: Motivacions: identificar actors a l'administració pública que són revolucionaris / Barreres: recursos econòmics i manca de temps


Carme: Motivacions: Treballar en xarxa i compartir projectes i conèixer gent amb diferents formes de treballar i aplicar-ho / Barreres: Tecnològiques i seguretat

Esther: Motivacions: àmbit cultura, educació gènere, tecnologia / Barreres: no tothom té ganes de fer canvi


Montse: Motivacions: capacitat d'aterrar projectes / Barreres: que no només se'ns vegi com un proveïdor d'informació


Andreu: Motivacions: construir i activar objectius i denominadors comuns / Barreres: incapacitat d'alguns actors per mobilitzar recursos quan no hi ha diners


Xavier: Motivacions: Reptes tecnològics amb impacte social / Barreres: d'entrada cap. Tenen models de col·laboració oberts.




el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora completant o afegint la documentació que falta.

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

Hi ha: > Document (222488) - The Noun Project.svg apunts o cròniques

No s'ha incorporat documentació de:

  • Presentation icon BLACK-01.png Presentacions o material projectat
  • Android Emoji 1f4f7.svg Noun Project drawing icon 2123401.svg Imatges
  • Android Emoji 1f3ac.svg Vídeo
  • Android Emoji 1f4e2.svg Àudio


Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Teixim connexions

Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.

Fotografia: Jae 2009 CC-by-sa 2.0 Wikimedia Commons. Cusco, Perú
Steel Fire.svg

Metadata - The Noun Project.svg Metadades

Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.


Paraules clau: moneda social, participació ciutadana, eines, polítiques públiques, mobilitat, innovació social, dones, renda bàsica universal, co-creació


Intervinents: Jordi Serratosa, Ines GarrIga, Maria Moreno, Maria Rascon, Carol Romero, Carmen Rueda, Montse Pallarés, Andreu Belsunces, Xavier Sastre, Esther Camacho

Persones mencionades:

Projectes mencionats: Ubiquat technologies, Procornellà, Vincles BCN, Programa Làbora, Eix Besòs, Mil i una Nineka, Decidim Barcelona

Organitzacions mencionades: La Fura dels Baus, LocalRet, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de Sant Boi, Sant Feliu Innova, Eurecat, Citilab, Coboi

Llibres i publicacions citades:



Steel Fire.svg

Aufgabe-ankreuzen.svg Diagnòstic

Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.

Riscos / debilitats / mancances


Oportunitats / fortaleses

Propostes



el taller Noun 21753 cc.svg

Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent

Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:

  • Cites (què s'ha dit)



  • Alternatives

Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".

Hakka migration map (c).svg


Steel Fire.svg

Lloc

Steel Fire.svg

Mapa d'ubicació

Breathe-network-workgroup.svg

Localització: ·









Teixidora Rĕzboiul saŭ stativele 1898 PD.svg

el taller Noun 21753 cc.svg

Noun project - plus round.svg Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest

(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)

Afegir esdeveniment que sigui... Noun project - plus round.svg amb mateixos organitzadors i lloc Noun project - plus round.svg al mateix lloc


Recycling symbol.svg Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.

Rss Shiny Icon.svg sindicació Atom d'aquesta pàgina Rss Shiny Icon.svg sindicació RSS d'aquesta pàgina Calendar Icon v1.svg Afegir a un calendari amb iCal