Accions

Codisseny incubació Coòpolis 04 des de les cures i els feminismes 2019/03/18/apunts/01

De teixidora

https://pad.femprocomuns.cat/codissenyic180319

Apunts de la sessió 04: Des de les cures i els feminismes

Quin paper han de tenir les cures en la incubació i com aquesta pot ser propagadora de l'economia feminista? Data: 18/03/19

En la cooperativitzaciò de l'economia, perquè cal una comunitat incubadora?

Pot afavorir el diàleg entre iniciatives, crear sinergies, compartir recursos, materials i humans, impulsar projectes emergents, generar una masssa crítica, el poder polític que permeti interocutar amb agents, generar i sistematitzar coneixement, impulsar actitutds de col.laboració enlloc de competencia, intercanvi de sabers i ajuda mutua.

Facilitar l'autogestió, el suport i facilitació d'idees, participació activa, transformació del sector, compartir idees, recursos, dubtes, aprenentatges,

Cal par ajudar a superar el sentiment de soledat a l'hora de gestar un projecte, generar un sentiment de pertinença, promoure la intercooperació, mancomunar recursos, necessitats comunes, compartir coneixements, compartir amb el mercat, faciltar l'espai físic, una oficina, seu, promoure i tenir cura del propi projecte.

Donar suport a projectes que comencen, físic i d'acompanyament, promocionar la relació amb altres iniciatives existents, s'ha de coneixer el que hi ha, facilitar accés a recursos existents, donar una visió de l'ESS, crear sinergies entre projectes incubats.

Quines necessitats de l’economia social i solidària pot contribuir a  resoldre una incubadora a Coòpolis?

Aprofundir en la intercooperació, un espai on testejar serveis i productes abans de sortir al mercat, per fer un pilot o testeig, mancomunar serveis (per exemple asssegurança),

Que sigui un espai de producció in situ de coses físiques, que hi hagi màquines de cosir, un forn,... un espai multiusos, flexible, que pugui acollir xerrades, formacions, que hi hagi un referent o una persona que faci acompanyament o mentoratge.

Capacitació i formació, avaluació de la sostenibilitat del projecte, que la comunitat sigui garante per facilitar finançaments inicials.

Com han de ser els espais de la incubadora a Can Batlló?

Maco i obert, i que hi hagi llum, cada u tindrà un espai assignat per la seva activitat, i segons l'activitat, per exemple cantants, o gent que treballa ferro, els cubículs han de ser oberts a la necessitat. Calen molts espais comuns, per compartir recursos, idees, taules, sofàs, per compartir i treballar. Un espai on tenir cura de les persones que treballen, matalassos, bicicletes, on moure's. Un menjador com cal, que algú hi pugui fer menjar, que s'hi pugui tenir cura de les persones que depenen de les persones que hi van a treballar, criatures i avis.

Espai d'autocura i cura als altres, flexibles, amables i comfortables, a més d'espai chillout.

Bona energia, espai de joc, grup de criança, espai de serenor, transformable, on es respiri cultura.

Que afavoreixi la conciliació,  i que es puguin organitzar aquests espais, que poguem compartir recursos, si cal que hi hagi algu, amable, llum natural, flexible, muntar i desmontar facil, aparcament de bicis, tema reciclatge també present, i que pugui haver espai de descans, amb mobilitari flexible, sofas, amacas, i tema menjador.

Com s'atraurà,  s’escollirà o promourà el tipus de projectes de cures que han de participar en la comunitat d’incubació? 

Hi ha una diversitat d'inciatives i hi ha col.lectius amb especials dificultats, les treballadores de la llar per exemple, haurien de tenir un impuls o un tractament favorable, a través d'unes mesures molt concretes, gratuitat amb retorn en espècie, ser mentores d'altres projectes.

L'espai hauria d'estar liderat, dinamitzat per un projecte o entitat de l'ESS que comparteixi els valors que promou, que sigui coherent, que tingui un vessant social en el seu model de contractació, per exemple persones amb situació de risc, vulnerabilitat, i que sigui un projecte estable, amb organitzacions que s'encarreguen de la incubació, que tots els contractats tinguin el mateix pes, estabilitat, tracte. No només és important qui pot fer la cura, sino cóm la fa, en termes metodològics, pedagògicament, posar incís en les persones que estan en aquest espai (si materials de plàstic, o materials de fusta, reciclats,...)

Critèris d'accés, alineats ESS, i que posin en relació projectes que puguin trebllar junts.

Preu raonable, espais flexibles,

Poder tenir materials, ordinadors, impressores,

Coses que pot tenir i li manquen (segons imatge), 

Espais diàfans,

espais comuns i/o de relació, espais per menjar o prendre cafè, vellesa, amples, espais, materials orgànics,

bona acústica. Espais flexibles, amb llum, espais personalitzables, espais que pots construir o intervenir. Espais de silenci. Espai de criança.

Espais de mediació (on es puguin acords, parlar- codi ètic). Espais de diàlegs i , plantes, emmagatzematge (més enllà d'una taula i cadira), caliu. Espai no massificat.

Espai intergeneracional (nens i nenes, persona gran - persona puntual. Es reflexiona sobre que seria interessant crear espais oberts on les persones puguin acollir a les persones gran. Aquest espai de cures podria obrir la mirada a espais intergeneracionals)

pràctiques o activitats

reunions, trobades,

Experiències que ens inspiren 

Sinèrgics, Mares, Wikitoqui, Espai d'Innoba, Fàbrica del Sol, La Inquieta, Cobaby (a Sant Antoni, ha tancat), Ataima families (hospitalet, coworking habilitat per a famílies).

Altres experiències, com s'estan generant altres experiències.