Accions

Del no ens representen 3. La democràcia dels qualsevol: conflictes locals i contrapoders 2016/05/12/apunts/01

De teixidora

(S'ha redirigit des de: Del no ens representen 3. La democràcia dels qualsevol: conflictes locals i contrapoders 2016/05/12/apunts)

+ 3a Sessió | La Democràcia dels QUALSEVOL: Conflictes I contrapoders locals ÉS E. S

Dades: Dijous 12 de Maig (19h-21h) Lloc: La Hidra Cooperativa (C / Sant Vicent, 33. Barcelona) Introduir : Enric Pons | Grup Promotor dels Ciutadans Observatoris Municipals que Levi Simona | Fundadora i Membre de X.net, del p artido X i de 15MpaRato.


Materiales para la Sesión https://partidox.org/democracia-y-punto/ https://www.youtube.com/watch?v=Oyz966fLqfQ


                                                     --------------------------------------------------------

PREPARACIÓ SESSIÓ A partir d'aquí, espai per a que prepareu de forma colaborativa les preguntes, idees i qüestions que vulgueu posar sobre la taula el día de la presentació. | poseu-vos un nom d'usuari per identificar-vos


                                                     --------------------------------------------------------

APUNTS SESSIÓ

  1. a partir d'aquí espai per prendre apunts col·lectivament
  2. si els ponents hi estan d'acord tots els continguts es consideraran sota llicència Creative Commons Reconeixement 3.0
  3. després de les sessions es copiaran a Teixidora.net on es relacionaran amb altres contingu


Presenta Simona Levi Miembra de X-net. EMpieza con la lucha contra la Sgae. Defensa de internet como herramienta para mejora de la democracia y como espacio para crear otras formas de organización política. Surge el 15M y sale, de plaza catalunya, 15MpaRato. 80 Banqueros, 18 del pp, 15 PSOE, 4 IU y 4 de CCOO y UGT. Dispositivo lanzado abierto a la gente. Después lanzamos el Partido X.

Ideas: 1) Sobre la particicipación. Isaac Asimov. Les estructures jeràrquiques sorgirien del sedenterisme i del treball a sol a sol d'alguns i el domini o treball especializat dels altres, abans teníem temps lliure per pensar i tenir temps lliure. Atrofiadas capacidades de autogobernarnos. 2) Bicho marino, tiene el cerebro cuando nace para buscar dónde quedarse quieto, una vez encuentra el sitio se come el cerebro y se queda casi vegetal. Parelelismo con delegacin política.

Ya nos engañaron una vez con la "dictadura del proletariado" Otra vez "lo hacemos entre todos" y nos podemos preguntar "entre todos" quién? En la nueva politica y estos dispositivos que han cogido el capital simbolico que hemos hecho entre todos a lo alrgo del 15M no han tenido en cuenta estos elementos y se basan sobre una idea falsa de participación. A partir de todo esto, sabiendo que tenemos la capacidad atrofiada, por 15000 años de delegación, que hacemos?

Dificultades para gestionar nuestras libertades

Derecho a voto es derecho a escoger en un catálogo cada 4 años

¿Participamos todos? ¿Quiénes son todos?

Idea falsa de participación

Xnet. Formas de organización en red. La organización vertical no funciona. La forma horizontal tampoco. Formas de organizacion de las comunidades online y los activistas que se organizan en internet.

Histoira personal Simona: he mamado asambleas desde hace más de 30 años, ya de família. He creído en las asambleas y la horizontalidad y he visto también su problemática.

Forma de comunidades online: no es una militancia esforzada y cansada, es distinto, te conectas cuando puedes con personas muy distintas.

1) 15mparato y buzón corrupción No es no liderazgo como la forma asamblearia. No es puro liderazgo, como los partidos, sino liderazgo distribuido.

Cada uno puede ser líder en unas cosas y soldado raso en otras. No es vertical ni horizontal, es en red.

Traemos de la cultura hacker su forma de funcionar a otros entornos, la forma de funcionar de la cultura digital de internet, "duismo" > se pueden tomar decisiones individuales (tomando responsabilidad) pero si alguien se opne o quiere discutirlo se hace.

Regla 1/9/90 Toda estructura humana (desde parejas a cosas como 15M) tienen momentos de acuerdo y luego derivan en estructura 1/9/90p 1 es lídes/activista, 9 segundo nivel apoyo, 90 participan Cada persona puede ser 1 en un proyecto y 9 o 90 en otros. Yo (Simona) soy 90 en la PAH. Voy a apoyar però aprto puntualmente.

La hidra, es algo abierto que informa de lo que hace. yo puedo saberlo en la web. Si vengo puntualmente puedo aportar granito de arena porque ya lo conozco.

Problema de escabilidad > no podemos gobernarnos entre todos, decidir entre millones Delegamos, a alguien que tendria que "gobernar De media en europa se cumple el 7% del programa electoral. Problema de la union > de la confluencia.

Contra la idea de "unión"; el grande se come al pequeño, relaciones de poder. En la unión, siempre hay alguien que toma el espacio del otro Formas federadas es distinto, no hay que renunciar a la identidad

Unión (confluencias) está haciendo daño a 15M como nodos autónomos con capacidad de decisión propia.

Democracia no

15m fue aire fresco, ideas nuevas, gente nueva, a los que veniamoś "militando" Luego hubo momento constituyente i destituyente paralelos, complamentarios

15MpaRato. fork de la "auditoría de la deuda" grupo que empezó a auditar a un banquero una batalla, no podemos "atacar" a todos, Rato era ideal: ministro, cambió coeficiente inversiones, luego estubo en el FMI para alargar la crisis española y vino a ser banquero, vender acciones que luego no valían nada, era pues un presunto timador claro. Se está viendo que era algo sistémico al tirar de ese hilo. El gobierno era actor implicado en eso

Debilidad: no se conoce que todo esto lo está haciendo gente normal. Los media y los propios partidos de la nueva política lo ignoran. Gente que nos son juristas están llevando 15mparato. Ciudadanía organizada está haciendo actuaciones clave para desmantelar la corrupción en el estado español. La prensa no reconoce este trabajo, ni siquiera en los papeles de Blesa, que se atribuyen porqué los publican, ni los consiguieron ni los decifraron.

Incluso Podemos o IU han intentado cooptación de la gente organizada.

En el buzón de filtraciones de casos de corrupción, la gente envía información. Es un proceso de empoderamiento para que la gente resuelva esos casos y puedan darle dimensión mediática y trato jurídico. Es importante que la gente sepa que nosotros mismos podemos hacerlo, no a través de "el amado líder".

Damos recursos a la gente.

La idea es que eso se multiplique, no que se concentre en un partido o dispositivo. Cauces de vigilancia ciudadana de instituciones

2) dispositivo partido X. PartidoX. primer dispositivo que surge del 15M. Surge de forma anonima. Genera debate, como fiarnos de algun partido que no sabemos quien son. No se trata de fiarse de una cara. Sino, en la desconfianza. Los partidos deben dejar de ser intermediarios, deben ser parte de la red. Internet destintermedia (canales información, ...). Lo mismo: a nivell gobernanza, acceso directo al control instituciones. Partido puede ser un canal no un intermediario en el que delegar.

Responsabilidad, satisfacción y cariño distribuidos

Duismo: Poder tomar decisiones individuales y luego compartirlas con el grupo

Nuevo partido no puede decir "todo lo que pedíais ya lo hago yo", lo que tiene que hacer es abrir cauces para que la (auto)gobernanza de la ciudadanía sea posible.


PartidoX como prototipo para dar cauces de gobernanza. 4 puntos: 1) transparencia 2) wikilegislación 3) voto real permanente 4) referendum

Estos 4 elementso por separado son un timo. Porqué se complementan.

Referendum sólo es muy limitado, no resuelve complejidad.

(1) Transparencia: económica, de información Choque aparente entre transparencia y privacidad. La transparencia debe ser para las instituciones y la privacidad para las personas.


(2) wikilegislación iniciativa de la ciudadanía y discutida por los políticos, o al revés iniciativa polítcios, enmendada, discutida y decidida por ciudadanía

(3) voto real permanente


(4) referendum

sobre la idea de la unión - la democracia es el arte de poder estar todos juntos en la diferencia esperanza en las mareas, en los en comú', algunas asambleas de la CUP, nodos q se ocupan de la gobernanza, los dispositivos que se están experimentando son diversos


Con la paranoia de la unión nos hacen creer que la Democracia es estar todos de acuerdo

¿Cómo delegamos? El gran problema de la gobernanza es la escalibilidad

El copyright de la verdad: Estado, Partidos políticos y la prensa

Lo importante es recordar que el trabajo lo hace la sociedad civil

Enric Pons | Grupo Promotor de los Observatorios Ciudadanos Municipales, Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute. Equip tècnic de Barcelona en Comú. Evolució personal des des dels 25 anys > sobirania alimentaria, ocupació espais, rural, centres socials -. de cop 15M molta gent nova Moment de valoració capacitat d'incidencia, possibilitat de canvi.

Observatoris ciutadans municipals N'hi ha uns 40 a espanya se n'obriran a se n'obrira també a Bèlgica i Argentina

http://auditoriaciudadana.net/

red quien debe a quien - auditoria ciutadana del deute - 15M Objectius a llarg termini - que no es pagui el deute il.legitim. - tan complicat com carregarte el capitalisme. I desmontar un sistema econòmic injust. Objectius pràctics - desmontar el discurs oficial recortes / austeridad - identificar responsables, treballar en xarxa amb 15M para Rato per exemple, empoderar la ciutadania (idea una mica desgastada), fomentar la transparència i vincular lluites.

Quan vam començar teníem clar que el deute públic tenia indicis de il.legitimitat. Com a mínim.

Per auditoria ciutadana entenem: no només tècniques, multidisciplinàries, i no només econòmiques, ha de genrear formació, per permetre un anàlisi crític, i arribar a la denuncia i exigència de responsabilittas....

un procés de participació ciutadana empoderament popular anàlisi crític de la nostra realitat denuncia i exigencia de responsabilitats mobilització i generació de xarxes construcció d'aternatives

Qui som? alguns economistes, però som profes, treballadors d'ongs, ... gent diversa que ha aprés en el procés


Què hem fet? hem tigut incidència el program ade diferents partits o canditatures mocions municiapal antideute accions ciutadanes de transparència estudis i informes observatoris ciutadans municipals

Importancia del reconeixement, que s'evidencii d'on ha sortit un procés i el que ha aconseguit; és important conèixer com ha funcionat

crear xarxa és molt díficil, en les trobades tothom acorda fer coses, però a l'hora de la veritat, mantenir contacte i desenvolupar ´es dificil.

Concepte de Barcelona complexe, a Manresa per exemple m´es senzill pujo a una muntanya i un company de la cup m'explica com funciona la ciutat i ho puc etendre. Si pujo al tibidabo i m'explquen Barcelona em costa més.

Concepte: que els grups polítics municipals presentin la moció però que sigui el moviment social el que la pugui defensar La forma de fer les mocions era de mínims, lleugera de discurs, perquè qualsevol regidor la pugui aprobar.

Fer xarxa.

El que ha costat és que a cada municipi on es presenta simultàniament la moció hi hagi participació dela ciutadania del lloc. Però es va aconseguir a 40 municipis. La rebelión de los municipios contra la deuda ‘ilegítima’ se extiende http://www.eldiario.es/catalunya/rebelion-municipal-deuda-ilegitima-extiende_0_159234083.html

Accions ciutadanes per la transparència - #operacioAPM Masnou, Sant Joan Despí, St Adrià del Besón, Montcada i REixac, BAdalona, Cambrils

Anar obrint petites batalles que es poden guanyar: Petit dispositiu: quan hi ha 15 dies habils per mirar els comptes algunes persones demanaven firmes per poder compartir la inforamció que et deixen anar a mirar en una saleta en paper. Això en municipis on es donava 0% de info econòmica. Persoa acompanyada de periodista, si pot ser mitjas locals.

Observatoris ciutadans. Com buscar la participació de gent conscienciada però no disposada a sacrificar-se per la militància. Hem aconseguit implicar activistes ja actius en els observatoris però estem fent que deixi altres coses (captant la seva atenció) i no impliquem gent nova.

coses que hem vist: hi ha poca base social que fiscalitzi les admiistracions. Fins i tot gent motivada que va a una xerrada no sap el deute del seu municipi poc coneixement del funcionamet de les nostres administracions locals i la seva gestió ineficàcia de la sindicatura de comptes i el triibnl de comptes. Institutcions molt polítiques i amb molt poc personal per la feina que haurien de fer prepotència institucional generalitzada en la resposta a sol.lictituds d'informació ciutadana si volem fer el paper del contrapoder ens cal la mateixa informació qe tenen els regidors - si es paguen uns estudis amb diners públics (els ciutadans) hem de poder tenir-hi accés Apretant des de fora s'aconsegueixen coses de manera força senzilla

Què són els observatoris municipals ? espai per fiscalitzar ajuntaments de mnera col·lectiva i oberta, permanent són independents dels partits desde la PACD són canals per promoure auditoria deute

Raó de ser: visiblitzar i millorar el nivell de transparència municipal promoure una participació ciutadana conscient promoure la creació de coneixement col.lectiu (ens hem quedat curts, la idea era: si interactuem de manera pbulica amb la admin i compartim la reposta, amb el temps coneixement col.lectiu, potser ens vam passar?) treballar la cutlura del bé comú acabar amb la corrupció tenir incidència política

observatori és un actor polític "neutre", que per aixo pot se útil

Incidència buscada: millores transparència local municipalització de serveis (tenint la info de quan s'acaba una concessió en un municipi, de quins compromisos tenen per contracte, etc., podríem ser més estratègics) presentaci´o de mocions a l'ajuntament incidencia en procesos participatius anul.lació de contractes, pressupostos


Funció operativa del equip Observatori ciutadà municipal: alliberar comptes amb formats amigables crear eines per consultar, preguntar i reclamar formalitzades a nivell municipal o externes pero obertes anàlisi i valoració fer infomació i difusió

Plataforma ofereix: software en format lliure que permet: Demo OCM - visita la demo d ela web Agora- encuentra y comparte información sobre OCAx y los OCMs Wiki- consigue la documentación completa sobre OCAx


Què hi havia abans

  • coses com "tu derecho a saber" > visualització relacionada amb dades admiistració i que permetia enviar consultes



PART DE DEBAT

Des del públic: llei transparència la va fer 2000 la dreta (Mèxic). Va estar bé però es va veure que és insuficient, cla que dades es puguin entendre, que hi hagi sancions...

Del public (Mauro): els observatoris han de ser institucionals o han de ser externs?

Del públic (Carla): com la ciutadania pot trencar l'imaginari d'inaccessibilitat per desconeixement en temes econòmics? com podem crear contrapoder si ens frenem per això?

Del públic (Rubén): cas italià de l'aliança entre gent coneixedora aspectes tècnics en els moviments. Hi ha gent que té coneixenments o pot aprendre o cal anar a consultores privades a assessorar-se?

Resposta (Enric): la pregunta de extern/intern és pertinent. Observatoris tenen el repte de la sostenibilitat, de que no treballin en la precarietat. No hi ha cap estructura que amb el temps o es corrompi o perdi sentit. Pot ser que alguns externs perdin força. Pot ser que altres es posin dins la institució, alguns a més entren dins la institució i com a treball voluntari.

(Enric) la pregunta dels "quadres tècnics". Si falten, falta gènt que pugui tenir ua cultura assebleària i els coneixements tècnics.

(Simona): nou producte UPF "quadres frikis", cal crear mercat. Els plets de Bankia han creat un mercat d'advocats que s¡han passat de costat perquè hi ha sostenibilitat en treballar en aquestes denúncies. Si no que? els expertes en banca treballen per`la banca.

Les lleis no són tan complicades, si et poses a llegir-les t'adones que s'entenen. Ara farem una obra de teatre al Grec que posa les lleis a l'escenari.

Del públic: Xnet hi ha uns principis que diuen que es lluita per la justícia social, en canvi en els OCM es parla de ser un organisme de transparència per tota la ciutadania, en principi de diverses ideologies. Potser en l'anàlisi dels OCM es poden trobar corrupteles o il·legalitats que empoderin a la gent però això no s'explicita. Semblen estratègies divergents.

Del públic: reflexió sobre la justificació de les males pràctiques corrupció,e tc... dels ideològicament més propers. Afán de justificar lo que no queremos porqué son polítcios que vienen de movimientos sociales, obreros, izquierda, sindicatos...

Simona: respnent a dif Xnet/OCM. Nosaltres per exemple trobem que esquerra és la més dogmàtica sovint. Demanem ser radicals per aconseguir el possible. Parlem amb tothom. Amb procés OCM ens trobem en un lloc comú dels objectius concrets i assolibles.

Enric: diferencias son los objetivos de a quién llegar. Queríamos llegar a la clase media. Por ejemplo estéticamente nos confundimos con los organismos municipales. Por ejemplo casi nunca hablamos de corrupción, auditoramos la deuda y sí, identificamos cual es legal o ilegal, claro.