1a trobada Grup de recerca sobre decreixement turístic i alternatives econòmiques 2019/02/02
De teixidora
Quan: des de 02-febrer-2019 fins a 02-febrer-2019 · Hora: 10:30 - 13:00· On: Casal de Barri Pou de la Figuera · Sant Pere més Baix, 70. Barcelona (mapa) · Llengua: ca-català, es-castellà Organitza: Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible
L’ABTS està composada per entitats i col·lectius de tot Barcelona que compartim una visió molt crítica del model turístic i de ciutat. Portem ara uns tres anys i mig de treball col·lectiu en la crítica i denúncia de la situació provocada per la sobre-explotació turística de la ciutat, i de proposta de solucions i alternatives a aquest model. Entenem que a Barcelona el grau actual de turistització és incompatible amb una ciutat sostenible quant a la seva població i la seva qualitat de vida, i treballem en propostes de millora dins el marc del decreixement turístic.
Es tracta d’un marc força poc estudiat fins ara. Hem fet diversos intents d’avançar-hi tant pel nostre compte com col·laborant amb altres persones i col·lectius. Seria desitjable l’existència de grups de recerca que hi treballin des de l’acadèmia en col·laboració amb organitzacions socials, però no sembla ser el cas i considerem que ha arribat el moment de posar-nos-hi nosaltres mateixes tot confiant en trobar i generar companyes i aliances pel camí.
Neix així el grup de recerca sobre decreixement turístic i alternatives econòmiques, un espai informal i obert de treball i reflexió que es proposa fer un treball seriós sobre el tema. La idea és fer trobades espaiades (freqüència d’entre 1 i 2 mesos) centrades en aspectes concrets tant del decreixement turístic com de la generació d’economies alternatives.
Ens agradaria molt poder comptar amb vosaltres, sigui de manera puntual o continuada. La primera sessió és prevista per al dissabte 2 de febrer de 2019 pel matí.
No dubteu en enviair qualsevol comentari, dubte o aportació al nostre mail abatbcn@gmail.com.
Context
Una de les primeres tasques que va portar a terme l’ABTS va ser una diagnosi col·lectiva, barri per barri i basada en l’experiència veïnal, dels impactes de la turistització al nostre voltant, que al llarg del temps hem anat completant i es pot resumir de manera molt sintetitzada en:
expulsió directa, per desplaçament d’habitatge cap a allotjaments turístics, o per la pujada de preus de lloguer a la que hi contribueix activament la revalorització immobiliària generada per l’atractiu turístic especialització del mercat de treball en el sector turístic, amb conseqüències de precarització i flexibilització laborals desplaçament del comerç d’ús quotidià per botigues i serveis d’ús turístic, completament inútils per al veïnat; encariment dels preus dels establiments d’ús compartit entre turistes i residents empitjorament de la qualitat de l’aire com a conseqüència de l’augment de vols, creuers i trànsit rodat, cosa que contribueix activament a agreujar el canvi climàtic massificació de l’espai urbà: la saturació humana de l’espai, la seva explotació per les terrasses i el seu ús per part de tot tipus de vehicles de lloguer dificulten terriblement la mobilitat i dissuadeixen el veïnat d’estar-hi saturació de nombrosess línies d’autobús i metro de la xarxa pública de transport especialització i dependència creixent de l’economia turística, expansiva i tendent al monocultiu, a més de nul·lament redistributiva: els immensos beneficis queden concentrats en poques mans i deixen a la població problemes, misèria i abús laboral; la finaciarització del sector no fa sinó agreujar aquest aspecte generació de problemes de salut seriosos lligats a l’estrès derivat de la convivència amb tots aquests conflictes i de les dificultats per dormir provocades per l’oci nocturn, en bona part lligat al turisme, i en general a les dificultats per fer una vida normal tots aquests factors expulsen veïnes de manera directa o indirecta, cosa que contribueix a precaritzar la situació d’aquelles persones que es queden, pel fet de perdre entorn i arrelament.
La conclusió general d’aquesta diagnosi és que la turistització de la ciutat és un procés econòmic injust, basat en l’explotació de les persones i el territori per extreure’n rendes ràpidament i sense tenir-ne en compte les conseqüències socials i ambientals ni redistribuir-ne els beneficis. Arribada a aquesta anàlisi, l’ABTS no va trigar gaire en fer una proposta: decreixement turístic. Basant-nos en el principi que tota economia que s’instal·la en un territori hauria de millorar la vida de la seva població, concloem que s’ha de reduir el pes del sector turístic a la ciutat, alhora que s’ha de desenvolupar i fomentar sectors econòmics més justos a nivell ambiental i social.
Documentació d'aquesta sessió
·
el taller
Col·labora completant o afegint la documentació que falta.
Teixim connexions
Teixim una xarxa de connexions partint d'aquest esdeveniment'. Extraiem i etiquetem continguts de la documentació generada per explorar relacions amb altres esdeveniments, identificar narratives, elements pel debat i generar cartografia dels actors implicats.
Metadades
Informació estructurada de l'esdeveniment que permet connectar-lo amb altres continguts a Teixidora.
Paraules clau:
Intervinents:
Persones mencionades:
Projectes mencionats:
Organitzacions mencionades:
Llibres i publicacions citades:
Diagnòstic
Diagnòstic i/o avaluació que s'ha fet a l'esdeveniment.
Riscos / debilitats / mancances
Oportunitats / fortaleses
Propostes
el taller
Col·labora estructurant els resultats a partir de la documentació existent
A més dels resultats mostrats en aquesta pàgina, Teixidora permet mostrar de forma estructurada els següents resultats:
- Cites (què s'ha dit)
- Alternatives
Si creus que d'aquesta sessió se'n poden extreure alguns d'aquests resultats edita la pàgina i posa-ho a les caselles previstes a la secció "resultats".
Lloc
Mapa d'ubicació

Localització: Casal de Barri Pou de la Figuera · Sant Pere més Baix, 70. Barcelona
el taller
Afegir a teixidora esdeveniments similars a aquest
(es copiaran els continguts principals però no el títol ni el buidat)
Afegir esdeveniment que sigui...
amb mateixos organitzadors i lloc
al mateix lloc
Reutilizació de continguts : els continguts de teixidora es poden re-publicar en viu a altres webs.
sindicació Atom d'aquesta pàgina
sindicació RSS d'aquesta pàgina
Afegir a un calendari amb iCal